REÅ¢INUÅ¢I PENTRU ÎNȘELĂCIUNI PRIN TELEFON

20 Feb 2015 12:56
REÅ¢INUÅ¢I PENTRU ÎNȘELĂCIUNI PRIN TELEFON
Polițiștii din Călărași au reținut patru persoane bănuite de comiterea mai multor infracțiuni de înșelăciune prin metoda "accidentul".
Polițiștii din Călărași, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Călărași și al Administrației Naționale a Penitenciarelor, au efectuat percheziții într-un penitenciar și în localitatea Cernica, județul Ilfov, pentru destructurarea unui grup infracțional, specializat în comiterea de înșelăciuni prin telefon.
Din cercetările efectuate de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Călărași " Serviciul de Investigații Criminale și de la Poliția Municipiului Oltenița, reieșit că, în perioada ianuarie " februarie 2015, patru bărbați ar fi înșelat mai multe persoane vârstnice, din județul Călărași, prin metoda "accidentul".
Cei patru, cu vârste între 21 și 28 ani, dintre care trei aflați în executarea unor pedepse privative de libertate, ar fi comis mai multe infracțiuni, victimele fiind persoane cu vârste cuprinse între 78 și 83 de ani, din județul Călărași, care ar fi fost înșelate cu sume de la 1.400 la 10.000 de lei.
Aceștia ar fi contactat telefonic victimele, prin folosirea de calități false, le-ar fi anunțat că rudele lor ar fi fost implicate în accidente rutiere și le-ar fi solicitat anumite sume de bani, sub pretextul protejării acestora.
Față de cei patru bărbați a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, urmând a fi prezentați magistraților, cu propunere de arestare preventivă.
Cercetările sunt efectuate pentru stabilirea întregii activități infracționale.


POLIȚIA ROMÂNĂ VĂ RECOMANADĂ:


Nu dați curs instrucțiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că sunt reprezentanții unor firme, avocați sau medici.

Nu oferiți date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului.

Când vi se solicită anumite sume de bani, pe care trebuie să le trimiteți în anumite conturi sau prin orice alte mijloace, fără să fiți siguri că în schimbul lor puteți primi ceea ce vi se promite, cereți cât mai multe date despre persoana care vă solicită sumele sau propuneți o întâlnire cu aceasta, pentru a se legitima și să o puteți verifica.

Notați numărul de telefon de la care ați fost contactat sau de la care ați primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă și păstrați atât apelurile cât și mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de către organele de cercetare penală, în eventualitatea în care ați fost deja prejudiciați.

CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI ?

Pentru a evita să deveniți victima unei infracțiuni de înșelăciune, având acest modus operandi intitulat generic "accidentul", este bine să analizați cu atenție informațiile primite și să vă puneți câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor. Este adevărat că, din diferite motive, cum ar fi traume fizice sau emoționale, vocea "rudei"/,,fiului"/,,fiicei" care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitați să cereți amănunte referitoare la situația prezentată.

Înainte de a vă oferi ajutorul, aveți în vedere și următoarele aspecte:

În caz de accident, nu există noțiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătorești în acest sens sau prin societățile de asigurări.

Orice accident de circulație are două variante de soluționare: 1) depunerea unei plângeri la unitatea poliție, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau 2) înțelegerea amiabilă a părților, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polița de asigurare auto obligatorie.

Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgență este cea medicală și nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât și autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

De asemenea, trebuie să cunoașteți faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anunțat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.

Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informația înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acțiune.

În cazul în care sunteți martorul unei infracțiuni sau victima acesteia, apelați în cel mai scurt timp numărul de urgență 112 și rețineți cât mai multe detalii!

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Un copil deosebit cu părinți deosebiți, mult succes în viitor
Felicitări și mult succes!
Sa traiti domnule colonel! Cred ca in tinerete am fost vecini in carteirul Nord bl. 27 B Felicitari ptr. cariera! toate bune Dan Colibasi
E o gura de oxigen pentru ITC care daca merge asa ,merge spre faliment,asa primeste subventie de la primaria ,unde pensionarii au cotizat prin taxe si impozite o viata.Daca PSD reuseste asa ceva ,e posibil sa urmeze si o mare manifestatie de protest pentru caderea guvernului antiroman
TAIATI-LE PADURILE, CA O SA VINA PESTE NOI IN CASA!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9209 0.0012
USD Dolarul SUA 4.1443 -0.0181
GBP Lira sterlina 5.7815 0.0048
CHF Francul elvetian 4.5608 0.0070
XAU Gramul de aur 242.5914 1.7239