VIDEO / Rezervația naturală Turbăria Lăptici, un punct turistic din Bucegi mai puțin cunoscut

09 Jul 2019 09:58
VIDEO / Rezervația naturală Turbăria Lăptici, un punct turistic din Bucegi mai puțin cunoscut
În Munții Bucegi, în județul Dâmbovița, dar aproape de granița cu Prahova, se află mlaștină care fascinează nu numai cercetătorii dar și turiștii care ajuns aici. Este vorba despre Turbăria Lăptici care se află la o înălțime de aproape 1500 de metri, fiind la cea mai înaltă altitudine din România.
Reprezentanții Parcului Natural Bucegi ne invită să descoperim Rezervația Naturală Turbăria Lăptici- una din cele 14 rezervații care se regăsesc pe teritoriul Parcului Natural Bucegi, prin intermediul unui scurt videoclip realizat cu drona de către ing. Damian Mihai-Șef Pază.
" Tinovul (Turbăria) Lăptici-aflat la cea mai înaltă altitudine din România, deși mic și izolat geografic de zonele mari de tinoave din România, ocrotește o serie de elemente floristice nordice rare, unele chiar relicte și o microfaună caracteristică mlaștinilor oligotrofe, deosebit de interesantă și variată. În Bucegi, aglomerări de Sphagnum se întâlnesc în mai multe puncte, dar tinovul Lăptici este singurul unde acesta se găsește în masă compactă, formând depozite de turbă, de 1 m grosime. Turba este o varietate de cărbune inferior, o rocă sedimentară de culoare cafenie-închisă sau neagră, care s-a format prin descompunerea lentă și carbonizarea parțială a materialului vegetal acumulat în mlaștini neaerisite, care se întrebuințează drept combustibil și, în special, ca îngrășământ natural", spun cei de la Parcului Natural Bucegi.
Turba din tinovul Lăptici este una oligotrofă ce reprezintă soluri imperfecte, practic lipsite de humus propriu-zis și de materie minerală. Materia organică este extrem de săracă în elemente minerale și cu o aciditate extrem de puternică. Ea este constituită din resturi de plante acidofile, predominant mușchi din genul Sphagnum, slab transformate prin procedee de humificare reduse, cu exces permanent de apă stagnantă. Astfel de varietăți de turbă sunt: turba de Carex și Sphagnum, turba de Polytrichum și turba de resturi lemnoase (pin, molid, anin, mesteacăn) cu bază de mușchi.

video Parcul Natural Bucegi

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677