Actuala conducere a orașului Băicoi readuce în atenție istoria localității. Află ale cui sunt ruinele situate chiar lângă primărie și ce prințesă a avut moșia aici!

15 Aug 2017 14:48
Centrul orașului prahovean Băicoi este plin de istorie care, din păcate, a fost uitată în ultimele decenii. Chiar în centrul localității a existat în urmă cu mulți ani moșia unei prințese. Este vorba despre prințesa Cleopatra Trubețkoi (1801/1802 - 1880) fiica marelui ban Costache D. Ghica şi a Ruxandrei Cantacuzino. Numele Trubețkoi i-a revenit după scurta căsătorie cu prinţul Serghei Trubeţkoi, nepotul ţarului Nicolae I. S-a zvonit că ar fi avut și o relaţie pasională, ascunsă şi incestuoasă cu tânărul său unchi, Alexandru Ghica, cel care de fapt era fratele vitreg al tatălui ei. Prințesa Cleopatra și-a petrecut cea mai mare parte din viața la moșia din Băicoi. Din conacul boieresc al prințesei (foto 6,7) au mai rămas acum doar două pavilioane în care funcționează un Club al Copiilor, situat chiar peste drum de primărie. Conacul a fost mutilat de autorități, geamurile fiind înlocuite cu termopane, pereții fiind reabilitați termic. Astfel coloanele din fața clădirii s-au deteriorat. Actuala conducere a primăriei Băicoi și-a propus acum să preia în administrație locul și să-l transforme într-un parc, și să restaureze conacul.
La doi pași de Primăria Băicoi se află și ruinele unei biserici (foto 1-5). Vorbim despre un lăcaș de cult construit în 1828 de prințesa Cleopatra în care se spune totodată că a și fost îngropată. Biserica respectivă, care fusese pictată de Nicolae Grigorescu, a fost incendiată în anul 1963 de câțiva copii. Localnicii mai în vârstă spun că toți copiii care au participat la incendierea bisericii au murit în chinuri groaznice, suferind ani mai târziu de boli necruțătoare. De atunci nu a mai fost refăcută și la un moment dat chiar devenise groapa de gunoi a orașului. În anul 2008, autoritățile au transformat spațiul pe care se află ruinele într-un parc, iar zidurile rămase au fost date cu var. Între timp, lângă aceste ruine a fost construită o altă biserică unicat în România. Vorbim despre singura biserică pe roți din țară unde se oficiază slujbele. De preferat ar fi însă să se reconstruiască vechea biserică. Acest lucru nu se poate deocamdată în condițiile în care în planul de urbanism al orașului, terenul pe care se află ruinele bisericii figurează ca parc. Atât actuala conducere a primăriei, cât și reprezentanții bisericii caută acum soluții pentru rezolvarea acestei situații.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
felicitari domnul primar si multa sanatate vati gandit foarte bine pentru batrani care sunt in varsta cu siguranta se va bucura da acesta ideie
Vreau sa ma vaccinez
Buna ziua, M-am programat pe platforma pentru vaccinare si am obtinut programare pe 22 01 2021 la ora 18. Am 75 ani si sunt din Bucuresti. Avand in vedere cele specificate mai sus, as vrea sa stiu daca: - centrul este intr-adevar functional - programarea mea la ora 18 se incadreaza in programul de functionare al centrului localizat in fostul liceu Ludovic Mrazek , cladire corp II dm str Mihai Bravu nr 248 Cu multumiri anticipate Ruxandra Huch
Vreau sa ma înscriu la vaccinare in Sinaia. Locuiesc aici de trei ani.
cum si unde ma pot vaccina
Curs valutar
EUR Euro 4.8738 0.0000
USD Dolarul SUA 4.0148 0.0000
GBP Lira sterlina 5.5099 0.0000
CHF Francul elvetian 4.5251 0.0000
XAU Gramul de aur 241.5144 0.0000