În fiecare an, pe 6 august, de Schimarea la față, eroii din primul război mondial sunt comemorați la Cimitirul din Tabla Buții aflat în comuna prahoveană Cerașu. Dintr-o postare pe pagina de Facebook a Muzeului Județean Nicolae Iorga, aflăm povestea acestui loc:
"Povestea de la Tabla Buții începe de pe vremea dacilor și romanilor care au construit un drum pavat cu lespezi de piatră care pleca de la Măneciu, pe Valea Teleajenului, și ieșea prin Pasul Tabla Buții dincolo de munți.
Mult mai târziu, se spune că, pe aici, prin Pasul Tabla Buții, ar fi trecut, în 1542 Petru Rareș, dar și Mihai Viteazul, în 1599.
Dar cel mai important moment legat de Tabla Buții includei mai multe momente din timpul intrării României în Primul Război Mondial, când trecătoarea a devenit teatru de operațiuni militare începând cu 15 august 1916. Aici, efectivele Corpului III Armată, alături de efective din Divizia a 5-a și Regimentul 8 Infanterie (3 batalioane), cu un total 3.000 de oameni, au format Grupul Tabla Buții.
În memoria celor care s-au jertfit a fost ridicat un monument în apropierea căruia se află Cimitirul militar, unde sunt înmormântați atât soldați români cât și străini.
Se spune că soldații morți ar fi fost adunați de pe câmpul de luptă de preotul din satul Slon, Ion Vasilescu, preot care i-a îngropat creștinește pe toți, fără a ține cont dacă este vorba despre soldați români sau străini.
Anual, din 1922, aici s-au organizat pelerinaje în ziua de 6 august, pentru comemorarea soldaților căzuți în timpul războiului", a scris șeful secție, Mihaela Voicea.