VIDEO Catapeteasma Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Ploiești a fost sfințită

20 Sep 2021 12:20
VIDEO Catapeteasma Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Ploiești a fost sfințită
Catapeteasma Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Ploiești a fost sfințită, duminică. Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, alături de un sobor de preoți.
Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” este cel mai vechi lăcaș de cult din Ploiești, fiind ctitorită de Matei Basarab.
”Biserica Domnească este inima orașului Ploiești, pulsând încă în amintirea primelor familii care s-au adunat dincolo de Codrii Vlăsiei, în jurul ei, pentru a-și încropi o comunitate. Să remintim că este cea mai veche biserică şi cel mai vechi monument de arhitectură din Ploieşti, înscris în patrimoniul naţional, ar fi, poate, prea puțin. Rolul său simbolic este imens mai mare. Cu răbdare și demintate, Biserica Domnească din Ploiești a suferit multe în mai bine de 380 de ani de istorie. Cutremure și inundați i-au șubrezit fundațiile, incendii și cele două războaie mondiale au reușit să o pună la pământ, iar mai apoi, zidurile, ridicate iar și iar, i-au fost atinse de timp, care este mai mereu neatent și neglijent, în trecerea sa grăbită. Cu ajutorul oamenilor și al autorităților din toate vremurile, biserica ridicată de Matei Basarab a fost iar și iar readusă la viață, pentru a-și duce mai departe mesajul său prețios și pentru a spune încă o dată poveștile anilor săi de istorie. Ne-am bucurat să fim și noi parte din acest parcurs, pentru a putea transmite această bijuterie, intactă, mai departe. Biserica Domnească a fost ridicată cândva în semn de mulţumire pentru o victorie și și-a păstrat menirea de a ne inspira către biruință până în vremuri mai blânde, în care victoriile au devenit simple reușite, succese sau momente de bucurie. Ne-a adus nădejde și acum, când a adus încă o dată comunitatea laolaltă, pentru a ne aminti de ceilalți”, a transmis viceprimarul Ploieștiului, Dan Nicodim.
foto Facebook

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Nu se cunoaște nimic în calorifere?!!!
Super Johnson
Accea strada nu are trecere pentru pietoni și acel utilaj nu are ce căuta pe străzile publice
Felicitari! Nu stiam ca exista așa ceva in comună. Respect domnule Marian Stan pe care va stiu de ,, domnul invatator " si domnule Ioan Sorin Petre
Sincere felicitări domnului PRIMAR si a echipei sale!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9490 0.0004
USD Dolarul SUA 4.2715 0.0022
GBP Lira sterlina 5.8714 0.0067
CHF Francul elvetian 4.6480 -0.0005
XAU Gramul de aur 246.7254 1.4376