Totul despre Rabla Clasic și Rabla Plus

15 Mar 2018 17:52
Totul despre Rabla Clasic și Rabla Plus
Viceprim-ministrul, ministrul Mediului, Grațiela Leocadia GAVRILESCU, a declarat, despre Rabla Clasic: "Cel mai longeviv program guvernamental este lansat astăzi, iar ținta României începe să fie îndeplinită așa cum ne-am asumat. Persoanele fizice pot începe din acest moment să meargă la producătorii validați în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere pentru a-și achiziționa un autovehicul nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant. În același timp, persoanele juridice pot depune, începând de astăzi, dosare de acceptare la Administrația Fondului pentru Mediu, în condițiile Ghidului de finanțare, până pe 28 septembrie 2018. Eforturile nu sunt numai ale noastre, ci și ale celor care creează locuri de muncă în România. Anul acesta, Guvernul României, prin Administrația Fondului pentru Mediu, a alocat pentru "Rabla Clasic" suma de 133 milioane lei. Deci, aproximativ 19.000 de autovehicule noi vor ajunge pe șoselele României", a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, la conferința de lansare a programului guvernamental.
Potrivit ministrului, una dintre principalele noutăți ale sesiunii din acest an este faptul că, în Programul "Rabla Clasic", în premieră, microbuzul devine autovehicul eligibil pentru casare.
Cuantumul primei de casare pentru Programul "Rabla Clasic" va rămâne, în 2018, la 6.500 de lei pentru fiecare autovehicul uzat, mai vechi de opt ani, dat spre casare și se acordă pentru achiziționarea unei mașini noi, al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g de CO2/km. De asemenea, la prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei în cazul achiziționării unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g de CO2/km în regim de funcționare mixt și/sau un ecobonus de 1.700 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid.
În cazul în care se întrunesc ambele condiții, cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare standard.
Pe de altă parte, Programul "Rabla Clasic" va avea o componentă destinată persoanelor juridice. Acestea pot solicita, prin cererea de finanțare, cel mult echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro (sau 100.000 euro, dacă activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri) în momentul depunerii dosarului de acceptare.
În ceea ce privește "Rabla Plus", ministrul Mediului a precizat că: "Programul Rabla Plus va începe săptămâna viitoare. Avem un buget aprobat de Guvernul României de 120 de milioane de lei. În acest caz, se acordă două tipuri de ecotichete: unul de 45.000 lei, deci 10.000 de euro, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric. În același timp, oferim un ecobonus de 20.000 de lei (aproximativ 5.000 de euro), dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km. Pentru acest an, estimăm că se vor cumpăra prin Programul "Rabla Plus" un număr de 2.000 de mașini electrice".
Totodată,ministrul Mediului a anunțat că, pentru stațiile de reîncărcare a mașinilor electrice, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a promovat o schemă de ajutor de stat pentru conectarea orașelor prin rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi, pentru care se așteaptă avizul Comisiei Europene.
"A fost notificată, deja, Comisia Europeană, iar acum depinde de aprobarea schemei de ajutor de stat de către Comisie pentru a pune în operă, așa cum ne-am propus, obiectivele îndrăznețe asumate prin Programul de guvernare, adică 20.000 de stații de reîncărcare. Dorința nemărginită a românului de a-și cumpăra o mașină electrică sau hibrid plug-in trebuie să fie încurajată", a precizat ministrul Mediului.
Ministrul Mediului a adăugat că accesarea Programului "Rabla Plus" nu este condiționată de casarea și radierea unui autovehicul uzat, iar prima oferită în cadrul Programului "Rabla Clasic" se poate cumula cu ecotichetele prevăzute de Programul "Rabla Plus", numai în cazul în care solicitantul va achiziționa fie un autovehicul nou electric, fie unul electric hibrid plug-in.
În acest an, printre modificările aduse Ghidului de finanțare pentru Programul "Rabla" se numără: introducerea termenului de 60 de zile, de la publicarea listei persoanelor juridice de drept privat acceptate, pentru înscrierea la producătorii validați, apariția spațiului privat virtual pentru emiterea certificatelor de atestare fiscală, precum și obligația înmatriculării autovehiculelor noi achiziționate prin intermediul programului, pe numele beneficiarilor, în termen legal de la emiterea facturii de achiziție (prevedere valabilă doar pentru persoanele juridice care primesc ajutor de minimis).
De asemenea, a fost eliminată data de 31 decembrie ca termen limită de valabilitate a Notei de înscriere, astfel încât aceste documente vor fi valabile 120 de zile de la momentul emiterii. În plus, emiterea facturii și introducerea datelor aferente vor fi făcute în termenul de valabilitate a Notei de înscriere.
Ghidul de finanțare pentru Programul "Rabla 2018" prevede un termen de șapte zile pentru soluționarea neconcordanțelor referitoare la informațiile aferente cererilor de decontare depuse de către producătorii validați.
Pe segmentul "Rabla Plus" sunt prevăzute o serie de modificări față de ediția din 2017. Astfel, solicitantul persoană fizică poate achiziționa, pe parcursul unui an calendaristic, un singur autovehicul nou în cadrul Programului, beneficiind de un ecotichet, producătorii validați au obligația de a introduce în aplicația informatică, în termen de 10 zile de la emiterea facturii, informațiile privind achiziția autovehiculului nou, iar persoanele juridice pot înmatricula autovehiculele noi cumpărate prin program în termen de 90 de zile de la data emiterii facturii de achiziție. De asemenea, persoanele juridice de drept privat au interdicție de înstrăinare a autovehiculelor achiziționate prin "Rabla Plus" pentru o perioadă de un an de la emiterea facturii.
În același timp, autoritățile și instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, pot achiziționa, prin Programul "Rabla Plus", autoturisme ecologice noi la o contravaloare în lei de maximum 35.000 de euro (fără TVA) pentru fiecare mașină, sumă aproape dublă față de cea stabilită anterior, de 18.000 de euro (inclusiv TVA).
Ediția din 2017 a Programului "Rabla" (Clasic și Plus) a beneficiat de o alocare în valoare de 205 milioane de lei, inclusiv cu suplimentarea de 25 de milioane lei din timpul anului. Anul trecut, prin Programul "Rabla", au fost scoase din uz 28.366 de autoturisme cu grad înalt de emisii poluante, valoarea totală finanțată fiind de 193,152 milioane de lei și rest de finanțat în valoare de circa 20,72 milioane de lei. De asemenea, prin programul "Rabla Plus" au fost achiziționate 467 de autovehicule noi, dintre care 370 pur electrice și 97 plug-in. Valoarea totală finanțată s-a ridicat la 9.890 milioane de lei, iar rest de finanțat în sumă de 8,760 milioane lei.


foto: Gazeta de Sud

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Domnilor si Doamnelor Senatori si Deputati va rog sa nu votati certificatul verde. Cercetati mai multe surse, si convingetiva ca nu vaccinarea este rezolvarea imunizarii contra acestui virus Covid-19. Raspundeti la urmatoareale intrebarii: De ce tarile care sau vaccinat in proportie de 80 % pina la 100% au foarte multe cazuri de imboplbaviri cu Covid? S-a eradicat gripa din lume cu vaccinurile? Credeti ca nepoti si copii dumneavoastra sau dumneavoastra insiva veti scapa de certificatul verde cind nu veti mai avea aceste functii. Uitativa in historie si vedeti ca nici un tradator nu fost lasat in viata cind nu a mai fost de folos. Ma rog la bunul Dumnezeu sa va dea gindul cel bun si sa nu votati certificatul verde si sa renuntati la vaccinarea obigatorie! Cu stima, Jan Enuta
Nu mai pot cu milițienii. Prindeți bă hoții și criminalii nu moșii și babele cu masca sub nas.
multumim frumos ! sper , cat traiesc, sa le pot plati munca. foarte frumos, multumesc si in numele celor ce nu pot scrie !!!
Fiți buni români și nu votați pașaportul Verde noi suntem alături de dumneavoastră fiți și dumneavoastră alaturi de noi
Foarte bine Doamne ajută Poate o să reușiți și cu gazele bine ar fi
Curs valutar
EUR Euro 4.9490 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.3853 -0.0016
GBP Lira sterlina 5.8544 0.0137
CHF Francul elvetian 4.7366 -0.0032
XAU Gramul de aur 253.3079 -1.8167