Expoziție inedită la Peleș: ,,Casa Regală a României în benzi desenate”/Prima bandă desenată în care a apărut un Rege al României

26 Nov 2021 19:30
Expoziție inedită la Peleș: ,,Casa Regală a României în benzi desenate”/Prima bandă desenată în care a apărut un Rege al României
O expoziția inedită, outdoor, este găzuită în curtea Castelului Peleș până după Bobotează. ,,Casa Regală a României în benzi desenate” este o expoziție care a fost realizată în cadrul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov, ediția 2021, și care a fost prezentată în perioada octombrie – noiembrie 2021, pe Aleea Eroilor din fața Primăriei Brașov.
Muzeul Național Peleș este primul partner în itinerarea expoziției dedicate regilor României și prezentarea la Castelul Peleș începe în preajma Zilei Naționale a României și se termină după Sărbătorile de Iarnă și Bobotează.
” Până în 1926, niciodată un rege al României nu a apărut în vreo bandă desenată. La începutul anului 1926, în paginile revistei săptămânale ,,Gazeta de Duminică”, a fost publicată povestirea Guguță de Bobotează, scenariu și desene Marin Iorda. Autorul narează o întâmplare comic-moralizatoare despre o tradiție veche de Bobotează, care s-a păstrat până în ziua de astăzi, aruncatul crucii în apă și recuperatul ei de către un înotător curajos. Cu această ocazie, Guguță, un puști neastâmpărat, se întâlnește cu Regele Ferdinand și Regina Maria”, au transmis reprezentanții Muzeului Național Peleș.
Expoziția cuprinde și reproduceri după planșe cu regii şi reginele României publicate după căderea regimului comunist în România , dar şi în străinătate (Franța, Belgia).
Organizatorii expoziției sunt Asociația Forums și Muzeul Județean de Istorie Brașov iar documentația a fost realizată de către istoricul BD Dodo Niță.
foto captură video

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677