Angajatorii trebuie să ia măsuri în perioadele cu temperaturi ridicate extreme pentru a preveni îmbolnăvirea salariaților

21 Jun 2022 16:27
Angajatorii trebuie să ia măsuri în perioadele cu temperaturi ridicate extreme  pentru a preveni îmbolnăvirea salariaților
Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova recomandă, începând cu 20 iunie 2022, agenţilor economici controlaţi ca în zilele cu temperaturi extreme să respecte prevederile O.U.G. nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă. Conform legislaţiei în vigoare, în situaţia în care în judeţul Prahova se înregistrează temperaturi de peste 37° C sau depăşirea pragului valoric al indicelui de confort termic (temperatură – umiditate), inspectorii de muncă monitorizează aplicarea de către angajatorii a prevederilor O.U.G. nr. 99/2000.
În sensul O.U.G. nr. 99/2000, prin temperaturi extreme ridicate se înțeleg temperaturi exterioare ale aerului, care depăşesc + 37° C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.
Agenția Națională de Meteorologie are obligaţia de a comunica zonele în care temperatura, respectiv indicele temperatură-umiditate, atinge pragurile valorice menţionate, precum şi zonele pentru care se prognozează atingerea sau depăşirea acestor praguri.
În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:
A. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
- reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
- asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
- alternarea efortului dinamic cu cel static;
- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
B. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
- asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
- asigurarea echipamentului individual de protecţie;
- asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, trebuie să ia următoarele măsuri:
a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11.00 şi după ora 17.00;
c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.
Măsurile se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme ridicate se vor lua următoarele măsuri:
a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmârind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute;
b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme ridicate.
Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda de la 1500 lei la 2500 lei, încălcarea prevederilor cu privire la luarea măsurilor pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme ridicate, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni. Prevederile referitoare la contravenţii se completează cu dispoziţiile O.G. nr. 2/2001, privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările și completările ulterioare.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Un copil de nota 10 din toate punctele de vedere Succes in continuare Mihai.
Felicitări, Roxana! Mă bucur din suflet pentru realizările tale de până în prezent dar cel mai mult apreciez că în interviu ai punctat faptul că, deși ai aceste rezultate spectaculoase, tu ai ales să rămâi în țară pentru a contribui la îmbunătățirea calității vieții românilor! Avem nevoie de oameni ca tine! Mult succes în continuare!
Felicitări Miruna.
Bravo Vladut ! Felicitari !
Proiect de lege- DREPTUL CETATENILOR CARE NU POSEDA AUTOTURISME DE A CIRCULA PE TROTUAR LA ORICE ORA DIN ZI SAU NOAPTE . OPRIREA SI STATIONAREA AUTO NUMAI PE CAROSABIL IN LOCALITATI
Curs valutar
EUR Euro 4.9449 0.0001
USD Dolarul SUA 4.8088 0.0740
GBP Lira sterlina 5.7845 0.0437
CHF Francul elvetian 4.9770 0.0428
XAU Gramul de aur 278.6640 3.8529