Bilant de activitate la final de an pentru Camera de Comert si Industrie Prahova

18 Dec 2019 19:19
Conducerea Camerei de Comert si Industrie Prahova a sustinut astazi o conferinta de presa in cadrul careia a fost prezentata activitatea institutiei de anul acesta, dar si starea mediului de afaceri prahovean.
Va prezentam mai jos SINTEZA IN CIFRE SI DATE A ACTIVITATII CAMEREI DE COMERT SI INDUSTRIE PRAHOVA in perioada 1 ianuarie " 16 decembrie 2019:

ACTIVITATEA DE RELATII EXTERNE:
 
Delegatii straine aflate in vizita la sediul C.C.I.Prahova
 
31 vizite ale unor oameni de afaceri si oficiali straini, dupa cum urmeaza:
✓ 15 vizite ale reprezentantilor Corpului Diplomatic " ambasadori, insarcinati cu afaceri si consilieri economici din: Bulgaria, Kuwait, Republica Macedonia de Nord, Pakistan, Egipt, Federatia Rusa, India, Turkmenistan, Venezuela, R.D. Congo, Bosnia si Hertzegovina,
 
✓ 2 vizite ale conducerilor Camerelor Bilaterale si Organizatii ale Oamenilor de Afaceri Straini in Romania  - CEO Camera de Comert Marea Britanie-Romania si Presedintele Confindustria Romania
✓ 1 vizita a delegatiei Ambasadorilor la ONU-New York ai tarilor din Africa, America Centrala si Caraibe " Insulele Comores, Malawi, Lesotho, Sao Tome si Principe, Sierra Leone, Panama, Jamaica, Saint Lucia
✓ 2 vizite ale reprezentantilor diplomatici ai Romaniei in strainatate " Ambasadorul Romaniei in China si Consulul General al Romaniei la Cernauti, Ucraina
✓ 11 vizite de lucru ale unor delegatii din strainatate formate din oficiali si  oameni de afaceri, la care au participat reprezentanti ai conducerii Primariei Ploiesti precum si ai Prefecturii si Consiliului Judetean Prahova dar si reprezentanti ai mediului de afaceri. Oficialii si oamenii de afaceri straini au reprezentat urmatoarele tari: R.P. Chineza, Republica Coreea, Egipt, Turcia, Lituania, Bosnia si Hertzegovina, Suedia.
 
2 forumuri de afaceri:
- Romania-Tunisia, cu ocazia vizitei in Romania a delegatiei oamenilor de afaceri tunisieni condusa de Secretarul de Stat pentru Diplomatie Economica in cadrul Ministerului pentru Afaceri Externe din Republica Tunisia.
- Supply "Chain si Oportunitati de afaceri in industria petrolului si gazelor in Arabia Saudita
 
 
 
 
 
Misiuni economice, vizite de lucru sau participari la evenimente internationale in strainatate:
- 9 actiuni in: Republica Moldova, Italia, Republica Araba Egipt, Bosnia si Herzegovina, Austria, R. P. Chineza si Republica Macedonia de Nord.
 
Evenimentele organizate cu ocazia acestor deplasari au constat in: intalniri cu reprezentanti ai Camerelor de Comert, intalniri de afaceri, participari la forumuri economice, vizite la sediul unor companii, administratii locale si regionale, institutii si organisme internationale.
 
 
Actiunile in domeniul relatiilor externe au marcat o serie de intalniri cu membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti, demnitari de rang inalt " presedinti de stat, prim-ministri, ministri, parlamentari, guvernatori de provincii.
 
Anul acesta, CCI Prahova a incheiat 4 noi Acorduri de Colaborare cu parteneri straini :
● Alexandria Business Association - ABA (Egipt);
● Agentia pentru Investitii Straine " FIPA (Bosnia si Herzegovina);
● Primaria Miryang (Republica Coreea);
● Camera de Comert si Industrie Cerkezkoy (Turcia);
 
In prezent, in total sunt 95 acorduri.
 
 
In cursul anului 2019, CCI Prahova  a vizat 1 800 certificate de origine si certificari a documentelor pentru export.
Aceste actiuni au constituit premise pentru stimularea activitatii de export pe pietele externe dar si pentru atragerea de investitori straini in Judetul Prahova, pentru identificarea de potentiali parteneri de afaceri in vederea initierii de colaborari diverse si s-au concretizat in rezultate pozitive traduse in cresterea activitatii de export a firmelor prahovene.
  
ACTIVITATEA DE FORMARE SI PERFECTIONARE PROFESIONALA
 
Camera de Comert si Industrie Prahova este furnizor autorizat  de formare profesionala continua.
 
Atentă în permanență la tendințele și evoluția pieței forței de muncă la nivelul județului Prahova, adaptându-se condițiilor economice dificile care influențeaza puternic cea mai mare parte a firmelor prahovene, Camera de Comerț și Industrie Prahova vine în întâmpinarea nevoilor acestora cu un pachet variat de oferte de formare și perfecționare profesională.
 
 
In cursul acestui an au fost organizate 13 de tipuri de cursuri si seminarii de instruire, derulate in 35 actiuni de formare profesionala, la care au participat 463 cursanti.
 
Tipuri de cursuri: Arhivar (2 serii de curs), Auditor in domeniul calitatii, Cadru tehnic cu atributii in domeniul PSI (2 serii de curs), Manager resurse umane (2 serii de curs), Inspector resurse umane (5 serii de curs), Responsabil gestionare deseuri (2 serii de curs),  Vânzător (3 serii de curs), Salarizare (3 serii de curs), Contabilitate prin Programul SAGA (2 serii de curs), Contabil, Consilier pentru dezvoltare personala, Formator (2 serii), Administrator Condominum (2 serii), Manager Proiect (2 serii)
 
 
Totodata, in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene au fost organizate 19 cursuri de Coaching managerial, Manager Imbunatatire Procese, Competente Antreprenoriale, Project Manager Professional, Inspector / Referent Resurse Umane, la care au participat cca. 730 cursanti " la care au participat 343 persoane.
Totodata, in cadrul aceleiasi directii au fost organizate un seminar de Comunicare si Managementul Stressului si o Instruire cu caracter legislativ "Constituirea serviciilor voluntare  / private, pentru situatii de urgenta".
 
 
 ACTIVITATEA DE ORGANIZARE DE TARGURI SI EXPOZITII
Manifestari interne: 3 evenimente
 
Targul de Job-uri (18 aprilie 2019), editia a XVI-a
organizat in parteneriat cu Universitatea Petrol-Gaze Ploiesti si cu AJOFM Prahova, la UPG Ploiesti, a reunit 48 firme participante, care au ofertat 550 locuri de munca  .
 
Salonul International de Inventii si Idei Practice INVENT " INVEST  (7- 9 mai 2019), editia I
Organizat impreuna cu Universitatea Petrol-Gaze Ploiesti si Societatea Inventatorilor din Romania, la UPG Ploiesti,  a reunit  60 lucrari prezentate de inventatori din Romania si Republica Moldova.
 
Targul de covoare « Covorul moldovenesc " Traditie si modernitate » (6 " 8 decembrie 2019 )
organizat in colaborare cu firma « Carpeta » din R. Moldova, cu Consiliul Judetean Prahova si Camera de Comert si Industrie a R. Moldova.
 
Sprijin acordat firmelor prahovene membre, in vederea inscrierii si participarii la manifestarile expozitionale organizate de Romexpo SA. " 11 firme, participante la 6 manifestari expozitionale (TTR
CCI Prahova este reprezentantul oficial al Romexpo S.A. pentru judetul Prahova
 
Organizarea participarii de delegatii de vizitatori specializati prin programul Hosted Buyer Program la manifestari expozitionale in Grecia, in colaborare cu Biroul Comercial al Ambasadei Greciei la Bucuresti.
- participarea firmei FIRENZE COM la FOOD EXPO - Expozitie internationala de produse alimentare, Atena, 16-18 martie
- participarea firmei AMEL INTERNATIONAL GROUP la BUILD EXPO " Targ de constructii, materiale de constructii si design arhitectural, Atena,  18 " 22 octombrie.
 
 ORGANIZAREA DE SEMINARII, CONFERINTE, FORUMURI, DEZBATERI, PREZENTARI DE FIRME, EVENIMENTE DE PROMOVARE
 
 
- 20 actiuni de promovare si informare la care au participat cca. 700 de reprezentanti a peste 130 firme, din Prahova si din alte judete ala tarii, dar si reprezentanti ai institutiilor administratiei publice locale si centrale, ai institutiilor deconcentrate din Judetul Prahova, ai mediului financiar-bancar
 
 
● Evenimentul "Pentru Dumneavoastra, Doamnelor!" " editia de primavara (14 martie)
 
● Sedinta de lucru privind constituirea Consiliului Romania-Austria
(22 martie)
 
● Comunicare publica, la propunerea companiei Petrotel-Lukoil (2 aprilie)
 
● Inaugurarea Filialei Prahova a Camerei de Comert si Industrie Romania-China (3 aprilie)
 
● Focus grup privind evaluarea in cadrul proiectului  "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor" (3 aprilie)
 
● Romanian Business Challenge" " realizat in parteneriat cu Colegiul Economic "Virgil Madgearu" Ploiesti (4 aprilie)
 
● Seminar "Leadership, Management si Organizarea echipei" " Lector: Cristian Diaconescu " realizat in colaborare cu Centrul pentru Afaceri Externe Bucuresti (4 iunie)
 
● Seminar "Arta Negocierii in Politica si Afaceri"  - Lector: Cristian Diaconescu " realizat in colaborare cu Centrul pentru Afaceri Externe Bucuresti (18 iunie)
 
● Work-shop GDPR adresat specialistilor in Resurse Umane " realizat in colaborare cu Asociatia Romana pentru Bune Practici GDPR (25 iunie)
 
● Conferinta "Next Level " Smart & Better" - organizata in parteneriat cu compania Kompass Romania (25 iunie)
 
● Seminar informativ privind noutatile in legislatia asigurarilor de sanatate " organizat in colaborare cu Casa de Asigurari de Sanatate Prahova                (27 iunie)
 
● Seminar "Solutii financiare de sustinere a mediului antreprenorial"  - organizat in parteneriat cu FNGCIMM si Banca Transilvania  (1 august)

 
 
- Conferinta Romano-Bulgara B-Digital - organizata in colaborare cu Ambasada Bulgariei la Bucuresti si cu Consulatul Onorific al Bulgariei la Ploiesti (26 septembrie)
 
- Seminarul Romania-Macedonia de Nord, organizat cu prilejul vizitei Ministrului Investitiilor Straine din Republica Macedonia de Nord           (7 noiembrie)
 
- Eveniment editorial " lansare de carte: "Marele Incendiator" (7 noiembrie)
 
- Seminar " work-shop "Succesul in afaceri si rolul profesionistului contabil" " organizat in colaborare cu CECCAR Prahova (20 noiembrie)
 
- Seminar de prezentare a sistemelor inovative de arhivare ETERMET Italia                 (5 decembrie)
 
- Evenimentul "Pentru Dumneavoastra, Doamnelor!" " editia de iarna " organizat in parteneriat cu CECCAR Prahova si BRD " Groupe Societe Generale (12 decembrie)
 
 
CCI Prahova, prin reprezentantii sai, a fost prezenta la cca. 65 de forumuri, dezbateri, prezentari de firme, evenimente aniversare ale firmelor, lansari de noi investitii, manifestari culturale, expozitionale, etc.
 
 
Organizarea Festivitatii de premiere TOPUL FIRMELOR PRAHOVENE 2019 - editia a XXVI-a (25 octombrie, Sky Center)
 
● cel mai important si mai grandios eveniment de promovare a comunitatii de afaceri locale, cu o traditie de 26 de ani, care evidentiaza performanta de top in domeniul economic
● evenimentul s-a bucurat de prezenta unor oaspeti de onoare " Dl. Emil Constantineascu " Presedintele Romaniei intre 1996 " 2000 si Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat  - Dl. Radu Oprea.
● peste 400 participanti
● participarea reprezentantilor a 30 ambasade, reprezentati ai administratiei centrale si locale, institutii deconcentrate, camere de comert judetene, parteneri din mediul bancar si mass-media
● insemne acordate:
- diplome pentru clasarea firmelor laureate in TOP 10
- Trofeul Responsabilitatea Socială a Întreprinderilor  (RSI) - acordat firmelor care au implementat cu succes conceptul de Responsabilitate Socială a Corporatista pentru o dezvoltare durabilă
- Distinctia « Investitor de Top », acordata companiilor cu capital autohton sau strain care au realizat investitii semnificative in perioada 2018 " 2019
- Distinctia « Exportator de Top »,  acordata firmelor cu activitate bogata de export
- trofeul « Femeia de Afaceri » - acordat doamnelor proprietar/asociat sau director general al firmelor în Top pe primele 3 locuri
Date sintetice :
   - 24 511 firme cu bilantul depus pana la 31 iulie 2019
   - 6 235 firme care au indeplinit conditiile de eligibilitate pentru admiterea in TOP
   - 3 019 firme in TOP 10, dintre care 1 599, pe primele 3 locuri si 759 pe primul loc
 
In Topul National 2019 se regasesc 420 firme prahovene (dintr-un total de 12 603 firme in toate judetele), dintre care 69 se situeaza pe locul 1.
 
Firmele laureate, prezente la aceasta gala - antreprenori romani, investitori straini, exportatori de top -  reprezinta o adevarata forta economica, intrucat acestea produc, insumat cca. 35 % din cifra de afaceri a economiei judetului Prahova (la nivelul anului 2018), profitul lor reprezinta cca. 30% din profitul realizat de toate companiile prahovene, iar angajatii acestora reprezinta 14% % din totalul de angajati ai societatilor comerciale prahovene.
 
 
 
 
 
DERULAREA DE PROIECTE CU FINANTARE DIN FONDURI EUROPENE
 
In cursul anului 2019, CCI Prahova a derulat 6 proiecte finanțate din fonduri europene:
4 proiecte in cadrul PROGRAMULUI  OPERATIONAL CAPITAL UMAN " POCU, din care 3 proiecte cu infiintarea de Start-Up-uri
1. Proiectul "SMART Start-up " Antreprenoriat inovativ și sustenabil în Sud Muntenia",
2. Proiectul : BUSINESS START (UP)  - Mecanism de finanțare a liberei inițiative în Regiunea Sud-Muntenia"
3.  Proiectul "A.C.T.I.V. ( Antreprenoriat, Creativitate și Tehnologie pentru Inițiative de Viitor)  în regiunea SUD MUNTENIA"
Perioada implementare " pentru toate cele 3 : ian. 2018-dec. 2021
Zona de implementare: cele 7 judete ale Regiunii Sud-Muntenia
Obiectivul proiectelor : realizarea de activități independente, antreprenoriat și înființare de întreprinderi, inclusiv a unor microîntreprinderi și a unor întreprinderi mici și mijlocii inovatoare; Crearea de locuri de munca cu profil nonagricol, in zona urbană
Grupul tinta: someri, persoane aflate in cautarea unui loc de munca, angajati
Valoarea totala a celor 3 proiecte: 9,8 mil. Euro
Total Rezultate pentru cele 3 proiecte: infiintarea a 182 noi afaceri (start-up-uri), crearea a 364 noi locuri de munca, prin acordarea de granturi in valoare de 33 000 " 34 000 Euro/afacere nou infiintata
4. POCU-ROMANIA PROFESIONALA  
Proiect: " Resursa Umana Performanta-vector strategic pentru cresterea competitivitatii firmei", Camera de Comert si Industrie Prahova unic aplicant
Perioada derulare-  mai 2018 " mai 2019
Valoare proiect : 494 780 Euro
Rezultate: -dezvoltarea competentelor profesionale pentru 504 persoane (manageri, antreprenori si angajati din departamentele de resurse umane ale intreprinderilor) din judetele Prahova si Arges si furnizarea de instrumente, metode si practici standard de management al resurselor umane prin oferire de cursuri gratuite- Competente antreprenoriale, Manager imbunatatire procese, Coaching managerial, certificare Project Management,Manager resurse umane si Inspector resurse umane
- sprijinirea unui numar de  54 IMM-uri pentru planificarea strategica a afacerii, in vederea adaptarii la schimbare si la dinamica sectoarelor economice cu potential competitiv.
 
 
Proiecte pentru sprijinirea internationalizarii afacerilor
5. "Servicii integrate pentru export pentru IMM-urile din România", proiect co-finanțat prin Programul de  Cooperare Elvețiano-Român.
Valoare proiect: 1.696.050 Euro
Perioada implementare : iunie 2017 " iunie 2019
Obiectivul general al proiectului: Sprijinirea creșterii capacității de export a IMM din agricultura ecologică și industria mobilei din lemn prin organizarea de 8 sesiuni de cursuri de instruire și sesiuni de pregătire profesională specializată si prin promovarea accesului la piețe externe.
Participarea gratuita a 30 de firme la targuri internationale
Grupul țintă este reprezentat din 80  IMM-uri
În cadrul proiectului s-au înființat  2 Centre de Afaceri - unul la Ploiești și unul la Bacău care oferă suport , consultanță și training firmelor din domeniul agriculturii ecologice și fabricării de mobila, având ca scop internaționalizarea acestora.
 
6. EUROPE ENTERPRISE NERWORK - EEN
Enterprise Europe Network (EEN) este o rețea ce EEN este cea mai importantă rețea de afaceri din lume, având peste 600 de organizații membre în 54 de țări.
EEN luat naștere la inițiativa Comisiei Europene, cu scopul de a veni în sprijinul întreprinderilor, organizațiilor de afaceri și profesionale, institutelor de cercetare, universităților din cadrul celor 28 state membre UE, țărilor candidate, țărilor membre EEA și altor țări terțe.
Parteneri:  Ministerul Economiei și Turismului, ADR Sud-Muntenia, ADR București "Ilfov, Politehnică București, CEC Bank, IPA SĂ, CRIMM, ACAROM.
Perioada de implementare : ian 2015 " dec 2020 
Scopul proiectului:   promovarea internaționalizarii afacerii, competitivitatea și inovarea în cadrul IMM-urilor din România
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rezultate proiecte cu finantare europeana 2019 
 
- 2800 persoane selectate in grupul tinta care au beneficiat de activitatile desfasurate in proiecte
- 1039 planuri de afaceri evaluate
- 128 stagii de practica organizate si monitorizate
- 184 de firme consiliate pentru demararea unei afaceri
- 184 de firme nou infiintate la Registrul Comertului in toate judetele din regiunea Sud Muntenia
- infiintarea a 2 Centre Accelerator de Inovare Sociala - la Ploiesti si Slobozia
- infiintarea unui Centru de monitorizare a activitatii firmelor nou constituite - la Ploiesti
- infiintarea unui Club de Afaceri la Ploiesti
- infiintarea unui Centru de Formare Profesionala in domeniul Management, Antreprenoriat si Resurse Umane " Reteaua Antreprenoriala
- distribuirea unui ajutor de minimis pentru firmele nou infiintate, in valoare de 27.415.680 lei
- 344 manageri  de intreprinderi si antreprenori care au obtinut absolvit cursurile si au obtinut certificate, pentru cursurile: Manager imbunatatire procese, Competente antreprenoriale, Project management professional, respective Coaching managerial;
- 153 angajati din departamentele de resurse umane ale intreprinderilor care au obtinut certificate de absolvire pentru cursurile de Inspector/Referent Resurse Umane  si Manager Resurse Umane;
 - 244 persoane au participat la modulele de curs/instruire in marketing si promovare la export
- 80 strategii de export realizate
 
 
 ACTIVITATEA DE PROMOVARE " COMUNICARE prin intermediul canalelor specifice ale CCI Prahova
 
➢ Servicii specifice de promovare - comunicare :
 
● administrarea si actualizarea in permanenta a  paginii web a organizatiei - www.cciph.ro si a contului de FaceBook - cu informatii de interes pentru comunitatea de afaceri ;
● prezenta reprezentantilor C.C.I.Prahova la posturi locale si regionale de televiziune - VP-TV, Ploiesti TV, Prahova TV, Republika News TV" 15 aparitii
● aparitia  de materiale in presa scrisa si on-line, atat in tara, cat si in strainatate " articole, interviuri, anunturi, cu privire la activitatea C.C.I.Prahova  " cca. 85 anunturi si articole: "Ziarul Financiar", "Diplomat Club", "Ploiestii", "Prahova", "Telegrama", "Prahova Business", Ziarul Nine O’Clock, Prahova Business (tiparit si on-line) www.prahovabusiness.ro,      E-Info Business Bulletin al CCIR, "Raid".
● aparitia de interviuri TV si radio, declaratii in Presa scrisa locala, nationala si internationala - 14 aparitii la: Televiziunea Heilongjiang People cn, Televiziunea Libaneza OTV, Canalul filipinez de turism, TVR, TVR International, VP-TV
● realizarea de materiale de promovare
- Catalogul "Topul Firmelor Prahovene 2019" " in format electronic - memory stick
- Publicatia C.C.I.Prahova «Dynamic Business» - editia festiva TOP 2019, in format tiparit, cu inserarea de materiale informative si articole de prezentare a membrilor CCI Prahova
- Materiale cu activitatea CCI Prahova, in Buletinul Oficial trimestrial al CCIR
 
 
 
 
 
 
 
 
ACTIVITATEA DE REALIZARE DE STUDII SI PROGNOZE
 
● situatia  "Tabloul economiei prahovene"
(pe baza datelor de bilant ale firmelor, din 2018)
● clasamentul TOPUL FIRMELOR PRAHOVENE 2019
● material - prezentare a mediului investitional prahovean
● material - prezentare a domeniului petrolier si al gazelor naturale
● material - prezentare a investitiilor semnificative in Prahova, in 2019
● material " prezentare  "Potentialul turistic al judetului Prahova", prezentat in cadrul Școlii de Excelență in Turism si Antreprenoriat " UPG Ploiesti
● material " prezentare "Judetul Prahova " Potential Vini-Viticol"
 
 
 
 
 
 
ACTIVITATEA DE CONSULTANTA " INFIINTARE FIRME
 
În cursul anului 2019, Serviciul de Consultanta infiintari firme a intocmit si depus la Oficiul Registrului Comertului in vederea inregistrarii, documentatia pentru 166 operatiuni " inmatriculari societati, intreprinderi individuale, persoane fizice autorizate, intreprinderi familiale si acte aditionale de modificare a structurii societatilor comerciale existente (cesiune capital social, schimbare asociati, modificare sediu, infiintare punct de lucru, actualizare obiect de activitate), suspendari de activitate si dizolvari ale societatilor comerciale.
 
 
 
ACTIVITATEA DE ARBITRAJ COMERCIAL " prin Curtea de Arbitraj Comercial de pe langa C.C.I. Prahova
 
Instrument deosebit de util, rapid si de avantajos pentru solutionarea litigiilor comerciale si civile, constituit ca alternativa de judecata privata la instantele de drept comun,  
Curtea de Arbitraj de pe langa C.C.I.Prahova, asemeni tuturor Curtilor de Arbitraj de pe langa camerele de comert, functioneaza in baza Regulamentului si a Regulilor de Procedura Arbitrala ale Curtii Internationale de Arbitraj de pe langa C.C.I. a Romaniei
In anul 2019 au fost 3 dosare pe rolul Curtii de Arbitraj de pe langa CCI Prahova, dintre care 2 solutionate prin hotarare arbitrala si unul in curs de solutionare.
 
 
 
ALTE SERVICII
 
- furnizarea de informatii despre firme din tara si strainatate pe domenii de activitate
- promovarea ofertelor si a cererilor de oferta ale firmelor prahovene, prin intermediul Camerelor de Comert din tara si strainatate, furnizarea de informatii statistice privind economia judetului, informatii despre manifestari expozitionale din tara si strainatate, consultanta pe probleme de comert exterior.


La finalul conferintei de presa, angajatii Camerei de Comert si Industrie au fost colindati de un grup de copii.
 

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677