Scrisoarea parintilor in cazul baietelului din Sinaia, mort de meningita

17 Dec 2018 09:45
Scrisoarea parintilor in cazul baietelului din Sinaia, mort de meningita
Un copil de doi ani din Sinaia si-a pierdut viata fiind rapus de meningita. Parintii acestuia au tinut sa explice tot ce s-a intamplat intr-o scrisoare publica pe care o publicam integral:

„Suntem Emilia și Dumitru, iar până de curând (12 octombrie) am fost „mami“ și „tati“ pentru Alexandru Petru. Din păcate, fiul nostru a plecat dintre noi, la numai doi ani și patru luni, răpus de meningită acută cauzată de stafilococul pneumaniae, conform certificatului de la IML.
Cazul lui a fost mediatizat, însă la pachet cu știrea dispariției au venit și o serie de speculații și informații neadevărate. Informații care ne dor, unele furnizate de persoane care, în momentele cumplite ale vieții noastre, au părut că ne sunt alături, altele de către cei care vor să acopere neputința, incompetența și indolența unui sistem în care se moare cu zile. Mulți dintre ei sunt, la rândul lor, părinți, dar, probabil, merg pe principiul că lor nu li se poate întâmpla așa ceva. Nu dorim să se mai fie astfel de tragedii, nu dorim nici unei mame să trăiască toată viața cu imaginea copilului ei chinuit de suferință, care cu ultimele puteri o strigă „mami, mami“, cu speranța că cea care l-a adus pe lume va reuși să-l și salveze. Dar n-am putut… Pentru că noi, ca mai toți care citiți aceste rânduri scrise de mine, mama lui Alex, credem în medici și în Dumnezeu pentru vindecare, pentru viață.
Alex n-a avut probleme de sănătate. Era un pitic vioi, vesel, pe care ni l-am dorit tare mult. L-am avut la vârsta de 40 de ani, venit pe lume prin naștere naturală și pe care încă îl alăptam. O singură dată am ajuns cu el de urgență la spital, pe când avea cinci săptămâni, ca urmare a unui episod de înec cu regurgitare. Pentru a elimina orice suspiciune, copilul a fost transferat atunci la București unde i-au fost făcute investigații și a fost găsit perfect sănătos. Și așa a fost cu excepția răcelilor pe care le are orice micuț.
La începutul lunii septembrie, am mers la mare, iar aici, într-una din zile, Alex a făcut febră, puțin peste 38, dar care i-a cedat cu antitermice. Ulterior, având o stare generală bună, l-am pregătit pentru începerea grădiniței. Am prezentat toate documentele solicitate, inclusiv adeverința de la medicul de familie că este apt pentru activități în colectivitate. Precizăm că la grădinița din Sinaia nu sunt solicitate, la începerea anului preșcolar, exudat și probe de coprocultură. După o săptămână au început să fie înregistrați mai mulți copii răciți sau cu alte afecțiuni. Unii au lipsit, alții au fost readuși de părinți fără să fie vindecați complet și primiți de cadrele de la grădiniță. Altora chiar le-a fost administrat tratamentul de către asistenta de la unitatea preșcolară. Nu am scăpat nici noi de problemele sezonului, motiv pentru care atât eu (n.r. –mama copilului), cât și Alex am stat acasă, în intervalul 2-7 octombrie, unde am urmat un tratament cu antibiotic prescris de către medicul de familie, în urma consulației.
Luni și marți, 8-9 octombrie, Alex a fost la grădiniță, iar asistenta de acolo nu a sesizat nimic schimbat în comportamentul lui. Marți seara, după grădiniță, cel mic a mâncat câteva felii de salam de la o rudă, aflată în vizită, iar seara a fost energic, vesel și s-a jucat cu doi verișori. Totul până la ora 21.00, când am ajuns de urgență la secția de Pediatrie a Spitalului din Sinaia din cauza vărsăturilor în jet ale copilului. De gardă a fost, în acea seară, dr. Evelina Șerban, care-mi este și medic de familie și care i-a administrat un tratament injectabil, despre care mi-a precizat că ar fi putut să i-l furnizeze și prin perfuzie, dar cu același efect. Jumătate de oră mai târziu am plecat acasă fără alte investigații pentru că, la Sinaia, analizele pe secții se fac doar dimineața. Singurele care se fac noaptea sunt urgențele (adulții) care ajung la CPU.
Starea lui Alex s-a mai ameliorat până joi seara, 11 octombrie, când, în jurul orelor 18.00, am revenit de urgență la Pediatrie din cauza febrei foarte mari, 40,5 grade, care nu i-a cedat la antitermicele administrate. Ca o ironie a sorții sau ca un semn pe care l-am ignorat, pe culoarul spitalului m-am întâlnit cu tatăl copilului, care a fost operat de apă la plămâni și care m-a sfătuit să plec la București, așa cum făcuse el cu fiul său. Cei doi copii au fost colegi de grupă la grădinită. Din păcate, am ignorat acest sfat și m-am ambiționat să rămân, acordându-le credit total cadrelor medicale de la Sinaia. De gardă în acea seară a fost dr. Ramona Codreși, care l-a diagnosticat pe Alex cu enteroviroză, l-a internat și i-a administrat un tratament de hidratare cu solutie Ringer, un anume sirop, glucoză și supozitor pentru scăderea temperaturii corporale. Totul, fără analize prealabile. Acestea aveau să-i fie recoltate abia a doua zi, în jurul orei 08.00.
Pe la orele 20.00, dr. Codreși a concluzionat că s-a terminat prea repede perfuzia, iar ulterior, la 20.30, asistenta medicală a înlocuit soluția perfuzabilă cu o alta care conținea soluția Ringer. La 00.30, după terminarea celei de-a doua perfuzii, temperatura lui Alex a scăzut doar până la 38,1 grade.
Până vineri dimineață, la 6.30, nu i-a mai fost administrat copilului nimic si nu a mai trecut nimeni să ne vadă. A fost o liniște deplină în spital, cu exceptia unei singure sonerii ce a mai adus puțină forfotă, lumea s-a odihnit, nici măcar hohotele mele de plâns, care asistam neputincioasă la chinul băiatului meu, n-au deranjat pe cineva. Abia la ora indicată am fost informată că i se vor recolta probe pentru analizele medicale și i-a fost măsurată temperatura care-i crescuse din nou, fiind peste 39 de grade. Copilul se simțea din ce în ce mai rău, motiv pentru care, după aproape o jumătate de oră am cerut ajutor. Medicul l-a evaluat, cam pe la 7, și a încercat să mă liniștească, asigurându-mă că e din cauza oboselii, că va urma o nouă zi cu febră, cu scaune moi, dar își va reveni. Copilul meu, în schimb, nu mai putea sta în picioare… A venit ora 8, i s-au recoltat probe pentru analize, iar termometrul a indicat acum 39,9 grade. Dar panica se pare că era doar în rândul meu, al soțului și fratelui meu, cu care vorbeam pe whats app fiind plecat din țară, pentru că a trebuit să mai treacă o oră și jumătate ca medicul să-și dea seama de gravitatea cazului. Alertată de o asistentă că nu i se mai deschidea una dintre pleoapele copilului, doctorul și-a dat seama, că, în sfârșit, trebuie să facă ceva pentru puiul meu, inclusiv să ceară transferul la București, ceea ce s-a și întâmplat vineri, la orele prânzului. Nici medicul de pe ambulanță nu ne-a acordat deloc atenție pe drum. Am ajuns la Spitalul Marie Curie, unde au fost mobilizați medicii de pe toate secțiile pentru investigații. Medicilor de la București, le mulțumesc! Fiecare venea și-i făcea ce știa…Totul a fost o luptă contra cronometru.
Alex al nostru cel vioi, energic, vesel se transformase acum într-o păpușă inertă, intubată, ținută în viață doar de aparate. A fost momentul în care am realizat că-l pierdem, dar eu, ca mamă am negat. Am leșinat, m-am trezit și-am sperat că odată cu revenirea mea se stinsese și coșmarul vieții mele. Dar nu! Alex făcuse stop cardiorespirator, fusese resuscitat. Evoluția bolii era fulminantă, iar șansele scădeau odată cu trecerea timpului. Din păcate, câteva ore mai târziu, la 18.50, Alexuțu a cedat…Avea doar doi ani și patru luni! S-au discutat multe în jurul nostru, dar ceea ce-am auzit și înțeles a fost faptul că puiul nostru a fost transferat în ultimul hal și-n ultimul moment!
Am făcut aceste precizări pentru a înlătura speculațiile și minciunile apărute în spațiul public, dar și pentru că vrem să tragem un semnal de alarmă, unul care să diminueze tragediile de acest fel. Grădinițele trebuie să fie loc sigur de joacă, de educație, nu focare de infecție, tolerate chiar de cei care le administrează sau care lucrează acolo. Alții veți spune că „așa a fost să fie“, doar că în cazul lui Alexandru a fost să fie și cu „ajutor“… Iar modul în care copilul nostru a fost tratat la Sinaia spune multe.
Probabil și anchetele demarate în acest caz vor scoate la iveală alte și alte detalii neștiute. Din păcate, pentru noi, orice măsură e tardivă și fiecare verdict că acest copil a murit cu zile va fi încă un cuțit pe care-l primim direct în inimă.
Alex, nu te voiam înger, te voiam lângă noi! Să faci toate prostioarele din lume, să ne amuzi cu cuvintele stâlcite, să te însoțim în prima zi de școală, să ne bucuri, să ne superi, să fii copilul nostru, AICI. Am crezut în unii oameni, în priceperea lor și în dorința de a ajuta. Dar am greșit și am pierdut! Tu, lupta cu viața, iar noi pe tine! “

Sursa foto cu caracter ilustrativ: http://www.pravmir.com

COMENTARII

64x64

La J

Domnul sa va ajute, sa va amintiti fiecare clipa petrecuta impreuna, sa va sustina si sa va mangaie cum doar El poate. Aici orice alte cuvinte se opresc. Doar rugaciune in tacere. 🙏❤
64x64

Luci

Era vaccinat copilul ?condoleante ! Great suferinta
64x64

Gaiucerasela

Condoleante mamico nu sunt cuvinte pentru alinarea acestei dureri.Din pacate sunt in toata tara astfel de evenimente si poate cineva se sesizeaza.va multumim pt impartasirea durerii si suntem alaturi de dvs.
64x64

c

Eu am fost socata cand am aflat ca cel mic nu a supravietuit,ma aflam in spital cu copilasul meu pe data de10 ,dupa ce marti noaptea la ora 1 a inceput sa vomite in jet si a vomitat de 7 ori pana dimineata la 6,am crezut ca a mancat ceva seara dar cand am vazut internati inca 5 copii de la el de la gradinita si de la grupa lui mi-am dat seama ca ceva se intampla(nu se stie nici azi cauza care a dus la aceste stari de voma,urmate de febra).Este regretabil si fara cuvinte ce s-a intamplat dar eu cred ca dr.Serban trebuia sa-l interneze si sa-l tina sub control nu sa-i administreze injectie si sa va lase acasa.Dumnezeu sa va dea putere!
64x64

Lily

Condoleante ! 😢
64x64

Tanase Garciu

Condoleante parintilor pentru îngerasul de Alex....o mare durere... Propun ca la facultatea de medicina sa nu mai fie admis nici un CONCURENT fara sa fi absolvit cu minim nota 8 Liceul Sanitar si cu doi ani de practica într un spital....altfel vom avea mereu mai multe probleme de acest fel...
64x64

Năstase Irina

Dragii mei este o durere care nu poate fi descrisă în cuvinte!!! Dumnezeu să vă întărească sa va de-a putere să mergeți mai departe!! Și fetița mea a avut meningita la vârsta de 2 ani!! Mulțumesc Lui Dumnezeu că acum este bine și a trecut cu bine!! Eu sunt din Ploiesti și ce vreau sa va spun este că în acea perioadă a venit o mămică cu copilul din Sinaia care era diagnosticat aici la Ploiesti cu meningită la Sinaia nici nu era suspect macar de așa ceva !! Îl trata de plămâni și a adus copilul in coma In Ploiesti!! Dragii mei acești medici nu ar trebui sa existe!! Fetița mea a dormit 4 zile și 4 nopți iar acești medici de la Ploiesti de la spitalul de boli infecțioase Movila Vulpii mi-a salvat-o!! A făcut 3 puncții in șirea spinării ...era de o durere groaznica ..nu putea să își mai controleze mâini ,picioare ...stătea trează 1 secunda din 12 ore!! În acea secunda in care deschidea ochii mă punea să o întorc după o parte pe cealaltă pentru că nu putea să își mai controleze nimic!! Capul nu mai funcționa și nu mai putea sa controleze corpul!!! Acum este gimnasta de performanță are 10 ani și datorită medicilor de la Ploiesti fata mea este în viața!!!
64x64

Irina

Cum exista cartea recordurilor asa ar trebui să se facă o carte despre cei incompetenții care lasa suflete nevinotave sa moara in spitale ei stand la cafele în timpul asta ... sper sa murit în închisoare si sa ardei în iad ai dracu de doctori ordinari !!
64x64

Claudia

Din pacate asa este peste tot in spitalele de la noi....nu e nimic diferit...eu cu un copil de numai 2 ani cu febra 40 cu convulsii si frisoane ajunsă la spital si stat pe hol 2 ore ajunsă cu salvareA si sunt întrebată dacă mi am adus medicamente de acasa....pur si simplu nu le pasa daca nu le bagi in buzunare astea e crudul adevar....
64x64

Popescu Maria Cristina

Un singur lucru am de spus și poate că cine trebuie să înțeleagă va înțelege ! Cei mai mulți dintre părinții care își aduc copii bolnavi la grădiniță iau sfatul asistentei sau educatoarei ca pe un afront personal , ca și cum ar avea cineva ceva cu copilul . Răspunsurile frecvente sunt : n - am cu cine să îl las , da pe cutărică de ce l- ați primit , ce aveți cu copilul meu , etc Nici un părinte nu se gândește înainte să îl aducă bolnav la grădiniță , înainte de a apărea o problemă gravă . În cei 19 ani de muncă la grădiniță nu am văzut nici un părinte să se consulte cu asistenta in privința sănătății copilului ! Lumea in care trăim ar fi mai bună dacă fiecare dintre noi ne- am recunoaște carențele și nu ne - am mai purta ca niște țațe arătând cu degetul spre alții ! E regretabil ce s- a întâmplat , nimic din ce vom spune nu va alina durerea acestor oameni greu încercați , dar putem începe să facem ceva și să începem fiecare cu el însuși .

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Draga moșule, Eu niciodată nu am făcut o scrisoare deoarece niciodată n am primit nimic de la Consiliul Județean Ph... În nici un an.... Anul acesta sper ca voi primi și eu ceva ca alți copii. Chiar dacă sunt mare, tot de voi depind!!!
Felicitari si urari de bine membrilor echipei Salvamont Busteni pentru care am toata pretuirea. Implicarea si daruirea lor, deseori pana la sacrificiu, porneste din dragostea lor pt. oameni. Dumnezeu sa- i intareasca si sa le ajute la toate cele bune si de folos. Aprecierea Preafericirii Sale Parintele Patriarh Daniel ma emotioneaza si confirma modestele mele cuvinte.
Cand foarte multe familii depind de material lemnos pentru a-si asigura caldura pe timp de iarna iar autoritatile nu asigura absolut nimic,nu deschid nici un depozit de unde se poate procura lemnul de foc iar distribuitorii locali privati spun ca nu pot aduce din cauza legislatiei, atunci care trebuie pedepsiti, cei prinsi ca au taiat de nevoie sau autoritatile care nu fac nimic? Tocmai in dimineata asta era o stire cum ca doi batrani au fost gasiti morti in casa, inghetati.
Asta din cauza primariei ,ca nu au facut nimic pentru cartierul Nistoresti, suntem in 2018 si nu au apa de la retea, nu au gaze, nu au strazi asfaltate, nu au nimic...
Nu zic sa nu-i pedepseasca, dar cu strainii care ne-au furat toate padurile ce faceti?
Curs valutar
EUR Euro 4.6540 0.0055
USD Dolarul SUA 4.1197 0.0336
GBP Lira sterlina 5.1867 0.0145
CHF Francul elvetian 4.1341 0.0151
XAU Gramul de aur 164.1137 0.9368