Actuala conducere a orașului Băicoi readuce în atenție istoria localității. Află ale cui sunt ruinele situate chiar lângă primărie și ce prințesă a avut moșia aici!

15 Aug 2017 14:48
Centrul orașului prahovean Băicoi este plin de istorie care, din păcate, a fost uitată în ultimele decenii. Chiar în centrul localității a existat în urmă cu mulți ani moșia unei prințese. Este vorba despre prințesa Cleopatra Trubețkoi (1801/1802 - 1880) fiica marelui ban Costache D. Ghica şi a Ruxandrei Cantacuzino. Numele Trubețkoi i-a revenit după scurta căsătorie cu prinţul Serghei Trubeţkoi, nepotul ţarului Nicolae I. S-a zvonit că ar fi avut și o relaţie pasională, ascunsă şi incestuoasă cu tânărul său unchi, Alexandru Ghica, cel care de fapt era fratele vitreg al tatălui ei. Prințesa Cleopatra și-a petrecut cea mai mare parte din viața la moșia din Băicoi. Din conacul boieresc al prințesei (foto 6,7) au mai rămas acum doar două pavilioane în care funcționează un Club al Copiilor, situat chiar peste drum de primărie. Conacul a fost mutilat de autorități, geamurile fiind înlocuite cu termopane, pereții fiind reabilitați termic. Astfel coloanele din fața clădirii s-au deteriorat. Actuala conducere a primăriei Băicoi și-a propus acum să preia în administrație locul și să-l transforme într-un parc, și să restaureze conacul.
La doi pași de Primăria Băicoi se află și ruinele unei biserici (foto 1-5). Vorbim despre un lăcaș de cult construit în 1828 de prințesa Cleopatra în care se spune totodată că a și fost îngropată. Biserica respectivă, care fusese pictată de Nicolae Grigorescu, a fost incendiată în anul 1963 de câțiva copii. Localnicii mai în vârstă spun că toți copiii care au participat la incendierea bisericii au murit în chinuri groaznice, suferind ani mai târziu de boli necruțătoare. De atunci nu a mai fost refăcută și la un moment dat chiar devenise groapa de gunoi a orașului. În anul 2008, autoritățile au transformat spațiul pe care se află ruinele într-un parc, iar zidurile rămase au fost date cu var. Între timp, lângă aceste ruine a fost construită o altă biserică unicat în România. Vorbim despre singura biserică pe roți din țară unde se oficiază slujbele. De preferat ar fi însă să se reconstruiască vechea biserică. Acest lucru nu se poate deocamdată în condițiile în care în planul de urbanism al orașului, terenul pe care se află ruinele bisericii figurează ca parc. Atât actuala conducere a primăriei, cât și reprezentanții bisericii caută acum soluții pentru rezolvarea acestei situații.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
La Poiana observ o activitate intensa a Primariei,Scolii si Bisericii.Inseamna ca acolo sunt oameni sufletisti si ospitalieri.Am sa vin vara asta o fuga din Spania.
Nu am avut niciun dubiu... Felicitări unui OM printre oameni! Din toată inima, felicitări domnului Primar VLAD OPREA care a schimbat fața orașului Sinaia din temelii! Bravo celui mai cald, sufletist, sociabil, bun gospodar și iubitor al locuitorilor și al orașului Sinaia! Vă suntem aproape și vă susținem astfel încât, umăr lângă umăr, pas lângă pas, să transformați Sinaia în cel mai frumos și înfloritor oraș din România. Cu toată prețuirea, o locuitoare mândră de primarul și orașul în care trăiește!
Și independent dacă era, tot el obținea cele mai multe voturi.
Sinaia redevine Perla Carpaților si Perla Europei! Felicitări Vlad Oprea!
Apreciez ca PMP promoveaza tinerii intelectuali ai acestui oras , in conducerea primariei Ploiesti Domnul Lector universitar Dragos Radulescu este persoana cea mai potrivită pentru aceasta functie! Ne trebuie un primar care sa vina cu un plan de dezvoltare a.orasului, modernizarea lui.La cat petrol s-a extras din subsolul judetului Prahova, ce venituri a adus la bugetul de stat, Ploiestiul trebuia sa aiba strazile pavate cu marmura! De gunoaie dragi ploiesteni, trebuie sa se ocupe sectia de gospodarie comunala a primariei.Sa fim si noi cu bun simt, sa iubim orasul , sa nu aruncam la intamplare gunoaiele pe strada sau in afara ghenelor de gunoi.Propun sa fie instituite amenzi pentru asociatiile de locatari si pentru cetatenii indisciplinati.Educatia face diferenta ! Doresc mult succes domnului candidat Dragos Rădulescu!
Curs valutar
EUR Euro 4.8744 0.0014
USD Dolarul SUA 4.1145 -0.0040
GBP Lira sterlina 5.3849 -0.0068
CHF Francul elvetian 4.5485 0.0089
XAU Gramul de aur 252.5738 -1.3923