Prima campanie de impadurire de anul acesta a Directiei Silvice Prahova va incepe saptamana viitoare, daca si vremea o va permite. Directia Silvica Prahova si-a propus sa regenereze in cursul anului 2021 o suprafata de 160 ha, din care 81 ha se vor regenera natural si 79 ha se vor regenera artificial prin plantare de puieti in santierele de impadurire. In primul semestru se va regenera o suprafata de 92 ha restul urmand a se efectua in toamna. 36 ha care se vor impaduri anul acesta provin din doboraturile de anul trecut de pe raza Ocolului Silvic Maneciu.
Lipsa precipitatiilor din timpul verii a fost principala cauza a pierderilor de puieti. Asa ca anul acesta se vor completa 22 ha rezultate ca urmare a pierderilor respective. Se vor executa 7 ha refaceri (pierderi totale) din care 1 ha in semestrul unu si 6 in semestrul II.
Directia Silvica Prahova va executa si lucrari de intretinere pe o suprafata de 1150 ha. Iar pe o suprafata de 1378 ha se vor executa lucrari de ajutorare a regenerarii naturale.
98% din lucrarile prevazute anul acesta de Directia Silvica Prahova se vor executa cu firme atestate in domeniul silviculturii, firme care au fost declarate castigatoare in urma licitatiei, iar restul de 2% se vor executa cu muncitori permanenti ai institutiei si zilieri.
Directia Sivica Prahova estimeaza ca va planta anul acesta 761000 de puieti forestieri din speiile brad, molid, gorun, stejar pedunculat, plop, fag, frasin si paltin. Totalul puietilor apti de plantat disponibil la nivelul institutiei pentru aceasta primavara este de 813000 puieti forestieri din speciile brad, molid, gladita, salcam, frasin, frasin de pensilvenia, paltin de munte, corcodus, cires, mar.
Din puietii forestieri disponibili Directia Silvica Prahova le ofera gratuit primariilor Cerasu, Manesti, Filipestii de Padure, Salciile peste 21000 de puieti forestieri din speciile de salcam, gladita, corcodus, frasin, salcie alba pentru impadurirea terenurilor aflate pe domeniul public.
"Programul de semanaturi pentru aceasta primavara este de 50 ari semanatura in camp (20 ari semanatura cu amenti de plop alb, 30 ari semantura de salcam ce se vor efectua in cadrul Pepinierei Silvice Beizadele) si 40 mp semanatura de brad si molid in solariile apartinand ocoalelor silvice Sinaia si Doftana. In cadrul pepinierei centrale Beizadele se vor executa 15 ari butasire cu butasi de salcie alba si 20 ari butasire cu butasi de plop euramerican. In cadrul Directiei Silvice Prahova sunt infiintate 7,5 ha culturi specializate de pomi de iarna din specii de brad, molid, duglas cu dimensiuni de la 0,5- 6 m totalizand 43000 exemplare. Pentru primavara acestui an ne-am propus infiintarea a 1,1 ha culturi specializate din specia brad totalizand 5000 puieti, folosindu-se cate 500 puieti pentru fiecare din cele zece subunitati ale Directiei Silvice Prahova", ne-a precizat inginer Bogdan Savulescu, responsabil CRP, din cadrul Directiei Silvice Prahova.
In Judetul Prahova, fondul forestier national ocupa o suprafata de peste 145.000 ha.
Fondul forestier administrat de catre Directia Silvica Prahova este constituit, in cea mai mare parte din paduri de foioase (76.6%) in care predomina fagul, cvercineele, teiul, salcamul, paltinul de munte, carpenul, plopul, in timp ce padurile de rasinoase ocupa 23.4% din suprafata, cu specii precum molidul, bradul, pinul silvestru, pinul negru, laricele.
Foto ilustrativ