Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunțat ieri că în curând la Uzina Mecanică Plopeni va fi produs un nou tip de muniție pentru aruncătoarele de grenade AG-9.Tot ieri a avut loc și testarea loviturii perforante termobarice pentru AG-9, în vederea omologării prototipului industrial. Se lucrează la acest proiect încă din anul 2019 în cadrul Centrului de Cercetare şi Inovare pentru Apărare CBRN şi Ecologie din Agenţia pentru tehnică şi tehnologii militare.
”Muniţia are deosebite avantaje şi are caracter de noutate pe plan mondial, fiind pentru prima oară când se combină efectul termobaric cu efectul perforant, maximizând astfel efectul distructiv împotriva blindatelor, în special, şi împotriva altor ţinte întâlnite în mediul urban. Muniţia a fost optimizată şi creată special pentru a răspunde nevoilor actuale în mediul operaţional şi este o armă redutabilă cu o capacitate de foc mult sporită faţă de muniţiile cunoscute până acum. Termenul general de armă termobarică se referă la orice material energetic care generează la explozie cantități foarte mari de energie și este optimizat pentru pentru a reduce efectul e suflu. Aceasta denumire de efect termobaric se referă la o gamă foarte largă de muniție. Vă asigur că nu există o asemănare între muniția noastră și munițiile pe care le vedeți la televizor pentru distrugeri pe suprafețe mari. Este o muniție foarte precisă , fiind capabilă să distrugă ținte militatare, în special vehicule blindate și alți inamici acoperiți în zone de clădiri, fiind capabilă să penetreze foarte bine aceste ținte și explodează în interior asigurând neutralizarea oricăror pericole de natură militară.”, a spus Ovidiu Iorga, şeful laboratorului Muniţie şi explozivi al Centrului de Cercetare şi Inovare pentru Apărare CBRN şi Ecologie din cadrul Agenţiei pentru tehnică şi tehnologii militare din MApN.
Așadar, lovitura perforant-termobarică pentru aruncătorul de grenade AG-9 este, după cum se vede și în imagini, o muniție cu efect combinat de schije și suflu, având capacitatea de a perfora ținte de beton, cărămidă, valuri de pământ și ținte blindate.
Uzina Mecanică Plopeni mai are doar 300 de angajați. Si asta după ce aproximativ 50 de pensioari au fost reangajați pentru producția noului tip de muniție. Totodată, conducerea companiei a anunțat că va mai face 100 de angajări.