Viata la Stația Meteorologică Vf. Omu, acolo unde nu exista “mai sus”, acolo unde orizonturile sunt libere

29 May 2020 20:40
Adulți fiind fiecare dintre noi ne gasim un serviciu, de cele mai multe ori in forfota orașelor. Sunt însă și persoane care sunt departe de orice persoană sau oraș. Printre acestea se numără și meteorologii de la Statia Meteorologica Vf. Omu care se află în Masivul Bucegi, chiar pe varf de munte, la 2.505 metri.
*Are o istorie lunga, din 1927, cand functiona in Cabana, Casa Vf. Omu; programul era mult redus, datele prelevate (din 6 in 6 ore) fiind numai asupra temperaturii, vantului, precipitatiilor atmosferice si stratului de zapada. La inceput datele nici nu se transmiteau prin radio, se notau doar, in registre speciale.
Primii observatori au fost cabanierii de la Cabana Vf. Omu. Cladirea actuala a fost pusa in functiune in anul 1962. In toata existenta statiei s-au perindat mai multi specialisti atrasi deopotriva de munte, cat si de aceasta frumoasa meserie. In prezent, aici, lucreaza 5 meteorologi, cate doi in ture de doua saptamani, la statie efectuandu-se program complet de 24 h*, a precizat Centrul Meteorologic Regional Muntenia care coordonează activitatea SM Vf. Omu.
Potrivit sursei citate, *sunt doua cuvinte: “greu” si “frumos”, ele se rostesc inaintea majoritatii actiunilor si lucrurilor de aici; aceste cuvinte se impletesc si descriu viata in acest loc de sus. Drumul pana aici este greu si frumos. Munca este grea si frumoasa. Viata in comun a celor doi meteorologi din tura este, deasemenea, grea si frumoasa: in doua saptamani cei doi fac o echipa mai sudata decat altii in zeci de team building-uri*.
Traseul stabilit este Telecabina Busteni - Babele - Vf. Omu, un drum de 2-2,5 ore pe timp de vara si de 3-3,5 ore iarna.
Pentru acești meteorologi, schimburile de tura nu se fac decat in conditii meteorologice favorabile, in caz contrar se asteapta ameliorarea vremii. Daca nu functioneaza telecabina din cauza vantului puternic sau a temperaturilor scazute, vara se urca şi pe jos, pe unul dintre traseele marcate din Buşteni spre Omu. Iarna in schimb, daca nu functioneaza telecabina si cand exista risc de avalansa, schimbul de tura se amana pana cand timpul permite accesul in conditii de siguranta.
“Vara exista pericolul furtunilor cu descarcari electrice, al cetii care scade vizibilitatea pana aproape de zero, al rafalelor de vant care pot depăşi 100 de kilometri pe ora si al precipitatiilor sub forma de grindina. Iarna sunt troiene de zapada de peste 3-4 metri, temperaturi extreme, portiuni de traseu in panta unde zapada este inghetata si nu pot fi trecute decat la coltari si piolet, si chiar doua puncte unde exista risc de declansare a avalanselor”, spune Radu Manta, seful statiei, despre drumul parcurs pana la locul de munca.
Aprovizionarea statiei se face in septembrie, luna cea mai stabila din an, din punct de vedere al vremii. Stocurile de alimente, apa minerala și motorină sunt transportate cu masini de teren pana in apropiere, iar apoi cu un tractor cu senile, singurul vehicul care reuseste sa ajunga pana sus.
*Sus. Acolo unde nu exista “mai sus”, acolo unde orizonturile sunt libere! In jurul statiei nu sunt obstacole, nici chiar varfuri de munte mai inalte decat statia meteo. Creasta Munților Făgăraș, la peste 60 km, este un reper de vizibilitate. Lunile cu o maxima claritate a atmosferei sunt cele de toamna, in special octombrie. Altfel, domina ceata. 296 de zile dintr-un an! La Vf. Omu, cand este ceata, un om normal se poate plimba lejer cateva ore in jurul statiei fara sa dea de ea. Nu si meteorologii care lucreaza aici, evident. Experienta anilor petrecuti in mijlocul acestor fenomene le-a dezvoltat un simt in plus…Un alt fenomen nelipsit aici este vantul care, practic in doar noua zile din an poate fi caracterizat drept “calm” in rest atinge si 200 km/h. Nu o data acoperişurile anexelor staţiei au fost zburate de intensitatea lui*, mai arată Centrul Meteorologic Regional Muntenia.
foto Centrul Meteorologic Regional Muntenia

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Felicitari
Felicitari.Va asteptam si la Campina
Felicitari Primarului si celor implicati in realizarea HELIOPORTULUI! Sant din Sinaia, nascuta in acest oras cu parinti din acest oras, si ma bucur pentru orice realizare pentru Sinaia! Dumnezeu sa binecuvanteze acest oras si locuitorii sai!
Buna ziua!De ce se acordă acest ajutor numai părinților cu copii pana la 6 ani,copiii pana la 8 -9 ani,pot ramane singuri in casa?Multumesc!
Traiesc in UK si sunt uimit de modul incare se preda in scoli.La noi de ce nu se poate? Aptitudinile unui copil se vad clar din primii ani de scoala.Acesti copii trebuiesc intreptati catre acestea si vor fi buni profesionisti in ceea ce fac.In RO toti elevii trebuie sa invete,sa invete ,sa invete ! Degeaba bagi mate-fizica in acel copil sau..si alte materii daca acelui copil nu-i place ! Parerea mea!
Curs valutar
EUR Euro 4.8423 0.0005
USD Dolarul SUA 4.2788 -0.0105
GBP Lira sterlina 5.3932 -0.0160
CHF Francul elvetian 4.5427 -0.0128
XAU Gramul de aur 248.9131 -0.2015