Modificări ale legislației pentru o mai bună protecţie a cetăţenilor români care lucrează sau doresc să lucreze în străinătate

10 May 2021 07:59
Modificări ale legislației pentru o mai bună protecţie a cetăţenilor români care lucrează sau doresc să lucreze în străinătate
COMUNICAT DE PRESĂ ITM Prahova:
Precuparea constantă a autorităților pentru prevenirea situaţiilor de abuz cu care cetăţenii români care lucrează în străinătate sau care caută un loc de muncă în străinătate se pot confrunta, s-a concretizat şi prin emiterea O.U.G. nr. 33/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, republicată.
Actul normativ mai sus indicat a fost publicat în monitorul oficial al României, partea I nr. 459/29.04.2021 şi cuprinde pe de o parte, o serie de clarificări ale noţiunilor din vechea reglementare, iar pe de altă parte, o serie de elemente noi menite să asigure o mai bună protecţie a cetăţenilor români care lucrează sau doresc să lucreze în străinătate, creându-se şi pârghii suplimentare pentru autorităţile statului cu atribuţii în acest domeniu.
Astfel, un element de noutate îl constituie instituirea în sarcina agenţilor de plasare şi a furnizorilor de servicii de plasare a forţei de muncă a obligaţiei de a transmite inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi au sediul social agenţii, respectiv inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială furnizorii de servicii îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României o notificare privind plasarea forţei de muncă, cu cel puţin 5 zile lucrătoare anterioare plecării din ţară a persoanelor plasate la muncă în străinătate.
Notificarea respectivă trebuie să cuprindă statul de destinaţie, denumirea şi adresa sediului social al angajatorului străin, adresa locaţiilor în care urmează să se presteze activitatea, numărul lucrătorilor români care urmează să plece din ţară, datele de identificare ale acestora, activitatea pe care urmează să o presteze, data la care se efectuează deplasarea, locaţia de unde se efectuează deplasarea, condiţiile de realizare a transportului şi datele de identificare ale operatorului de transport.
Prin instituirea acestei obligaţii inspectoratele teritoriale de muncă vor avea la dispoziţie informaţii relevante ce vor putea fi valorificate în acţiunile de control anterior plecării din ţară a persoanelor plasate la muncă şi vor putea derula acţiuni de control prin care să fie prevenite situaţiile în care cetăţenii români sunt trimişi la muncă în străinătate fără ca agenţii de plasare/furnizorii de servicii de plasare să îşi îndeplinească obligaţiile prevăzute de lege.
De asemenea a fost modificat şi art. 19 al Legii nr. 156/2000, republicată care stabileşte faptele care constituie contravenţii şi sancţiunile aplicabile în cazul săvârşirii acestora, cu precizarea că prevederile acestui articol aşa cum au fost modificate prin O.U.G. nr. 33/2021 intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul art. I pct. 16 Oficial al României, Partea I a O.U.G. nr. 33/2021.
Atragem încă o dată atenţia tuturor cetăţenilor români care doresc să lucreze în străinătate că pentru serviciile de mediere pentru angajarea în străinătate nu datorează niciun fel de comisioane, tarife sau taxe, perceperea acestora de la persoanele care apelează la servicii de mediere fiind interzisă. Contractele de mediere trebuie încheiate în formă scrisă, contractul individual de muncă sau după caz, documentul echivalent acestuia, trebuie încheiat atât în limba statului de destinaţie, cât şi în limba română şi trebuie pus la dispoziţia lucrătorului cetăţean român înainte de plecarea acestuia din România.
De asemenea, agenţii de plasare a forţei de muncă şi furnizorii de servicii de plasare a forţei de muncă au obligaţia de a se asigura că, anterior deplasării, lucrătorii plasaţi la muncă în străinătate deţin toate documentele necesare accesului în statul de destinaţie şi toate informaţiile referitoare la condiţiile speciale de intrare în statul de destinaţie, respectiv la regulile speciale care trebuie respectate, conform legislaţiei statului de destinaţie, în condiţiile existenţei unui risc epidemiologic.
Recomandăm tuturor cetăţenilor români care doresc să lucreze în străinătate să se informeze din surse sigure înainte de a accepta o ofertă de muncă în străinătate, iar în situaţia în care au neclarităţi cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le au să se adreseze personalului Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova în vederea îndrumării.

Compartiment Comunicare şi Relaţii cu Publicul

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Sa traiti domnule colonel! Cred ca in tinerete am fost vecini in carteirul Nord bl. 27 B Felicitari ptr. cariera! toate bune Dan Colibasi
E o gura de oxigen pentru ITC care daca merge asa ,merge spre faliment,asa primeste subventie de la primaria ,unde pensionarii au cotizat prin taxe si impozite o viata.Daca PSD reuseste asa ceva ,e posibil sa urmeze si o mare manifestatie de protest pentru caderea guvernului antiroman
TAIATI-LE PADURILE, CA O SA VINA PESTE NOI IN CASA!!!
super super
Nu cred ca un parastas poate fi inclus la o masa festiva: as intreba eu : cum mai poate fi rrspectata durerea unei fa.ilii care abea probabil s-a condus un membru drag pe ultimul drum : ca doar nu se punea problema de veselie si cine stie ce zgomote si domnii politisti au mers la vanat de amenzi: oare familia aia nu chieltuise destul cu necazul lor?? Roata se invarte domnilor!! Paste fericit!??
Curs valutar
EUR Euro 4.9242 -0.0017
USD Dolarul SUA 4.1233 -0.0026
GBP Lira sterlina 5.7569 -0.0030
CHF Francul elvetian 4.4890 -0.0040
XAU Gramul de aur 236.1626 -0.2731