Actuala conducere a orașului Băicoi readuce în atenție istoria localității. Află ale cui sunt ruinele situate chiar lângă primărie și ce prințesă a avut moșia aici!

15 Aug 2017 14:48
Centrul orașului prahovean Băicoi este plin de istorie care, din păcate, a fost uitată în ultimele decenii. Chiar în centrul localității a existat în urmă cu mulți ani moșia unei prințese. Este vorba despre prințesa Cleopatra Trubețkoi (1801/1802 - 1880) fiica marelui ban Costache D. Ghica și a Ruxandrei Cantacuzino. Numele Trubețkoi i-a revenit după scurta căsătorie cu prințul Serghei Trubețkoi, nepotul țarului Nicolae I. S-a zvonit că ar fi avut și o relație pasională, ascunsă și incestuoasă cu tânărul său unchi, Alexandru Ghica, cel care de fapt era fratele vitreg al tatălui ei. Prințesa Cleopatra și-a petrecut cea mai mare parte din viața la moșia din Băicoi. Din conacul boieresc al prințesei (foto 6,7) au mai rămas acum doar două pavilioane în care funcționează un Club al Copiilor, situat chiar peste drum de primărie. Conacul a fost mutilat de autorități, geamurile fiind înlocuite cu termopane, pereții fiind reabilitați termic. Astfel coloanele din fața clădirii s-au deteriorat. Actuala conducere a primăriei Băicoi și-a propus acum să preia în administrație locul și să-l transforme într-un parc, și să restaureze conacul.
La doi pași de Primăria Băicoi se află și ruinele unei biserici (foto 1-5). Vorbim despre un lăcaș de cult construit în 1828 de prințesa Cleopatra în care se spune totodată că a și fost îngropată. Biserica respectivă, care fusese pictată de Nicolae Grigorescu, a fost incendiată în anul 1963 de câțiva copii. Localnicii mai în vârstă spun că toți copiii care au participat la incendierea bisericii au murit în chinuri groaznice, suferind ani mai târziu de boli necruțătoare. De atunci nu a mai fost refăcută și la un moment dat chiar devenise groapa de gunoi a orașului. În anul 2008, autoritățile au transformat spațiul pe care se află ruinele într-un parc, iar zidurile rămase au fost date cu var. Între timp, lângă aceste ruine a fost construită o altă biserică unicat în România. Vorbim despre singura biserică pe roți din țară unde se oficiază slujbele. De preferat ar fi însă să se reconstruiască vechea biserică. Acest lucru nu se poate deocamdată în condițiile în care în planul de urbanism al orașului, terenul pe care se află ruinele bisericii figurează ca parc. Atât actuala conducere a primăriei, cât și reprezentanții bisericii caută acum soluții pentru rezolvarea acestei situații.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677