Protest la Ambulanța Prahova! (FOTO)

28 Sep 2017 15:25
Conducerea FNSAR anunță că până în prezent Guvernul României și ministerele sesizate de FNSAR prin adresele înaintate nu au anunțat nici o intenție de a avea o discuție cu conducerea FNSAR pe subiectul important al salariilor care vor fi acordate începând cu 01 ianuarie 2018 în baza Legii 153/2017.
În aceste condiții s-a hotărât ca pânâ în data de 04 octombrie 2017 când expiră cele 30 de zile în care se așteaptă un răspuns favorabil sau o invitație la discuții în termenul maxim dat conform legii de 30 de zile, să se organizeze la nivel național un MITING de SENSIBILIZARE a Guvernului. Protestul a avut loc astăzi de la ora 11.00 în toate Serviciile Publice de Ambulanță din România, fără a afecta capacitatea normală de intervenție de urgență.

Revendicările FNSAR:
1. Stoparea diminuării veniturilor lunare a personalului din sistemul sanitar, respectiv din serviciile de ambulanță, începând cu 01 ianuarie 2018 în urma aplicării Regulamentului de sporuri conform proiectului elaborat de Ministerul Sănătății în baza prevederilor Legii 153/2017.
Situații care duc la scăderea veniturilor lunare începând cu 01 ianuarie 2018:

- pierderea tichetelor de masă începând cu 01 ianuarie 2018 până la 01 decembrie 2018 (11 luni), pierdere care reiese din art. 18 alin. (1) coroborat cu art. 38 alin. (2) litera d) din Legea nr. 153/2017;
- pierderea totală, sau reducerea considerabilă a procentelor de sporuri pentru condiții de muncă deosebit de periculoase prin faptul că, în art. 25 alin. (1) din Legea nr. 153/2017 în suma sporurilor se introduce sporul de gardă, sporul de sâmbăta-duminica și sărbători legale, alte sporuri și indemnizații, prime, etc., conform proiectului Regulamentului de sporuri, fapt care duce la scăderea salariilor lunare, deși salariile de bază cresc conform grilelor din lege.
- scăderea salariului de bază a managerului general începând cu 01 ianuarie 2018, comparativ cu salariul de bază al unui medic primar din subordine.
- discriminarea personalului sanitar auxiliar și alt personal angajat în unitățile sanitare față de personalul medico-sanitar (medici și asistenți medicali) în baza prevederilor din Legea 153/2017 art. 38, alin. (3), litera b, care prevede majorarea salariului de bază începând cu 01 martie 2018 la nivelul grilei pentru anul 2022.
- eliminarea personalului care ocupă funcții în Comitetul Director, TESA și muncitori din serviciile de ambulanță/unități sanitare din proiectul elaborat de Ministerul Sănătății a Hotărârii de Guvern pentru Regulamentul-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în Anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 precum și condițiile de acordare a acestuia, personal care este cuprins în proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare "ADMINISTRAȚIE" din administrația publică locală, elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, deși personalul din funcțiile de conducere, TESA și muncitori din serviciile de ambulanță nu face parte din administrația publică locală, și nu sunt funcționari publici, sau personal contractual.
- pierderea sporului de 50% pentru condiții deosebite a personalului TESA și muncitori din serviciile de ambulanță, spor care a fost acordat din 2007 și până în prezent având în vedere specificul deosebit al serviciilor de ambulanță și condițiile de muncă.
Măsuri:
Solicităm în regim de urgență modificarea și completarea Legii 153/2017, cât și a Regulamentului de sporuri conform propunerilor FNSAR, propuneri care au fost înaintate ministerelor responsabile și premierului României.
2. Situația și starea parcului de ambulanțe din Serviciile Publice de Ambulanță.
Situațiile care au dus la starea actuală a parcului de ambulanțe:
- lipsa de continuitate în achiziția anuală de suplimentare și înlocuire a ambulanțelor, program demarat în 2007;
- întreruperea achizițiilor de ambulanțe în semestrul I/2015 privind achiziția a ultimului lot de 300 de ambulanțe din contractul cadru multi-anual care a expirat în 30 iunie 2015.
- bâlbâiala și incapacitatea ministerelor responsabile (Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne/IGSU) de a încheia un nou Contract - Cadru pe 4 ani în achiziționarea a unui număr de 4.000 ambulanțe pentru Serviciile Publice de Ambulanță și SMURD, proiect " cadru demarat în luna august 2015, și până în prezent nu a fost posibilă încheierea procedurilor de achiziție.
Măsuri: se solicită urgentarea incheierii Contractului - cadru multi-anual de către ministerele responsabile, și alocarea de buget pentru anul 2018 în vederea urgentării achiziției de ambulanțe anual conform necesarului stabilit.
3. Deficitul de personal în Serviciile Publice de Ambulanță.
Situațiile care au dus la creșterea deficitului de personal:
- imposibilitatea de a atinge necesarul de personal conform prevederilor normativului de personal în vigoare O.M.S. 1778/2007 din motivul subfinanțări serviciilor de ambulanță;
- măsurile bugetar-fiscale impuse de guvernele anilor 2009-2012 de blocare de posturi, perioadă în care s-au tăiat de la Serviciile Publice de Ambulanță aproximativ 3.000 de posturi;
- refuzul guvernelor din perioada 2013-2017 de a suplimenta cu posturi suplimentare a ștatelor de funcții din serviciile de ambulanță, în ciuda promisiunilor și a proiectelor înaintate;
Măsuri: se solicită suplimentarea de posturi la nivelul normativului de personal în vigoare și asigurarea bugetului necesar.


Până în data de 04 octombrie 2017, dată la care sindicaliștii așteptă un răspuns de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale și de la Guvern, conducerea FNSAR va demara procedurile de strângere de semnături de la toți membrii de sindicat în vederea organizării de acțiuni sindicale (MITINGURI si PROTESTE sindicale, GREVE de AVERTISMENT, și chiar GREVĂ GENERALĂ) dacă se impune.

Sursa foto: SAJ Prahova

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677