”Fii erou, salvează vieţi”, o campanie umanitară de donat sânge, la Ploieşti

10 Jun 2021 14:32
”Fii erou, salvează vieţi”, o campanie umanitară de donat sânge, la Ploieşti
În perioada 14-20 iunie 2021, INFO PLOIEŞTI CITY şi CENTRUL DE TRANSFUZII SANGUINE PLOIEŞTI vor organiza o nouă campanie locală de donat sânge.
După succesul avut în luna ianuarie a.c., atunci când peste 400 de prahoveni au donat sânge şi plasmă , revenim cu o nouă campanie prin care ne dorim să sensibilizăm populaţia privind importanţa donării de sânge şi plasmă, pentru a salva vieţi.
Parteneri ai campaniei sunt: Şcoala de Dans HAPPY DANCE ART, SAVDARIUS INTERCOM, TEATRUL ANCUTA PLOIESTI, Sound Master Marian Anghel.
Vreau să donez! Dar cum să să procedez?
Pentru a dona sânge este recomandat să dormi bine înainte, dacă se poate 7-8 ore, trebuie să nu fi efectuat servici de noapte (schimbul III) pentru a nu fi obosit.
Este foarte bine să mănânci dimineaţa, un mic dejun format din proteine şi glucide, fără prea multe grăsimi, dar cu multe lichide dulci, ceai cafea, sucuri naturale. Sub nici o formă nu trebuie să se fumeze înainte şi după de donare.
Este cu desăvârşire interzis alcoolul în dimineaţa donării şi cu o seară înainte. Cafeaua este recomandată mai ales la persoanele care au în mod frecvent tensiunea arterială mică.
Este bine ca după donare să avem un timp la dispoziţie (două, trei ore) să ne odihnim. În ziua donării este interzis fumatul şi consumul de alcool.
În ce fel pot dona la Centrul de Transfuzie Ploieşti?
După ceva prezentaţi la Fişier cu actul de identitate, aveţi posibilitatea să alegeţi între donarea de sânge total şi donarea de concentrat unitar trombocitar de afereză, în funcţie de necesităţile spitalelor deservite de către CTS Ploieşti.
În alegerea tipului de donare al dumneavoastră va interveni şi medicul de colecta care efectuează selecţia donatorilor.
Donarea de sânge total durează cel mult 10 minute, şi în acest timp se prelevează o cantitate de 450 ml sânge total care va fi prelucrat ulterior, pentru obţinerea de produse labile de sânge, care vor fi testate, conservate, stocate şi apoi distribuite în spitale, conform legii sângelui 282 / 2005.
Donarea de afereză durează un timp mai îndelungat, 50-60 minute, dar permite recoltarea doar a unui component celular al sângelui, trombocitele. Deşi mai îndelungată, aceasta donare este mai comodă pentru donator, deoarece nu se pierde volum sanguin, şi este foarte folositoare pentru pacienţii din secţiile de oncologie şi hematologie. Important este doar să aveţi disponibil puţin curaj şi puţin timp pentru a ajuta un necunoscut în mare suferinţă.
Beneficii:
Donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare şi alte beneficii, precum:
– 7 tichete de masă
– Zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării
– Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în alta localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge
– Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.
P.S. Potrivit doamnei doctor Georgeta Hanganu (Director CTS Ploiesti) cei care s-au vaccinat impotriva Covid-19-Sars Cov2, cu prima doza sau a 2 a, pot dona sange, DOAR DACA AU TRECUT 10 zile de la VACCINARE.
P.P.S.VA RUGAM FOLOSITI MASCA DE PROTECTIE IN INTERIORUL CENTRULUI DE DONATII SANGUINE PLOIESTI si urmati instructiunile privind procesul de donat sange. (https://transfuzii.ro/cum-donez/)
CTS Ploiesti:
Adresa: Soseaua Vestului, Nr. 24 A, Ploiești, Județul Prahova
Telefon: 0344 /802969
Fax: 0244 / 595517
E-mail: ctsploiesti@yahoo.com
Program de donare sange
Ora 8-13, Luni-Vineri
Program de recrutare donatori voluntari de celule stem hematopoetice
Ora 10-13 Luni -Vineri
Program de recoltare analize populatie
Ora 8-10, Luni-Vineri
Program de eliberare rezultate
Ora 11-13, Luni-Vineri
O singură unitate de sânge donat poate salva până la 3 vieţi.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Sa traiti domnule colonel! Cred ca in tinerete am fost vecini in carteirul Nord bl. 27 B Felicitari ptr. cariera! toate bune Dan Colibasi
E o gura de oxigen pentru ITC care daca merge asa ,merge spre faliment,asa primeste subventie de la primaria ,unde pensionarii au cotizat prin taxe si impozite o viata.Daca PSD reuseste asa ceva ,e posibil sa urmeze si o mare manifestatie de protest pentru caderea guvernului antiroman
TAIATI-LE PADURILE, CA O SA VINA PESTE NOI IN CASA!!!
super super
Nu cred ca un parastas poate fi inclus la o masa festiva: as intreba eu : cum mai poate fi rrspectata durerea unei fa.ilii care abea probabil s-a condus un membru drag pe ultimul drum : ca doar nu se punea problema de veselie si cine stie ce zgomote si domnii politisti au mers la vanat de amenzi: oare familia aia nu chieltuise destul cu necazul lor?? Roata se invarte domnilor!! Paste fericit!??
Curs valutar
EUR Euro 4.9242 -0.0017
USD Dolarul SUA 4.1233 -0.0026
GBP Lira sterlina 5.7569 -0.0030
CHF Francul elvetian 4.4890 -0.0040
XAU Gramul de aur 236.1626 -0.2731