Victimele violențelor nu sunt de acord ca agresorul să poarte dispozitiv electronic de supraveghere, în Prahova

14 Aug 2024 14:50
Victimele violențelor nu sunt de acord ca agresorul să poarte dispozitiv electronic de supraveghere, în Prahova
Pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, polițiștii prahoveni au desfășurat, în mod constant, diferite acțiuni. Cu toate acestea, potrivit IJP Prahova, în perioada ianuarie-iulie 2024, polițiștii prahoveni au intervenit la 3.988 de semnalări privind violența domestică, dintre care 1.859 în mediul urban și 2.129 în mediul rural.
În concluzie, numărul de fapte de violență domestică sesizate primele 7 luni ale anului 2024, comparativ cu perioada similară a anului 2023, a crescut cu 12,19%.
În perioada supusă analizei, polițiștii prahoveni au dispus 17 măsuri de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în cadrul ordinelor de protecție provizorii. ”Măsura reprezintă un procent de 14,65% din totalul ordinelor de protecție provizorii emise de polițiștii prahoveni. În toate celelalte situații, victimele nu au fost de acord cu această măsură”, a transmis IJP Prahova.
Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a devenit funcțional în județul Prahova de la începutul acestui an, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.
Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.
Potrivit datelor statistice, în perioada ianuarie-iulie 2024, 3.414 dintre cazuri, intervenția polițiștilor a fost realizată ca urmare a sesizărilor formulate prin SNUAU 112, totodată, în 574 de situații, intervenția polițiștilor a avut loc ca urmare a sesizărilor formulate altfel decât prin SNUAU 112 (250 în mediul urban și 145 în mediul rural).
Ca urmare a verificărilor efectuate în cazurile semalate s-au înregistrat la nivelul unității noastre, 632 de infracțiuni din sfera violenței domestică. Dintre acestea, 345 de fapte au fost comise în mediul rural, iar 287 în mediul urban.
Potrivit statisticilor, cele mai multe infracțiuni în domeniu se comit la domiciliul subiecților, respectiv 536 de fapte, iar 96 de fapte au fost comise în spațiul public.
În ceea ce privește autorii infracțiunilor comise în contextul violenței domestice, din totalul de 648 de autori identificați, 563 sunt bărbați, 81 sunt femei, iar 4 sunt minori.
Cele mai multe infracțiuni constatate au fost: lovirea sau alte violențe-345 de fapte, abandon de familie-107, infracțiuni prevăzute de Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice- 61, amenințarea-57, nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului-21.
Din analizarea situațiilor statistice s-a observat că victimele infracțiunilor comise în contextul violenței domestice sunt cu preponderență femei. Astfel, din totalul de 677 victime, 378 sunt persoane de sex feminin majore, 81 persoane de sex feminin, minore, iar 123 sunt bărbați și 95 sunt persoane minore de sex masculin.
Referitor la calitatea victimei în raport cu agresorul, s-a constatat că în 185 de cazuri, erau fiu/fiică, în 177 de cazuri erau soț/soție sau foști soți, în 159 de cazuri actuali sau foști parteneri, în 61 de cazuri, victimele au fost părinți sau tutori legali ai agresorului, iar în 95 de cazuri victima și agresorul se aflau în alte relații de familie.
În toate cazurile în care s-a intervenit, a fost completat formularul de evaluare a riscului, rezultând risc iminent în 152 de situații, însă în 36 de cazuri victima a refuzat emiterea ordinului de protecție provizoriu.
În ceea ce privește ordinele de protecție provizorii emise de către polițiștii din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, în perioada analizată, au fost emise 116.
68 dintre acestea au fost transformate de către instanța de judecată în ordine de protecție.
Victima a solicitat emiterea ordinului de protecție provizoriu în toate cele 116 situații iar, în 36 de situații victima a refuzat emiterea ordinului provizoriu de protecție.
Instanțele de judecată, au emis în perioada ianuarie-iulie 2024, 253 de ordine de protecție, 68 dintre acestea provenind din ordinele de protecții provizorii.

Din totalul celor 253 de ordine de protecție emise, 228 au fost emise la solicitarea victimei, 13 la solicitarea procurorului iar 12 ordine de protecție au fost emise la solicitarea altor instituții abilitate.

În baza ordinelor de protecție emise în cursul perioadei, s-au dispus următoarele măsuri (obligații sau intredicții):

- Evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate: în 80 dintre cazuri;
- Reintegrarea victimei și după caz, a copiilor, în locuința comună: în 5 situații;
- Limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima: 5 cazuri;
- Obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia: 217 cazuri;
-Interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice mod cu victima: 108 cazuri;
-Încredințarea copiilor minori sau stabilirea reședinței acestora: o situație.
-Obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere: 17

Totodată, au fost constatate încălcări ale măsurilor dispuse prin ordinul de protecție provizoriu în 10 situații iar în 51 dintre cazuri, agresorul a încălcat interdicțiile dispuse prin ordinul de protecție.

În acest sens, ca urmare a constatării infracțiunilor prevăzute de articoulul 47, alin. 1 și 2, Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, ( încălcare măsuri dispuse în ordin de protecție respectiv ordin de protecție provizoriu) au fost dispuse măsuri preventive față de agresori: 4 autori au fost arestați preventiv, pentru 8 dintre aceștia s-a dispus măsura controlului judiciar și 10 autori au fost reținuți.

De asemenea, în contextul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe asupra unui membru de familie, au fost dispuse 23 de măsuri preventive dintre care 9 arest preventiv, 1 arest la domiciliu, 3 control judiciar și 10 rețineri, iar în contextul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală asupra unui membru de familie a fost dispusă o măsură de arestare preventivă.

Polițiștii prahoveni au desfășurat în primele 7 luni ale anului 2024 activități de prevenire pentru conștientizarea fenomenului violenței domestice, pentru informarea categoriilor vulnerabile și pentru popularizarea drepturilor acestora, precum și pentru informarea cu privire la instituțiile cu atribuții în domeniu.

Au fost desfăşurate activităţi de identificare/ monitorizare a 3.988 de stări conflictuale intrafamiliale.

În cadrul Programului local de prevenire a violenţei domestice, au fost desfăşurate activităţi de identificare/ monitorizare a 2.084 stări conflictuale intrafamiliale, fiind consiliate un număr de 4.051 persoane (atât agresori cât și victime). Au fost înregistrate 632 infracţiuni de violenţă domestică (dintre care 345 fapte de loviri sau alte violențe) și au fost emise 116 ordine de protecție provizorii.

Au fost organizate 234 de activităţi de prevenire a violenţei intrafamiliale prin informarea a 2.538 de elevi și 1.214 adulți (majoritatea femei) de către lucrătorii de poliţie, privind comportamentul şi măsurile de autoprotecţie ce trebuie adoptate de victimele violenţei familiale.


foto ilustrativ: https://zcj.ro

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677