UZPR și utilitatea publică. Bilanț secvențial la sfârșit de an centenar al Tratatului de la Trianon

24 Nov 2020 10:14
Așa cum se știe, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România este singura uniune de creație și utilitate publică a breslei jurnaliștilor de la noi din țară, cu toate responsabilitățile și avantajele care decurg din acest statut.

Implicarea UZPR în realitățile sociale și politice ale României sunt la vedere pentru cei care vor să le vadă.

Sfârșitul de an ne găsește în plină efervescență creativă a proiectelor în derulare și a celor viitoare.

Unul dintre acestea este cel intitulat „Pe aleea eroilor” de la Târgu Jiu, în parteneriat cu primăria municipiului, cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, cu Asociația „Acasă la Brâncuși” și Liga Femeilor Gorjene „Arethia Tătărescu”.

În curs de finalizare este și realizarea unui film de scurt metraj cu tripticul muzical al melodiilor regretatului compozitor Alexandru Mandy, „Masa tăcerii – Poarta sărutului – Coloana fără sfârșit”, în interpretarea artistului universal Sergiu Cioiu, sosit din Canada pentru o scurtă perioadă de timp în România (acasă).

Proiectul propune o formă inedită, muzicală, de promovare a celor mai importante lucrări ale celui mai mare sculptor modern al lumii, Constantin Brâncuși.

Inițiativa ne aparține și ca urmare a faptului că un membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, jurnalistul și scriitorul Laurian Stănchescu, este inițiatorul legii prin care ziua de 19 februarie (data nașterii lui Constantin Brâncuși) a fost declarată zi de sărbătoare națională.

UZPR a inițiat alte două proiecte de promovare a valorilor românești. Este vorba de un serial de televiziune intitulat „Ștefan”, în format digital, dedicat lui Ștefan cel Mare și Sfânt, supranumit de papalitate „Atletul lui Cristos”.

De asemenea, editarea unui dublu album muzical (două CD-uri), dedicat celui mai mare compozitor român în viață, din stânga Nistrului, Eugen Doga. Aceste două proiecte beneficiază (deocamdată la nivel declarativ) de susținerea Guvernului României.

Un alt proiect, din resurse proprii, este cel de promovare a Editurii UZP, printr-o serie de evenimente online, intitulate „Clipa de lectură”. Pe parcursul perioadei următoare, autorii de carte editați sub egida Editurii UZP, vor avea ocazia să se prezinte singuri, lecturând din izbânzile lor scriitoricești și jurnalistice și vorbind despre alte proiecte personale. Toate acestea vor putea fi urmărite pe secțiunea UZP-TV de pe site-ul uzp.org.ro.

Uniunea va realiza, la sfârșit de an, și Calendarul UZPR 2021, promova spre neuitare mari personalități ale jurnalismului românesc pe care, deși contribuția lor la istorie a fost onorată prin reprezentări publice (statui, busturi, case memoriale ori nume de străzi, cartiere sau localități), societatea contemporană le-a cam uitat.

Bilanțul sfârșitului de an centenar al Tratatului de la Trianon, ne găsește, așadar, cu „cămara” profesională și civică plină. Avem rezerve de conștiință pentru noi acțiuni și proiecte.

Departamentul de Comunicare

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
REGRETE ETERNE DL PROFEOSR GABOR SORIN
La munca cand naiba va duceti ?? Ca doar pe dn1 stati non stop Poluati zona rau ..cica covid
De ce nu mai functioneaza telecabina Busteni-Babele pentru publicul larg? 1) Pe data de 31 decembrie 2020 la ora 8:45 telecabina nu functiona si soferii de trasee cu masini 4X4 mi-au comunicat ca nu circula din cauza vantului. Am urcat pe Jepii Mici si am ajuns pana pe creasta. In jurul pranzului o telecabina a urcat sus la Babele. Pe creasta adia vantul din cand in cand...nu batea tare. Deci a fost un pretext "motivul" de vant puternic, avand in vedere ca am testat singura si o telecabina a urcat. 2) Pe 31 seara si pe data de 1 ianuarie toats ziua am sunat de mai multe ori la numerele de telefon afisate (atat cel de fix unde nu raspundea nimeni, cat si cel de mobil care era inchis). 3) Pe 2 ianuarie la 15:35 o telecabina cu cateva persoane (printre care si un copil cu geaca roz si caciula alba) a urcat pana la Babele. Telecabina teoretic iar nu circula din cauza vantului. In dimineata zilei de 2 ianuarie o prietena de-a mea incercat sa vorbeasca cu 2 persoane de la telecabina, li s-a adresat, dar persoanele respective au intors capul...si la telefon in continuare nu raspundea nimeni. De ce nu mai circula telecabina pentru publicul larg si nici nu raspunde nimeni la telefon sau fata in fata cand ii intrebi? Mentionez ca am poze si filmulete.
Lacrimi,lacrimi ! Odihna vesnica ! Respect pentru tot ! Un DOMN,un OM, un PROFESIONIST cu o modestie si o blandete cum rar mai intalnesti !! Drum lin catre stele DOMNULE DOCTOR !!
SARBATORI FERICITE ! DORESC SA PARTICIP CA ASISTENT MEDICAL SI SA SUSTIN SISTEMUL MEDICAL IN EFORTUL DEPUS PENTRU SANATATEA POPULATIEI
Curs valutar
EUR Euro 4.8740 0.0003
USD Dolarul SUA 4.0405 0.0233
GBP Lira sterlina 5.4696 -0.0157
CHF Francul elvetian 4.5329 0.0055
XAU Gramul de aur 238.2202 -1.2366