Scrisoarea parintilor in cazul baietelului din Sinaia, mort de meningita

19 Oct 2018 20:03
Scrisoarea parintilor in cazul baietelului din Sinaia, mort de meningita
Un copil de doi ani din Sinaia si-a pierdut viata fiind rapus de meningita. Parintii acestuia au tinut sa explice tot ce s-a intamplat intr-o scrisoare publica pe care o publicam integral:

„Suntem Emilia și Dumitru, iar până de curând (12 octombrie) am fost „mami“ și „tati“ pentru Alexandru Petru. Din păcate, fiul nostru a plecat dintre noi, la numai doi ani și patru luni, răpus de meningită acută cauzată de stafilococul pneumaniae, conform certificatului de la IML.
Cazul lui a fost mediatizat, însă la pachet cu știrea dispariției au venit și o serie de speculații și informații neadevărate. Informații care ne dor, unele furnizate de persoane care, în momentele cumplite ale vieții noastre, au părut că ne sunt alături, altele de către cei care vor să acopere neputința, incompetența și indolența unui sistem în care se moare cu zile. Mulți dintre ei sunt, la rândul lor, părinți, dar, probabil, merg pe principiul că lor nu li se poate întâmpla așa ceva. Nu dorim să se mai fie astfel de tragedii, nu dorim nici unei mame să trăiască toată viața cu imaginea copilului ei chinuit de suferință, care cu ultimele puteri o strigă „mami, mami“, cu speranța că cea care l-a adus pe lume va reuși să-l și salveze. Dar n-am putut… Pentru că noi, ca mai toți care citiți aceste rânduri scrise de mine, mama lui Alex, credem în medici și în Dumnezeu pentru vindecare, pentru viață.
Alex n-a avut probleme de sănătate. Era un pitic vioi, vesel, pe care ni l-am dorit tare mult. L-am avut la vârsta de 40 de ani, venit pe lume prin naștere naturală și pe care încă îl alăptam. O singură dată am ajuns cu el de urgență la spital, pe când avea cinci săptămâni, ca urmare a unui episod de înec cu regurgitare. Pentru a elimina orice suspiciune, copilul a fost transferat atunci la București unde i-au fost făcute investigații și a fost găsit perfect sănătos. Și așa a fost cu excepția răcelilor pe care le are orice micuț.
La începutul lunii septembrie, am mers la mare, iar aici, într-una din zile, Alex a făcut febră, puțin peste 38, dar care i-a cedat cu antitermice. Ulterior, având o stare generală bună, l-am pregătit pentru începerea grădiniței. Am prezentat toate documentele solicitate, inclusiv adeverința de la medicul de familie că este apt pentru activități în colectivitate. Precizăm că la grădinița din Sinaia nu sunt solicitate, la începerea anului preșcolar, exudat și probe de coprocultură. După o săptămână au început să fie înregistrați mai mulți copii răciți sau cu alte afecțiuni. Unii au lipsit, alții au fost readuși de părinți fără să fie vindecați complet și primiți de cadrele de la grădiniță. Altora chiar le-a fost administrat tratamentul de către asistenta de la unitatea preșcolară. Nu am scăpat nici noi de problemele sezonului, motiv pentru care atât eu (n.r. –mama copilului), cât și Alex am stat acasă, în intervalul 2-7 octombrie, unde am urmat un tratament cu antibiotic prescris de către medicul de familie, în urma consulației.
Luni și marți, 8-9 octombrie, Alex a fost la grădiniță, iar asistenta de acolo nu a sesizat nimic schimbat în comportamentul lui. Marți seara, după grădiniță, cel mic a mâncat câteva felii de salam de la o rudă, aflată în vizită, iar seara a fost energic, vesel și s-a jucat cu doi verișori. Totul până la ora 21.00, când am ajuns de urgență la secția de Pediatrie a Spitalului din Sinaia din cauza vărsăturilor în jet ale copilului. De gardă a fost, în acea seară, dr. Evelina Șerban, care-mi este și medic de familie și care i-a administrat un tratament injectabil, despre care mi-a precizat că ar fi putut să i-l furnizeze și prin perfuzie, dar cu același efect. Jumătate de oră mai târziu am plecat acasă fără alte investigații pentru că, la Sinaia, analizele pe secții se fac doar dimineața. Singurele care se fac noaptea sunt urgențele (adulții) care ajung la CPU.
Starea lui Alex s-a mai ameliorat până joi seara, 11 octombrie, când, în jurul orelor 18.00, am revenit de urgență la Pediatrie din cauza febrei foarte mari, 40,5 grade, care nu i-a cedat la antitermicele administrate. Ca o ironie a sorții sau ca un semn pe care l-am ignorat, pe culoarul spitalului m-am întâlnit cu tatăl copilului, care a fost operat de apă la plămâni și care m-a sfătuit să plec la București, așa cum făcuse el cu fiul său. Cei doi copii au fost colegi de grupă la grădinită. Din păcate, am ignorat acest sfat și m-am ambiționat să rămân, acordându-le credit total cadrelor medicale de la Sinaia. De gardă în acea seară a fost dr. Ramona Codreși, care l-a diagnosticat pe Alex cu enteroviroză, l-a internat și i-a administrat un tratament de hidratare cu solutie Ringer, un anume sirop, glucoză și supozitor pentru scăderea temperaturii corporale. Totul, fără analize prealabile. Acestea aveau să-i fie recoltate abia a doua zi, în jurul orei 08.00.
Pe la orele 20.00, dr. Codreși a concluzionat că s-a terminat prea repede perfuzia, iar ulterior, la 20.30, asistenta medicală a înlocuit soluția perfuzabilă cu o alta care conținea soluția Ringer. La 00.30, după terminarea celei de-a doua perfuzii, temperatura lui Alex a scăzut doar până la 38,1 grade.
Până vineri dimineață, la 6.30, nu i-a mai fost administrat copilului nimic si nu a mai trecut nimeni să ne vadă. A fost o liniște deplină în spital, cu exceptia unei singure sonerii ce a mai adus puțină forfotă, lumea s-a odihnit, nici măcar hohotele mele de plâns, care asistam neputincioasă la chinul băiatului meu, n-au deranjat pe cineva. Abia la ora indicată am fost informată că i se vor recolta probe pentru analizele medicale și i-a fost măsurată temperatura care-i crescuse din nou, fiind peste 39 de grade. Copilul se simțea din ce în ce mai rău, motiv pentru care, după aproape o jumătate de oră am cerut ajutor. Medicul l-a evaluat, cam pe la 7, și a încercat să mă liniștească, asigurându-mă că e din cauza oboselii, că va urma o nouă zi cu febră, cu scaune moi, dar își va reveni. Copilul meu, în schimb, nu mai putea sta în picioare… A venit ora 8, i s-au recoltat probe pentru analize, iar termometrul a indicat acum 39,9 grade. Dar panica se pare că era doar în rândul meu, al soțului și fratelui meu, cu care vorbeam pe whats app fiind plecat din țară, pentru că a trebuit să mai treacă o oră și jumătate ca medicul să-și dea seama de gravitatea cazului. Alertată de o asistentă că nu i se mai deschidea una dintre pleoapele copilului, doctorul și-a dat seama, că, în sfârșit, trebuie să facă ceva pentru puiul meu, inclusiv să ceară transferul la București, ceea ce s-a și întâmplat vineri, la orele prânzului. Nici medicul de pe ambulanță nu ne-a acordat deloc atenție pe drum. Am ajuns la Spitalul Marie Curie, unde au fost mobilizați medicii de pe toate secțiile pentru investigații. Medicilor de la București, le mulțumesc! Fiecare venea și-i făcea ce știa…Totul a fost o luptă contra cronometru.
Alex al nostru cel vioi, energic, vesel se transformase acum într-o păpușă inertă, intubată, ținută în viață doar de aparate. A fost momentul în care am realizat că-l pierdem, dar eu, ca mamă am negat. Am leșinat, m-am trezit și-am sperat că odată cu revenirea mea se stinsese și coșmarul vieții mele. Dar nu! Alex făcuse stop cardiorespirator, fusese resuscitat. Evoluția bolii era fulminantă, iar șansele scădeau odată cu trecerea timpului. Din păcate, câteva ore mai târziu, la 18.50, Alexuțu a cedat…Avea doar doi ani și patru luni! S-au discutat multe în jurul nostru, dar ceea ce-am auzit și înțeles a fost faptul că puiul nostru a fost transferat în ultimul hal și-n ultimul moment!
Am făcut aceste precizări pentru a înlătura speculațiile și minciunile apărute în spațiul public, dar și pentru că vrem să tragem un semnal de alarmă, unul care să diminueze tragediile de acest fel. Grădinițele trebuie să fie loc sigur de joacă, de educație, nu focare de infecție, tolerate chiar de cei care le administrează sau care lucrează acolo. Alții veți spune că „așa a fost să fie“, doar că în cazul lui Alexandru a fost să fie și cu „ajutor“… Iar modul în care copilul nostru a fost tratat la Sinaia spune multe.
Probabil și anchetele demarate în acest caz vor scoate la iveală alte și alte detalii neștiute. Din păcate, pentru noi, orice măsură e tardivă și fiecare verdict că acest copil a murit cu zile va fi încă un cuțit pe care-l primim direct în inimă.
Alex, nu te voiam înger, te voiam lângă noi! Să faci toate prostioarele din lume, să ne amuzi cu cuvintele stâlcite, să te însoțim în prima zi de școală, să ne bucuri, să ne superi, să fii copilul nostru, AICI. Am crezut în unii oameni, în priceperea lor și în dorința de a ajuta. Dar am greșit și am pierdut! Tu, lupta cu viața, iar noi pe tine! “

Sursa foto cu caracter ilustrativ: http://www.pravmir.com

COMENTARII

64x64

Camelia Negulescu

Ce poate fi mai dureros ? Nimic. Pasa medicilor de ce simte un parinte ? Nu cred. Daca ar constientiza care le este menirea, prin prisma meseriei pe care si-au ales-o, s-ar vedea in actul medical. Dna Irina Nastase confirma ca se poate trai si dupa meningita, dar asta daca stii care sunt semnele acestei boli, daca te intereseaza. La Spitalul de Pediatrie Sinaia nu s-a auzit de asa boala. Si asta nu de acum, ci din totdeauna, dupa cum spune dna Irina Nastase ca s-a intamplat in urma cu 8 ani cu acel copil venit la Ploiesti, de la Sinaia cu un alt diagnostic decat cel de meningita. Nu sunt cuvinte care sa evalueze, aprecieze competentele medicilor din Sinaia.
64x64

Emi Sinaia

Din pacate copilul nostru a murit cu zile...da cu zile..din cauza incimpetentei acestei doctorite Serban Codresi Ramona care nu a facut nimic pentru copilul nostru...a dormit toata noaptea..in fiecare zi traim aceste momente de cosmar si ne intrebam "cum ar fi fost "😭😭de ce a avut ghinionul sa dea peste aceasta doctorita?de ce ,de ce??😭😭avea 2 ani si 4 luni..un suflet nevinovat😭😭
64x64

La J

Domnul sa va ajute, sa va amintiti fiecare clipa petrecuta impreuna, sa va sustina si sa va mangaie cum doar El poate. Aici orice alte cuvinte se opresc. Doar rugaciune in tacere. 🙏❤
64x64

Luci

Era vaccinat copilul ?condoleante ! Great suferinta
64x64

Gaiucerasela

Condoleante mamico nu sunt cuvinte pentru alinarea acestei dureri.Din pacate sunt in toata tara astfel de evenimente si poate cineva se sesizeaza.va multumim pt impartasirea durerii si suntem alaturi de dvs.
64x64

c

Eu am fost socata cand am aflat ca cel mic nu a supravietuit,ma aflam in spital cu copilasul meu pe data de10 ,dupa ce marti noaptea la ora 1 a inceput sa vomite in jet si a vomitat de 7 ori pana dimineata la 6,am crezut ca a mancat ceva seara dar cand am vazut internati inca 5 copii de la el de la gradinita si de la grupa lui mi-am dat seama ca ceva se intampla(nu se stie nici azi cauza care a dus la aceste stari de voma,urmate de febra).Este regretabil si fara cuvinte ce s-a intamplat dar eu cred ca dr.Serban trebuia sa-l interneze si sa-l tina sub control nu sa-i administreze injectie si sa va lase acasa.Dumnezeu sa va dea putere!
64x64

Lily

Condoleante ! 😢
64x64

Tanase Garciu

Condoleante parintilor pentru îngerasul de Alex....o mare durere... Propun ca la facultatea de medicina sa nu mai fie admis nici un CONCURENT fara sa fi absolvit cu minim nota 8 Liceul Sanitar si cu doi ani de practica într un spital....altfel vom avea mereu mai multe probleme de acest fel...
64x64

Năstase Irina

Dragii mei este o durere care nu poate fi descrisă în cuvinte!!! Dumnezeu să vă întărească sa va de-a putere să mergeți mai departe!! Și fetița mea a avut meningita la vârsta de 2 ani!! Mulțumesc Lui Dumnezeu că acum este bine și a trecut cu bine!! Eu sunt din Ploiesti și ce vreau sa va spun este că în acea perioadă a venit o mămică cu copilul din Sinaia care era diagnosticat aici la Ploiesti cu meningită la Sinaia nici nu era suspect macar de așa ceva !! Îl trata de plămâni și a adus copilul in coma In Ploiesti!! Dragii mei acești medici nu ar trebui sa existe!! Fetița mea a dormit 4 zile și 4 nopți iar acești medici de la Ploiesti de la spitalul de boli infecțioase Movila Vulpii mi-a salvat-o!! A făcut 3 puncții in șirea spinării ...era de o durere groaznica ..nu putea să își mai controleze mâini ,picioare ...stătea trează 1 secunda din 12 ore!! În acea secunda in care deschidea ochii mă punea să o întorc după o parte pe cealaltă pentru că nu putea să își mai controleze nimic!! Capul nu mai funcționa și nu mai putea sa controleze corpul!!! Acum este gimnasta de performanță are 10 ani și datorită medicilor de la Ploiesti fata mea este în viața!!!
64x64

Irina

Cum exista cartea recordurilor asa ar trebui să se facă o carte despre cei incompetenții care lasa suflete nevinotave sa moara in spitale ei stand la cafele în timpul asta ... sper sa murit în închisoare si sa ardei în iad ai dracu de doctori ordinari !!

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Asa e cand la mijloc originile sunt nesanatoase.De vina sunt si copilele astea care vor feti frumosi si golani pe deasupra
40 lei adult si 30 lei copil, dar daca printati afisul copilul nu plateste
Pret bilet?
Dacă eram acolo, amândoi și ăla care a dat foc și ăla care a filmat, numai erau în viață. Le băgăm crengi de copac in fund, le puneam benzină, îi legam de copac și le dădeam foc, să ardă în chinuri
La pediatrie ati fost ???? Au avut noroc mare daca nu au trecut si pe acolo.acum 1 an am fost internată la pediatrie cu fetita mea care a fost bonlavioara si am plecat de acolo mai rau de cât am intrat ,pur si simplu nu ii intereseaza nu se uita la tine strigam după asistente ca fetița mea vomitat într-una si o durea burtica veneau după o jumătate de oră și imi spuneau că nu are ca sai faca sa astept ca o sai treaca daca nu-i trece ii face un calmat am stat asa 4 zile in spital cu un copil de 1 an jumate . În a 4 zi l-am sunat pe soț și i-am spus sa vina sa ne ia ca nu se mai poate sta in situatia asta .m-am dus la doamna doctor si i-am spus sami faca ieșirea din spital ca eu plec la alt spital cu copilul ca aici este din ce in ce mai rau iar dansa imi spune " nu inteleg de ce vreti sa plecati ca analizele au ieșit foarte bune " cum puii meu sunt bune daca copilul este foarte rau .si cu o zi in urma imi spunea dna doctor ca trebuie sai facem iar analize ca nu au ieșit deci pana la urma au ieșit sau nu au ieșit, asta este in continuare o dilemă. Am plecat cu copilul la alt spital dintr-o localitate apropiată iau facut analize la copil într-o oră au ieșit analizele foarte proaste medici de la spitalul asta au fost foarte speriați de cum au ieșit analizele mau intrebat ce iau facut la sinaia pentru ca copilul asta este distrus, la sinaia iau băgat doar perfuzii glucoza atat .după două zile fetita mea si-a revenit si am plecat acasa .Asa ca nu mai laudati spitalele din sinaia ca personalul lasa de dorit se uita la tine pur si simplu si iti spun lasa ca o sa treaca
Curs valutar
EUR Euro 4.7607 -0.0014
USD Dolarul SUA 4.2653 -0.0005
GBP Lira sterlina 5.4399 -0.0037
CHF Francul elvetian 4.2267 0.0070
XAU Gramul de aur 174.7624 -1.5266