VIDEO - Prezentarea spectacolelor din cadrul Festivalului de Teatru Toma Caragiu făcută chiar de selecționerul festivalului, Raluca Rădulescu

24 Oct 2017 17:24
In perioada 31 octombrie " 5 noiembrie 2017, Primaria Municipiului Ploiesti, Teatrul Toma Caragiu si Asociatia Viitor Art organizeaza cea de-a saptea editie a Festivalului de Teatru Toma Caragiu.

Selectia festivalului a fost realizata si in acest an de Raluca Radulescu, traducator si jurnalist, realizator de emisiuni la Radio Romania Cultural (Scena si ecranul, Calator pe mapamond, Comment ça va?). Ce spune aceasta despre spectacolele din cadrul festivalului vedeți mai sus.


Program

Marți, 31 octombrie, ora 18.30 Sala Teatrului "Toma Caragiu"
Teatrul Odeon București
Soldatul de ciocolată (sau Armele și omul)
de George Bernard Shaw
traducerea și adaptarea: Dana Dima
regia: Andrei Șerban
scenografia: Anka Lupeș coloana sonoră: fragmente din Ernani de Verdi
distribuția: Sabrina Iașchevici, Antoaneta Zaharia, Alina Berzunțeanu, Alexandru Papadopol, Cezar Antal, Constantin Cojocaru, Cătălin Babliuc, Dimitrii Bogomaz
durata spectacolului: 2h 25 min. (cu pauză)
"Shaw privește cu umor ipocriziile naturii umane, care, constatăm și noi odată cu el, au rămas, până în secolul 21, neschimbate. Autorul ne invită să ne vindecăm prin râs de iluziile acelui fals patriotism, cât și de absurditatea intențiilor și acțiunilor noastre. E o piesă pe care George Orwell o admira și pentru faptul că nu-și pierduse actualitatea în timp, morala ei - aceea că războiul nu e o sublimă aventură romantică, meritând în continuare a fi repetată." (Andrei Șerban " regizor)



Marți, 31 octombrie, ora 21.00 Sala Teatrului pentru Copii
Centrul Cultural ARCUB
Idolul și Ion Anapoda
adaptare de Mariana Cămărășan după George Mihail Zamfirescu
regia: Mariana Cămărășan și Toma Dănilă
scenografia: Vladimir Turturică
light-design-ul: Ștefan Vasilescu
distribuția: Oana Pellea, Richard Bovnoczki, Florina Gleznea, Cristina Casian, Istvan Teglas
durata spectacolului: 120 min. (cu pauză)
Avem nevoie de bucurie, romantism, dragoste, povești. Mai ales acum, când lumea pare să se dezintegreze, când ritmul este alert și neiertător, când se pare că am uitat de noi. Este necesar să ne redescoperim în lumina unui râs nestăpânit, a unor farse nevinovate, pentru a vedea cât de ridicoli și sublimi suntem, sau am putem fi, atunci când ne îndrăgostim. De fapt, avem nevoie doar să fim. Până la urmă SĂ FIM. Pur și simplu.
ANAPODA… un joc de-a teatrul, un joc de-a iubirea, un joc de-a viața " toate în amintirea unei doamne minunate care s-a îndrăgostit cândva de un bărbat prea tânăr, prea gentil, prea vorbăreț… un om total, dar total ANAPODA.




Miercuri, 1 noiembrie, ora 18.30 Sala Teatrului "Toma Caragiu"
Teatrul Național București
Umbre
de Marilia Samper
traducerea: Florin Galiș și Iunia Mircescu
regie, scenografie, ilustrație muzicală, lighting design: Vlad Cristache
asistent regie: Teodora Petre
asistent scenografie: Silvia Nancu
distribuția: Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Ana Ciontea, Gheorghe Visu, Mircea Rusu, Gavril Pătru, Alexandra Sălceanu, Emilian Mârnea
durata spectacolului: 2h 15 min. (fără pauză)
O montare cu o distribuție extraordinară, care reunește trei generații de actori, sub îndrumarea unuia dintre cei mai talentați regizori tineri ai momentului. Un spectacol în care personajele își trăiesc drama personală până când, treptat, povestea fiecăruia se întrepătrunde cu povestea celuilalt, ca într-un puzzle care, odată asamblat, va dezvălui imaginea finală.
Un text contemporan al unei scriitoare spaniole, cu piese montate pe importante scene din Barcelona, care afirmă despre opera sa: "Sunt interesată de natura umană și de ceea ce motivează oamenii să acționeze, uneori în moduri ciudate. În scrierile mele am încercat să explorez laturile întunecate ale individului, să cercetez amănunțit temerile, obsesiile, dorințele, mereu într-un context recognoscibil, cu care spectatorul să se poată identifica, dar lăsând spațiu pentru imaginație și poetic".

Foto: Florin Ghioca


Miercuri, 1 noiembrie, ora 21.00 Sala Teatrului pentru Copii
Teatrul ACT București
N-ai tu treabă!
de Cătălin Ștefănescu după Dănilă Prepeleac de Ion Creangă
regia, scenografia, muzica: Alexandru Dabija
distribuția: Marcel Iureș, Alexandru Voicu, Andrei Seușan
durata spectacolului: 80 min. (fără pauză)
"Povestea multor oameni care fascinează prin schimbarea spectaculoasă a condiției, pornind de jos și ajungând sus, spre încântarea mulțimilor care speră veșnic în biletul câștigător. Din motive numai de el știute, dintre care cel mai plauzibil pare apropierea morții, Dănilă face o favoare apropiaților și lumii în general și acceptă să povestească CUM a ajuns de la condiția de sărăntoc și idiotul satului la starea de bunăstare actuală." (Alexandru Dabija " regizor)
"Pentru mulți dintre noi, azi, minunata poveste a lui Creangă poate să pară ceva nostim, dar de o dezarmantă naivitate. Însă, pe cărările și ocolișurile sale, se ivesc întrebări valabile de când lumea. De ce nu se potrivește o socoteală simplă, făcută acasă, cu cea din târg? De ce furtul de la cineva care a agonisit avere poate fi considerat un lucru justificat? De ce trage norocul doar la unii? De ce se spune că banul e ochiul dracului? Pentru toate problemele astea, și pentru multe altele, la noi există un răspuns suveran:"N-ai tu treabă!". (Cătălin Ștefănescu)

Foto: Alexandru Iureș



Joi, 2 noiembrie, ora 18.30 Sala Teatrului "Toma Caragiu"
Teatrul Point Bucuresti
O mie de motive
după "Every Brilliant Thing" de Duncan Macmillan
traducerea: Horia Suru și Florin Piersic jr.
regia: Horia Suru
distribuția: Florin Piersic jr.
durata spectacolului: 100 min. (fără pauză)
Un spectacol despre cât suntem dispuși să facem pentru cei pe care îi iubim. "O mie de motive" spune povestea unui om care în diferite etape ale vieții caută lucrurile frumoase din oameni și din tot ce-l înconjoară, ca să înțeleagă mai bine cine este și ce-i cu lumea asta! (Horia Suru)
Duncan Macmillan e pescarul care aruncă momeala. Horia Suru e scafandrul care stă la pândă și o vede. Iar eu sunt doar un peștișor rătăcit, care pică în plasa celor doi complici. Tot ce contează e că am cel puțin o mie de motive să mă duc la teatru. (Florin Piersic jr.)

Foto: Adi Bulboaca, Matei Buta


Joi, 2 noiembrie, ora 20.30 Sala Teatrului pentru Copii
Teatrul de Comedie
Kimberly
de David Lindsay-Abaire
traducerea: Andreea Vulpe
regia: Andreea Vulpe
scenografia și costumele: Cristina Milea
distribuția: Virginia Mirea, Mihaela Teleoacă, Vlad Bîrzanu, Laura Creț, Ioan Coman
durata spectacolului: 2h 15 min. (fără pauză)
Kimberly este un spectacol provocator care răstoarnă prejudecățile despre normalitate. O familie disfuncțională pusă în fața unor situații normale reacționează în cele maine așteptate moduri, amintind de comediile negre cu tot arsenalul lor de umor, satiră și de neconvențional. Kimberly asigură echilibrul, aducând în ciudata poveste emoția necesară transmiterii unui mesaj care conferă un alt înțeles înaintării în vârstă.

Foto: Andrei Runcanu



Vineri, 3 noiembrie, ora 18.30 Sala Teatrului pentru Copii
Centrul de Teatru Educațional REPLIKA
Rovegan
text de Catinca Drăgănescu
regia: Catinca Drăgănescu
muzica: Alexei Țurcan
video și documentare: Alexandra Dincă, Vlad Bîrdu, Ionuț Popescu
distribuția: Mihaela Teleoacă, Silvana Negruțiu și Valentina Zaharia
durata spectacolului: 90 min.
Inspirat de cartea Lilianei Nechita, Cireșe amare și realizat È‹n urma unei ample documentării desfășurate È‹n localități din județul Vaslui, ROVEGAN explorează fenomenul migrației motivate de sărăcie dinspre Europa de Est spre Occident. Urmând traseul unui basm contemporan, spectacolul ficționalizează experiența mamelor nevoite să plece la muncă È‹n Italia și interoghează asupra efectelor unei astfel de dislocări È‹n plan personal și social. ROVEGAN ia forma unui storytelling colectiv urmărind povestea a trei generații de femei și a modului È‹n care luptă fiecare pentru o viață mai bună.
Spectacol nerecomandat persoanelor sub 12 ani



Vineri, 3 noiembrie, ora 18.30 Casa de Cultură a Sindicatelor
Teatrul Național "Lucian Blaga" Cluj-Napoca
Sânziana și Pepelea
de Vasile Alecsandri
regia: Alexandru Dabija
scenografia: Cristian Rusu
muzica: Ada Milea și Anca Hanu
mișcare scenică: Florin Fieroiu
asistent costume: Cătălina Chirilă
asistent de regie: Leta Popescu
distribuția: Anca Hanu, Miriam Cuibus, Angelica Nicoară, Irina Wintze, Diana Buluga, Adriana Băilescu, Patricia Brad, Matei Rotaru, Ionuț Caras, Radu Lărgeanu, Cristian Grosu, Adrian Cucu, Cătălin Herlo, Dragoș Pop, Cristian Rigman, Miron Maxim, Silvius Iorga, Mihnea Blidariu
durata spectacolului: 2h 30 min. (cu pauză)
"Cu Sânziana și Pepelea redescoperim copilăria teatrului românesc, acea naivitate hazlie, jucăușă, care grăiește însă multe adevăruri despre firea românească valabile și astăzi; un text foarte teatral, cu potențialități scenice, de joc… "E jucăuș, da, afirmă regizorul, era și vremea când se descopereau, cel puțin la noi, efectele scenice, trapa, lumina electrică, schimbatul rapid al decorurilor, coborârea din plafon… și într-adevăr, ceea ce se vede la Alecsandri, și o făcea mai mult sau mai puțin calculat, era cunoașterea folclorului. Iar noi am mers mult pe această cale a folclorului, și nu la modul superficial, ci mai aprofundat: am ajuns la iele, la vrăjitoare, la blesteme, la legătura cu religia creștină, cu ortodoxismul. Ținta spectacolului este însă în primul rând să bine-dispună". (Alexandru Dabija-regizor)
Spectacol nerecomandat persoanelor sub 12 ani

Foto: Nicu Cherciu


Vineri, 3 noiembrie, ora 20.30 Sala Teatrului "Toma Caragiu"
Teatrul Nottara București
Iarna
de Jon Fosse
traducerea: Carmen Vioreanu
adaptarea: Anca Măniuțiu
regia: Mihai Măniuțiu
scenografia și costumele: Adrian Damian
muzica: Mihai Dobre, Ana Teodora Popa
coregrafia: Andrea Gavriliu
light design: Cristian Șimon, Andrei Florea
sound design: Vladimir Ivanov
distribuția: Catrinel Dumitrescu, Andrea Gavriliu, Andi Vasluianu, Ștefan Lupu
durata spectacolului: 1h 10 min.
"Piesa Iarna de Jon Fosse este o stranie și enigmatică poveste de dragoste, scrisă de un dramaturg a cărui scriitură pare că se hrănește din aceea rarefiată, ilustrată și teoretizată de Maurice Maeterlinck, sub numele de "tragic cotidian". Aici, esențial este nu atât dialogul exterior, cel care se rostește și se aude, ci acela interior, al ființei cu destinul său și cu moartea. Structura dramatică a piesei îmi evocă, însă, încă un mare om de teatru al secolului XX, și anume Samuel Beckett, prin tulburătoarea sa capacitate de a investi elipsa " deci golul, absența, tăcerea " cu o forță generatoare de profunde sensuri existențiale.
Este ceea ce a permis creatorilor acestui spectacol să experimenteze o formulă spectaculară și stilistică inedită, în care, într-un decor abstract și ascetic " având însă uluitoarea și paradoxala capacitate de a exterioriza și interioriza Iarna " evoluează, în universuri paralele, unde gravitația și imponderabilitatea par că se contopesc, corpuri reale și corpuri fantasmatice, pulsiuni reprimate și pasiuni devastatoare, care ne vorbesc despre singurătate, despre nevoia de celălalt și despre dificultatea de a comunica." (Anca Măniuțiu)
Spectacol nerecomandat persoanelor sub 14 ani
Foto: Adi Bulboacă


Sâmbătă, 4 noiembrie, ora 18.30 Sala Teatrului "Toma Caragiu"
Teatrul Maria Filotti Brăila
Suntrack (În căutarea sunetului pierdut într-un oraș cu soare)
scenariul: Radu Afrim
regia: Radu Afrim
scenografia și costumele: Irina Moscu
asistent costume: Elena Gheorghe
distribuția: Alin Florea, Narcisa Novac, Corina Georgiana Borș, Valentin Terente, Andreea Răhăianu, Mihai Jalbă, Andrei Moraru, Doru Ciutacu, Florin Stan, Nadejdea Isac, Nigeri Caramanlî, Alexandra Grosu, Andreea Teodora Colț
durata spectacolului: 1h 50 min. (fără pauză)
Un proiect inedit, inspirat din trecutul și prezentul Brăilei, un spectacol cu un scenariu atipic dar convingător, "un fel de docu-fiction inocent", așa cum spune regizorul, din perspectivă etnică și multiculturală, despre oamenii și muzica locurilor, despre poveștile lor tulburător de reale și nu în ultimul rând, despre blazare și degradare.
"Suntrack e un amestec de energie solară a adolescenților, muzica live (lipovenească, turcească, tătărească, hip hop, etc.), video (manele, muzică de stradă, electro etc.) și story-ul simplu al unei întâlniri". (Radu Afrim " regizor)

Foto: Maria Ștefanescu



Sâmbătă, 4 noiembrie, ora 20.30 Casa de Cultură a Sindicatelor
Teatrul Național "Eugene Ionesco" Chișinău
Oscar și Tanti Roz
de Eric-Emmanuel Schmitt
traducerea: Gabriela Bîtcă
regia: Petru Vutcărău
scenografia și costumele: Tatiana Popescu
muzica: Petru Vutcărău
distribuția: Ala Menșicov, Ștefan Bouroșu, Anatol Guzic, Laurențiu Vutcărău, Alina Țurcanu, Valeria Garțan, Iuliana Vornicescu, Stanislav Cotrobai, Liuba Roman, Victoria Mardari, Dumitru Mamei, Maxim Chiriac, Artiom Perciun, Natalia Prodan
durata spectacolului: 2h (fără pauză)
Ce se întâmplă atunci când o boală incurabilă îți distruge copilăria și inocența?
Ce se întâmplă atunci când niște scrisori către Dumnezeu devin singura ta alinare?
Războiul lui Oscar împotriva tuturor izbucnește atunci când vede lașitatea apropiaților săi care îi ascund adevărul. Acesta găsește un refugiu în poveștile născocite de tanti Roz, care sunt adevărate lecții de viață. Oscar învață de la ea cum să păcălească singurătatea prin intermediul unor epistole copilărești adresate lui Dumnezeu. Stilul infantil ascunde, printre rânduri, drama sufletească pe care o trăiește băiatul de 10 ani.



Sâmbătă, 4 noiembrie, ora 22.30 Sala Teatrului pentru Copii
Godot Cafe Teatru București
Zic-Zac
text Andrea Gavriliu
regia: Andrea Gavriliu
scenografia și costumele: Andreea Săndulescu
asistent scenografie: Alexandru Petre
muzica: Andrea Gavriliu
distribuția: Andrea Gavriliu, Ștefan Lupu, Gabriel Costin
durata spectacolului: 65 min.
El și Ea se găsesc într-un club în care se supun, fără să vrea, DJ-ului. Având ca temă principală influența muzicii asupra individului, se va urmări evoluția relației lor în funcție de ce senzații, stări și reacții le trezește fondul sonor. Prin urmare, coloana sonoră a spectacolului joacă un rol decisiv în traseul celor doi "clienți". Controlată de către DJ, acest maestru de ceremonii ce se află într-o continuă metamorfoză " animalic, bufonic, diavolesc " muzica îi transformă în marionete ce nu-și mai pot controla pornirile. Se oprește muzica? Se simt descoperiți fără ea... Această serată le va scoate la iveală, rând pe rând, toate măștile afișate în societate, plăcerile vinovate, prejudecățile și fricile până nu mai rămâne decât... El și Ea.
Spectacol nerecomandat persoanelor sub 14 ani

Foto: Steluța Popescu


Duminică, 5 noiembrie, ora 11.00 Esplanada Palatului Culturii
Teatrul Național "Lucian Blaga" Cluj-Napoca
d’ECOurage
scenariu: Andrea Gavriliu
regia: Andrea Gavriliu
scenografia: Valentin Codoiu
coregrafia: Andrea Gavriliu
muzica: Mihai Dobre
distribuția: Andreea Bănică, Norbert Boda, Nicole Burlacu, Alexandru Chindriș, Robert Danci, Blanca Doba, Radu Dogaru, Denisse Moise, Alexandru Popa, Dan Pughineanu, Irina Sibef, Cosmin Stănilă, Maria Teișanu
durata spectacolului: 35 min.
"d'ECOurage aduce în stradă studenți-performeri care vor spune prin dans și umor povești nu tocmai amuzante despre diversele tipuri de poluare care ne ocupă zilnic timpul și spațiul: suntem ceea ce bem și mâncăm, suntem ceea ce vorbim, suntem ceea ce respirăm.
Pe ritmurile energice ale lui Dobrică de la Șuie Paparude și cu un limbaj coregrafic-ludic-matematic, performerii au misiunea de a-i capta pe trecători și de a-i ține preț de 30 de minute pe pietonala pentru un spectacol stradal tineresc dar cu un mesaj înțelept." (Andrea Gavriliu)

Foto: Nicu Cherciu


Duminică, 5 noiembrie, ora 17.00 Sala Teatrului pentru Copii
Teatrul "Andrei Mureșanu" Sfântu Gheorghe
Leul Ra
text de Cezar Ghioca și Marius Popa
regia: Cezar Ghioca
scenografia și costumele: Raluca Alexandrescu
muzica: Marius Popa
orchestrația: Gabriel Pindici și Marius Popa
coregrafia: Attila Bordás
distribuția: Ciprian Teodorescu, Dalma Kovacs, Paula Rotar, Sebastian Marina, Mirela Bucur, Elena Popa, Claudia Ardelean, Sergiu Aliuș, Mona Codreanu, Liviu Popa, Costi Apostol
durata spectacolului: 165 min. (cu pauză)
"E circul în oraș", ne anunță actorii-cântăreți din Leul Ra, într-un refren atât de memorabil, încât l-am auzit fredonat de către spectatori, în pauză. Privit superficial, cu ochiul mulțimii aflate în goană după distracții efemere, circul Mondoludi înseamnă saltimbanci, animale dresate, numere de apariție și dispariție, iluzionism și, vedeta companiei, fiorosul Leu Ra, care, îmbrăcat într-o platoșă de oțel, sare în fața gloanțelor. Văzut mai aproape de nisipul arenei, lumea Mondoludi dezvăluie amiciții și dușmănii, frustrări și depresii, patimi ca jocul de cărți sau alcoolul, nostalgii și iluzii. Un adevărat off-broadway musical care ne invită să explorăm lumea ambiguă a caracterelor umane.
Spectacol recomandat persoanelor cu vârsta peste 10 ani


Duminică, 5 noiembrie, ora 18.30 Sala Teatrului "Toma Caragiu"
Teatrul "Toma Caragiu" Ploiești
Unchiul Vanea
de A.P. Cehov
regia: Sânziana Stoican
scenografia: Valentin Vârlan
univers sonor: Ion Radu Burlan
light design: Ioan Marin
distribuția: Ioan Coman, Ana Crețu, Cristian Popa, Mădălina Anea, Paul Chiribuța, Oxana Moravec, Lucia Ștefănescu Niculescu, Ion Radu Burlan, Mădălina Cobzaru
durata spectacolului: 2h 45 min. (cu pauză)
Unchiul Vanea - o dramă în care personajele sunt măcinate de insatisfacție, care vor sa înțeleagă sensul vieții, în care fiecare iubește pe cineva care nu-i poate răspunde în același mod " toate acestea alcătuiesc o piesă la sfârșitul căreia fiecare spectator este invitat să se întrebe care este rostul vieții sale și cât este de mulțumit de cum a trăit. Neîmplinirile personajelor dau naștere unor reflecții profunde despre iubire, curaj, neputință.

Foto: Maria Ștefanescu



CONCERTE
Vineri, 3 noiembrie, ora 22.00 Berăria Curtea Berarilor
Concert Ethnotic
Cu: Irina Sârbu (voce), Cezar Cazanoi (flaut și caval), Capriel Dedeian (chitară), Anatol Cazanoi (țambal și clapă), Laurențiu Horjea (bas) și Dragoș Mihu (tobe) Durata: 60 min. (fără pauză)
Folclorul românesc este un univers sonor ancestral, ale cărui bogație și frumusețe au rămas nealterate de trecerea timpului.
Concertul de ethno-jazz Ethnotic abordează un repertoriu alcătuit din cunoscute melodii romanești pe care le îmbracă în sonorități și ritmuri noi, fără însă a le distruge autenticitatea și frumusețea.
durata spectacolului: 60 min. (fără pauză)

Sâmbătă, 4 noiembrie, ora 21.30 Berăria Curtea Berarilor
Zoom Trio&Lăcrămioara Bradoschi și Ion Radu Burlan
Cu: Relu Despa (tobe), Andrei Frîncu (contrabas), Cristian Duca (pian), Lăcrămioara Bradoschi (voce), Ion Radu Burlan - invitat special (voce)
Concert de muzică vintage, cu ritmuri diverse de bossa nova, reggae, swing jazz, manouche jazz, ragtime.
durata spectacolului: 60 min. (fără pauză)








COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677