Cum se restaurează o carte veche/O muncă titanică dar cu rezultate fantastice

17 Sep 2020 09:38
Reprezentanții Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova au reușit restaurarea unei cărți vechi românești. Iar acest lucru a presupus un volum mare de muncă, pricepere și îndemânare. Și asta pentru că este exclus la modul absolut categoric orice adaos care i-ar modifica structura, forma, stilul sau maniera specifică epocii în care a fost creată.
Restaurarea se face manual iar timpul acordat unei lucrări diferă de la una la alta. Cum se face această resturare? Prima etapă este desprăfuirea și curățarea uscată. Cu pensule, bisturiu, halat, mănuși și mască pe față. La nevoie, dacă e murdară cartea se spală în tăvi umplute cu apă încălzită la temperatura corespunzatoare. Cu cât hârtia este mai veche, cu atât se spală mai bine, pentru că la început hârtia avea o calitate mai bună, superioară celei de azi. Urmează consolidarea zonelor de text fragilizate cu văl japonez și hârtie japoneză care se face cu adeziv organic (carboximetilceluloza), bisturiu, foarfeci, pensă, spatule, fălțuitoare din os. După uscare se curăța tot surplusul de hârtie japoneză, se fixează din nou cu adeziv marginile și se presează cu fălțuitorul. După uscare se pun iar în presă (se umezesc prin sprayere), se pun între valurile de nylon, hârtie de filtru, platane de lemn. Recompus în fascicole, volumul va lua calea legătoriei și în cele din urmă pe raftul de unde a venit. Fiecare lucrare reprezintă ceva nou, iar restaurarea este un mod de a te exprima personal.
Reprezentanții Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova au prezentat restaurarea volumului: Apostol, Buzău 1743, aflat în gestiunea Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Tipăritura scrisă cu caractere slavone.
Volumul conține 178 file, un singur tip de hârtie din fibre textile, fabricată manual. Textul este scris cu cerneală tipografică neagră și roșie iar fiecare literă de început de paragraf se află în chenar cu ornament floral, cerneală roșie.
Cartea avea multe deteriorări de natură fizico-mecanice, chimice, biologice.
foto Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677