Punctele gastronomice locale – o gură de aer proaspăt pentru gospodarii din orașul Comarnic

25 Jan 2021 17:30
Reprezentanții autorității publice locale din Comarnic au fost prezenți săptămâna trecută în comuna Valea Doftanei, la o întâlnire de lucru ce a avut ca scop prezentarea unei inițiative de bune practici în domeniul gastronomiei locale.
La întâlnire au fost prezenți directorul DSVSA Prahova-dr. Mihai Terecoasă, Dan Șerban-medic veterinar expert al DSVSA Brașov, dr. ing. Mita ENACHE– Dir. Direcția Agricolă Prahova, primarul orașului Comarnic-Sorin Popa, primarul comunei Valea Doftanei-Lucian Vileford Costea, Carmen Oancea – preș. Asociația Crescătorilor de Animale „Pleșuva” Comarnic, Fabian Rotaru – preș. GAL Dealurile Sultanului, dar și numeroși membri ai comunităților locale din Comarnic, Valea Doftanei și Secăria.
Mai precis, Tiberiu Nicolae Chirilaș - primarul comunei Vama Buzăului, situată în județul Brașov, a prezentat soluția găsită de locuitorii stațiunii turistice pe care o conduce pentru a folosi și comercializa produsele din gospodăria proprie și a satisface nevoile vizitatorilor care străbăteau comuna: înființarea de puncte gastronomice locale.
PGL-urile sunt puncte de alimentație turistică de tip familial care oferă preparate alimentare specifice zonei geografice din care fac parte. Legislația de la momentul actual prevede că acestea pot fi dezvoltate în orice rurală din țară, dar mulți primari de orașe mici și mijlocii fac eforturi și lobby la instituțiile abilitate pentru ca normele să fie schimbate și să includă și zonele urbane. Este și cazul orașului Comarnic, o zonă urbană teoretic, dar unde își desfășoară activitatea numeroși producători locali și crescători de animale care ar putea beneficia în urma deschiderii de puncte gastronomice locale.
Astfel, sub umbrela Asociației Gastro Local, un program de tip rețea de nivel național bazat exclusiv pe înființarea de astfel de puncte gastronomice, în Vama Buzăului funzționează astăzi peste 15 PGL autorizate din punct de vedere sanitar. „Programul Gastro Local este o modalitate de creare a unei sinergii comunitare și a unui model de socializare rurală în jurul actului gastronomic. Are rolul de a oferi posibilitatea vizitatorilor să servească o masă cu produse tradiționale românești la gospodarii locali, în zona în care își petrec vacanța, într-o atmosferă rustică, dar cu respectarea normelor de igienă impuse de lege”, menționează Dorian Lungu – președintele Asociației Gastro Local.
Astfel de puncte de gastronomie locală ar putea fi înființate cu ușurință și în localități precum Comarnic, Valea Doftanei sau Secăria, unde localnicii produc deja, din vechi timpuri, bunătăți culinare numai bune de pus pe masa turiștilor. Și-ar putea, întregi, astfel, venitul familiei și utiliza în scop onorabil produsele din gospodărie.
Crescătorii de animale din Comarnic, prezenți la întâlnirea de la Valea Doftanei, au primit cu deschidere și curiozitate ideea înființării unor astfel de puncte gastronomice în localitatea noastră, cu atât mai mult cu cât și-ar putea valorifica produsele de casă la un bun raport calitate/preț.
În cazul punctelor Gastro Local, prețul meniului este unul fix: 60 de lei pentru adulți și 30 de lei pentru copii, și este preparat și servit în aceeași zi, iar în funcție de posibilitățile gazdei, poate fi diferit de la o zi la alta.
Punctele Gastronomice Locale beneficiază de sprijinul medicilor din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică, care acordă avizul sanitar pentru funcționarea acestor puncte în condiții de igienă și siguranță sanitară și care au întocmit, de altfel, un „Îndrumar de bune practici” pentru cei care au în plan deschiderea unui astfel de punct gastronomic.
Dezvoltarea zonelor de munte din România pe baza programelor de tip GASTRO LOCAL ar conduce, prin urmare, atât la o creștere a numărului de produse din zonă, înregistrate ca rețete sau produse consacrate ale regiunilor și țării, cât și la extinderea pieței și a competitivității preparatelor tradiționale românești. Totodată, punctele gastronomice pot aduce un venit corect și constant localnicilor, pot adăuga un plus de valoare zonei și activității gospodarilor și, nu în ultimul rând, pot crește atractivitate și utilitatea turismului local pentru vizitatorii români și străini, indiferent că vorbim despre turismul de weekend sau de medie și lungă durată.

Un material de Alina Bunghez


COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Serios purtam masca Si voi aveti brasovu in scenariu rosu si tot lasati sa vina lumea la partie in hoteluri unde nu se respecta nimic pe week ..mic dejun peste 150 pax la 9 30 la hotel orizont predeal ..ce covid ce distantare .. Asa ca mai lasati ne cu sars cov ...inchideti selectiv dar lasati libera circulatie in zone rosii si hoteluri cu restaurant mall deschise ca acolo nu e covid ...
De 30 de ani, toți politicienii care s-au perindat prin funcția de ministru al transporturilor nu au mișcat un deget pentru această zonă. Suntem sufocați la propriu,mai ales in Bușteni, este infernal de circulat pe DN, chiar și în afară de weekend-uri. Le-aș da tuturor ticăloșilor de miniștri - domiciliu forțat în Bușteni.😡. Nu mai cred în promisiuni.
Va rog frumos. Este program Sâmbătă in un centru ptr.plata taxei si impozite?
in perioada 04.02.2021-07.02.2021 functioneaza patinoarul din sinaia?
Am gasit aplicatia in care este activ numai orasul Timisoara. Descrierea aplicatiei este in limba romana insa meiurile aplicatiei in ebraica banuiesc. Eu nu ma pot descurca sa instalaez aceasta aplicatie.
Curs valutar
EUR Euro 4.8745 0.0020
USD Dolarul SUA 4.0209 0.0364
GBP Lira sterlina 5.5894 -0.0533
CHF Francul elvetian 4.4406 0.0381
XAU Gramul de aur 228.2335 -1.4086