"Repere cartografice ale Unirii Principatelor Române", expoziția lunii februarie la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova

01 Feb 2019 09:32
"Repere cartografice ale Unirii Principatelor Române", expoziția lunii februarie la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă invită să vizitați expoziția lunii februarie "Repere cartografice ale Unirii Principatelor Române", deschisă la sediul său din Ploiești, str. Toma Caragiu nr. 10.
În cadrul vastei acțiuni reformatoare și modernizatoare a tânărului stat nou-apărut pe harta Europei domnitoriul Alexandru Ioan Cuza s-a arătat preocupat (și în calitatea sa de militar de profesie) de cartografierea cât mai precisă a teritoriului național și, astfel, a sprijinit material și moral noua știință a trasării de hărți și pe practicanții acesteia. Expoziția prezintă publicului două compoziții cartografice de mare valoare, apărute în anii 1861, respectiv 1865, la Iași, realizate de George Filipescu-Dubău - inginer la Direcția Statistică și șef al biroului Cadastru - împreună cu Anton Parteni-Antonin, profesor la Colegiul ieșean.
Prima hartă, intitulată ,,Charta Daciei pentru istoria română" (1861), cu caracter fizic și politic, prezintă Principatele Unite și teritoriile românești sub ocupație străină, are un rol educativ evident și se adresează elevilor de gimnaziu în mod special. Piesa este expusă în premieră absolută. A doua hartă, intitulată "Charta Principateloru Unite ale României cu circumvecinele terri...", constituie una dintre cele mai complexe producții cartografice din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, având caracter politico-administrativ, economic, militar, rutier și demografic.
Din aceste capodopere cartografice, adevărate repere de specialitate ale Unirii de la 1859, răzbate în mod clar proiectul de țară al românilor și țelurile sale finale. ( Sursa: Muzeul Judetean de Istorie Prahova)

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677