Comarnic – centrul al Orientării în România

24 May 2022 12:33
Cupa României la Orientare și Campionatul Național de Ștafetă, două competiții naționale de mare amploare, au avut loc weekend-ul trecut la Comarnic.
Este pentru al patrulea an în care orientariști din toată țara, dar și din străinătate vin la Comarnic să își testeze abilitățile pe trasee de mare încercare pentru corp și minte. De altfel, evenimentul sportiv de anul acesta a inclus și cea de-a IV-a ediție a Cupei Orașului Comarnic la Orientare, dedicată elevilor de gimnaziu și liceu din oraș.
În total, peste 350 de concurenți din România și alte cinci țări europene au luat startul în cele trei zile de competiții. Vineri, 20 Mai 2022, la prima etapă de individual, una de ranking mondial, concurența a fost una acerbă iar participanții, cu vârste cuprinse între 12 și 75 de ani, au avut de străbătut distanțe de la 2,1 la 5 kilometri, prin văi, luminișuri și păduri, pe trasee marcate de pe muntele Gurguiata.
Sâmbătă, 21 Mai 2022, în zi de mare sărbătoare și pe o vreme extrem de călduroasă pentru această perioadă, au avut loc probele de ștafetă, atât din Campionatul Național, cât și din Cupa Orașului Comarnic. La competiția destinată elevilor din localitate s-au înscris peste 90 de concurenți, care au făcut față cu brio condițiilor din teren și și-au dovedit puterea fizică.
De asemenea, ziua de 21 Mai a fost dedicată celebrării a 75 de ani de la înființarea Federației de Orientare din România, dar și a celor 512 ani sărbătoriți de la prima atestare documentară a orașului Comarnic. Ocazie cu care, pe pășunea Mezdrea, zeci de copii - membrii ai ansamblurilor culturale din localitate - au încântat audiența cu dansuri și cântece tradiționale, transformând ziua într-un veritabil eveniment cultural! Au răspuns prompt invitației noastre și au reprezentat, ca de fiecare data, Comarnicul prin talent și autenticitate!
Totodată, în decorul magnific ne-a fost alături sâmbătă și Ansamblul folcloric al comunei Polovragi, din județul Gorj, în calitate de invitat de onoare al meleagurilor prahovene. Trebuie să mulțumim, așadar, Federației Române de Orientare pentru organizarea acestei competiții, pentru cel de-al patrulea an deja, în orașul Comarnic, într-o zonă declarată de orientariști drept perfectă pentru concursurile de ranking mondial!
Cea de-a treia și ultima zi a competiției naționale de Orientare care a reunit la Comarnic sute de concurenți din întreaga țară, dar și din state precum Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova sau Slovacia, s-a încheiat duminică, 22 Mai 2022, cu o suită de premii acordate celor mai buni competitor din domeniul orientării.
Dimineața a început cu proba de Individual a Cupei României la Orientare, dar și a Cupei orașului Comarnic, la care au participat peste 100 de elevi din localitate. Cu intuiție și simț al orientării nativ, aceștia au reușit să impresioneze arbitrii din Federația de Orientare și să își împartă la final cele mai înalte trepte ale podiumului. A fost, totodată, ziua de premiere a elitelor din acest sport, atât la nivel de sportivi, cât și de cluburi de Orientare din țară.
Evenimentul sportiv de trei zile, desfășurat în decorul remarcabil al pășunii Mezdrea și muntelui Gurguiatu, a marcat încă o dată Comarnicul pe harta competițiilor sportive de top din România. Felicitări tuturor câștigătorilor, partenerilor noștri din Federație, în special familiei Gălățeanu, profesorilor de sport de la școlile din orașul nostru - care au ghidat elevii spre această ramură sportivă și i-au susținut permanent - și multe mulțumiri tuturor celor implicați în organizarea acestei competiții!


Alina Bunghez

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677