Raportarea Prefecturii Prahova privind rețeaua de drumuri din județ, la sfârșit de secol XIX/Erau doar două poduri metalice în tot județul

08 Jul 2020 11:42
Raportarea Prefecturii Prahova privind rețeaua de drumuri din județ, la sfârșit de secol XIX/Erau doar două poduri metalice în tot județul
Prefectura Prahova informa în anul 1897 Ministerul Lucrărilor Publice în legătură cu starea infrastructurii rutiere din județ. De altfel toate prefecturile transmiteau aceste informații detaliate Ministerului Lucrărilor Publice care întocmea un document denumit „Expunerea situațiune Ministerului Lucrărilor Publice la finele anului 1897“. Interesantă este diviziunea acestor drumuri din Prahova împărțite între:

1. Șosele județene (ceea ce se înțelege azi prin drumuri nationale, însă în clasificare nu era trecută și Calea Națională București-Ploiești-Predeal care, probabil, era administrată direct de Guvern)

Șosele vicinale (ceea ce acum am clasifica drept drumuri județene-DJ)
Șosele comunale (sensul s-a păstrat, fiind vorba despre actualele drumuri conunale și sătești DC si DS).
Această rețea rutieră de la sfârșitul secolului al XIX-lea se împărțea în două categorii mari:

– drumuri șoseluite (o formă de proto-asfaltare prin tasare și pietruire)
– drumuri ne-șoseluite sau a se șoselui.

Prima categorie avea o lungime de 189 de kilometri, 149 erau șoseluite, 6 kilometri erau în execuție în 1897, fiind necesară asfaltarea altor 33. Cele vicinale numărau 932 de kilometri, 613 fiind șosleuite, 46 în execuție, fiind necesară șoseluirea altor 272.

Drumurile comunale din Prahova aveau o lungime de 474 de kilometri, 249 fiind în starea buna, 21 în execuție, iar la 203 era necesară intervenția administrației județene si a celei comunale.

În baza de date erau trecute și lucrările de arhitectură mai complexe precum podurile (clasificate în funcție de materialul din care erau construite: metalice, doar două în tot județul; din lemn; din piatră; mixte; din cărămidă; din beton), apeductele.

Prin acest document avem și dovada împărțirii județului în anul 1897 cu trei plase (Filipești, Câmp-Târgșor și Cricov-Podgoria precum și două plaiuri de fapt cele două văi care ulterior și ele au fost împărțite în plase, Valea Teleajenului și Valea Prahovei).

Documentare și text: Codruț Constantinescu, istoric și consilier în cadrul Instituției Prefectului județul Prahova

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Felicitari
Felicitari.Va asteptam si la Campina
Felicitari Primarului si celor implicati in realizarea HELIOPORTULUI! Sant din Sinaia, nascuta in acest oras cu parinti din acest oras, si ma bucur pentru orice realizare pentru Sinaia! Dumnezeu sa binecuvanteze acest oras si locuitorii sai!
Buna ziua!De ce se acordă acest ajutor numai părinților cu copii pana la 6 ani,copiii pana la 8 -9 ani,pot ramane singuri in casa?Multumesc!
Traiesc in UK si sunt uimit de modul incare se preda in scoli.La noi de ce nu se poate? Aptitudinile unui copil se vad clar din primii ani de scoala.Acesti copii trebuiesc intreptati catre acestea si vor fi buni profesionisti in ceea ce fac.In RO toti elevii trebuie sa invete,sa invete ,sa invete ! Degeaba bagi mate-fizica in acel copil sau..si alte materii daca acelui copil nu-i place ! Parerea mea!
Curs valutar
EUR Euro 4.8347 -0.0012
USD Dolarul SUA 4.1033 -0.0096
GBP Lira sterlina 5.3722 0.0020
CHF Francul elvetian 4.4909 0.0026
XAU Gramul de aur 262.6798 -6.0223