Elevi prahoveni de 10 - Rareș Avram: ”Am fost admis la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii, dupa un proces competitiv de admitere care a inceput in luna Noiembrie a anului 2020”

07 Jul 2021 15:34
Elevi prahoveni de 10 - Rareș Avram: ”Am fost admis la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii, dupa un proces competitiv de admitere care a inceput in luna Noiembrie a anului 2020”
Rareș Avram, absolvent al Colegiului Național I. L. Caragiale, și-a menținut nivelul. Probabil fără să fie o surpriză pentru cei care îl cunosc, Rareș a repetat reușita pe care a avut-o la Evaluarea Națională și a încheiat și Bacalaureatul tot cu media 10. Acum se poate lăuda și cu faptul că a fost admis la Harvard, fiind unul din singurii 4 romani care au reușit anul acesta să fie admiși la prestigioasa universitate.

1.Cum ai reușit performanța de a obține media 10 la Bacalaureat?
A lua 10 la BAC presupune un efort destul de insemnat din partea elevului pentru ca de multe ori acest rezultat tine si de modalitatea de prezentare a informatiilor si notiunilor acumulate, nu numai de pura explicare ori scriere a acestora pe foaia de examen in funtie de itemii propusi. Totusi, oricat de nedrept ar suna, norocul nu lipseste din ecuatia unui BAC actual de 10 in Romania. Tocmai de aceea, in anumite contexte, doar sansa ajunge sa diferentieze o lucrare de 10 de una de 9,90, ceea ce face din “performanta” de a lua 10 la BAC, o pseudo-performanta, posibil marcata si de o oarecare doza de noroc.

2.Ce reacție ai avut când ai văzut rezultatele?
La Matematica si Informatica stiam ca rezolvasem corect tot subiectul odata ce s-a publicat si baremul de la Minister si m-am verificat si cu colegii, asa ca nota de 10 a fost doar o confirmare a asteptarilor. La romana in schimb, corectarea implica un grad ridicat de subiectivitate din partea corectorului, in ideea ca este imposibil sa existe un barem unic de corectare la un subiect ce implica, chiar daca intr-un mod limitat si mult prea rigid, un oarecare grad de creativitate din partea elevului. Cand am deschis rezultatele, am fost uimit sa vad nota 10 la Limba si Literatura Romana, insa m-am bucurat, stiind ca invatasem mult timp, fara sa imi pun in minte neaparat nota 10.
P.S. Bucuria a fost cu atat mai mare la cateva minute dupa, cand mi-am adus aminte ca media 10 la BAC vine cu un premiu in bani de la Minister si acces gratuit la Untold si Neversea :)

3.Cât timp ți-a ocupat pregătirea pentru examen? Ai făcut și pregătire suplimentară? Ai avut timp și de distracție anul acesta?
Pregatirea pentru examen mi-a ocupat fiecare zi din ultima luna in mod intensiv, minim 5-6 ore pe zi, insa am inceput sustinut sa lucrez pentru examenul de Bacalaureat inca de la inceputul clasei a 12-a. Am ales sa fac pregatire suplimentara pentru Bacalaureat intrucat asa am putut mentine un ritm constant si ridicat de lucru inca din toamna. Desi am avut ca prioritate partea academica pe tot parcursul anului, nu am uitat sa ma distrez, sa ies cu prietenii odata ce restrictiile ne-au permis. Cred ca si acest echilibru intre viata sociala si cea scolara trebuie sa fie promovat in randul elevilor romani.

4.Cum te-a afectat pandemia? Crezi ca ar fi fost mai ușor sau mai greu dacă ai fi mers tot timpul fizic la școală?
Pandemia a fost cu siguranta un obstacol imens pentru intregul mers al educatiei in Romania. Chiar si in cazul meu au fost probleme: spre exemplu, bucati din materie nu au putut fi predate la timp, fiind reluate ulterior in ritm mai alert. Totusi, strict legat de pregatirea pentru BAC, faptul ca am putut sta acasa m-a ajutat sa salvez timp, energie si mi-a permis sa aleg propriul ritm si mod de invatare, ceea ce mi-a dat un mare avantaj.

5.Cât de mult au contat profesorii care te-au pregătit pentru examen? În ce măsură te-au ajutat să atingi această performanță?

Profesorii mei au fost fara doar si poate unul din principalele ajutoare pe care le-am avut in pregatirea pentru examen. Ceea ce a contat enorm a fost ca implicarea lor nu a fost doar de ordin teoretic, ci si in ceea ce priveste componenta emotionala, pregatirea mentala pentru un examen important cum e BAC-ul. De multe ori, chiar si un elev foarte pregatit simte nevoia sa auda niste vorbe sincere de incurajare inainte de un moment cum e BAC-ul; eu cel putin, am simtit; si le multumesc profesorilor mei pentru ajutorul acordat, de orice fel a fost acesta! Nu as fi putut reusi fara dumneavoastra!

6.Cum te-a încurajat familia?
Familia mea a fost dintotdeauna extrem de aproape de mine, de visurile si idealurile mele. Nu a existat niciun moment in care sa nu fiu incurajat ori ajutat de ei, daca era nevoie. Le multumesc parintilor si fratelui meu ca au avut incredere in mine si ca nu au pus presiune pe un anume rezultat; mai degraba eu insusi am fost cel care a pus presiune, iar ei (alaturi de prietenii mei) au stiut cum sa o modereze. Similar, nu as fi putut reusi nici la BAC si nici in alta parte fara familia mea!

7.În liceu, ai fost și la olimpiade, concursuri? Ce rezultate ai obținut de-a lungul timpului?
Am participat la numeroase olimpiade si concursuri in timpul liceului si gimnaziului. Din clasa a 5-a, am inceput informatica alaturi de doamna profesor Dana Lica si de atunci informatica a reprezentat una dintre pasiunile mele; am obtinut 4 medalii de bronz si o medalie de argint la Olimpiadele Nationale de Informatica. In clasa a 9-a, am participat si la o competitie internationala din Belgrad (Mathematical Grammar School Cup), unde am obtinut Medalii de Bronz la Matematica si Fizica, si Medalie de Argint la Informatica. Dupa clasa a 10-a, am fondat echipa de robotica a scolii, infO(1)Robotics, care a obtinut numeroase premii regionale si nationale la competitia BRD FIRST Tech Challenge Romania, cel mai mare program de robotica pentru liceeni. Tin sa le multumesc pe aceasta cale colegilor din echipa si mentorilor pentru o comunitate superba si unita pe care am creat-o impreuna :).


8.La ce facultate îți dorești să fii admis/admisă? De ce?
Dupa un proces competitiv de admitere care a inceput in luna Noiembrie a anului 2020, am fost admis la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii. Sunt extrem de fericit ca voi avea oportunitatea de a studia la un nivel inalt si ca voi avea acces la o educatie completa pe care Harvard o ofera. Voi valorifica orice oportunitate care va aparea. Pentru admitere, rezultatul la examenul de Bacalaureat nu a reprezentat un criteriu; in toamna anului trecut am sustinut SAT-ul (echivalentul bacalaureatului din SUA). In promotia 2025 (anul in care vom termina facultatea) am fost admisi 4 romani din orasele: Ploiesti, Bucuresti, Constanta si Sibiu.

9.Te-ai gândit deja si la o eventuală carieră? În ce domeniu ti-ar plăcea să lucrezi?
Am in vedere o cariera in tehnologie, intrucat informatica este de mult timp una din pasiunile mele. Totusi, cum sistemul educational din SUA imi permite sa incerc si alte domenii, as vrea sa studiez si economia, intrucat mi se pare un domeniu foarte interesant, mai ales in combinatie cu informatica.

10.Pe viitor, vrei să rămâi în țară sau să pleci în străinătate?
La facultate voi pleca in strainatate, insa nu exclud posibilitatea de a ma intoarce in Romania la un anumit moment dat, dupa ce imi termin studiile.

11.Ce sfaturi ai pentru cei care vor da în anii viitor bac-ul?
Ii sfatuiesc pe elevii din generatiile urmatoare sa nu considere Bacalaureatul un scop in sine. Desi este un examen important, indiferent de calea aleasa dupa acesta, a lua o nota “buna” la BAC nu este examenul cu adevarat. Examenul presupune de fapt capacitatea elevului de a face conexiuni, de a invata cum sa invete, de a se simti stapan pe informatiile acumulate si de a gandi de unul singur; in definitiv, de a contesta dictonul “Crede si nu cerceta” cu propria judecata. Aveti incredere in voi si pregatiti-va pentru ceea ce simtiti ca este important pentru voi!
Iar legat de BAC, nu lasati presiunea sociala sa va afecteze si invatati din timp (mai ales la romana)!

12.Cum îți vei petrece vacanța de vară după ce vei afla și rezultatele admiterii la facultate? Ți-ai făcut planuri?
Imi voi petrece vacanta de vara alaturi de familie si prieteni, de care imi va fi foarte dor cand voi pleca. Am in plan sa nu fac nimic din ce nu imi doresc, sa ma relaxez si sa fiu aproape de cei dragi mie.

Echipa prahova-news.ro il felicita pe Rares si ii ureaza succes in continuare!

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Va multumesc
Nu doar conductele trebuie schimbate în spital, personalul medical care habar nu are sa își facă treaba vor doar bani și atit, nu mai lucrează nimeni în interesul pacientului, exemplu am fost cu fetita pentru o radiografie la coloana fetita având scolioza și aveam un control la un medic care vine din București o data la câteva luni, pai am plătit consultația copilei și ce sa vedeți ca pe sidiul care ni sa dat de la radiografie era o adunare generala se vedeau toate la grămadă coaste cu coloana, nu am rezolvat nimic ca na fost bun sidiul am plătit banii degeaba și întreb cine ne da banii înapoi cine ne da banii pentru următorul control cine răspunde de acești angajați? Poate îmi răspunde cine sper
Moștenește pe tatăl lui.Inteligenta și educatie
Pe DN1 B , degaba sunt separatoare daca trecerile de pietonii nu sunt iluminate calumea .....de la Bucov pana la Chitorani o trecere nu e iluminata cum trebui!
Poate intrati cu acest sistem si in interiorul orașului Băicoi, pe Str.Republicii, sa vedeți cu ce viteza trec masinile de mare tonaj, peste limitatoarele de viteza, montate ca sa ne strice structura de rezistenta a caselor, nu pentru micsorarea vitezei. Poate, intr-o zi luați măsuri, până nu cad casele pe noi. Poate intr-o zi invatati sa preveniti si sa remediati anumite acțiuni.
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677