Istoria Castelului de la Posada, devenit muzeu. Directia Silvica Prahova și Primaria Comarnic vor amenaja in zona si o “Alee a Prințesei”

20 Oct 2020 17:48
Istoria Castelului de la Posada, devenit muzeu. Directia Silvica Prahova și Primaria Comarnic vor amenaja in zona si o “Alee a Prințesei”
“Muzeul Cinegetic al Carpatilor – Posada”, aflat din anul 2004 in patrimoniul Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, functioneaza in cladirea ce a fost candva “Castelul de la Posada”. Reprezentantii muzeului ne prezinta astazi o scurta istorie a acestui edificiu:
“Castelul de la Posada a fost ridicat din porunca domnitorului Gheorghe Bibescu in anii premergatori revolutiei de la 1848. A fost conceput ca un conac din piatra de rau in maniera traditionala a constructilor romanesti din zona de munte. Cincizeci de ani mai tarziu, George Valentin Bibescu, nepotul domnitorului Gheorghe Bibescu a extins vechiul conac transformandu-l in castel.
Tavalugul primului razboi mondial a trecut si peste castelul de la Posada. In noaptea de 24/25 septembrie 1915, cladirea principala a fost incendiata de trupele germane, pentru a distruge arhiva Legislatiei Britanice, depozitata aici de Lordul Thomson.
In decembrie 1916, trupele maghiare au devastat celelalte cladiri ale castelului si au distrus colectia de tablouri si picturi achizitionate de printul Bibescu.
Cine a fost familia Bibescu?
Printul George Valentin Bibescu s-a casatorit in anul 1905 cu Martha Lahovary, fiica lui Ioan N. Lahovary, fost ministru de externe al Romaniei. Martha a fost un vlastar vechi al familiilor nobiliare romanesti) fiind cunoscuta ca un mare om de cultura in istoria poporului roman.
Castelul de la Posada a fost locul ideal de odihna, de inspiratie si creatie artistica pentru Martha Bibescu. Intotdeauna dupa lungile sale calatorii, s-a retras aici, la castel, pentru rememorarea si sedimentarea gandurilor, impresiilor si pentru creatie.
In timpul primului razboi mondial, principesa Martha Bibescu a lucrat, printre altele si intr-un spital din Bucuresti, la ingrijirea ranitilor, de unde a fost arestata de trupele germane. S-a stins din viata in anul 1973. Nu a mai apucat sa-si revada niciodata fostul camin.”

Castelul de la Posada si dependintele sale au intrat in posesia statului roman, dupa plecarea familiei Bibescu, avand diverse destinatii. In aceste conditii, in anul 1996, Castelului Posada i s-a dat utilizarea de muzeu al vanatorii, luand denumirea de , “Muzeul Cinegetic al Carpatilor – Posada”, ca sectie al altui mare muzeu istoric romanesc: Muzeul National Peles. In aceasta postura a fost inaugurat la data de 20 noiembrie 1996. Dupa cativa ani de zile insa, in 2004, cu sprijinul financiar consistent al Regiei Nationale a Padurilor – ROMSILVA, muzeul a fost renovat si redecorat si si-a redeschis portile pe 25 aprilie 2004. Muzeul Cinegetic Posada a trecut prin Hotarare de Guvern in patrimoniul RNP Romsilva.

Muzeul Cinegetic al Carpatilor Posada este situat pe malul stang al raului Prahova, in cartierul Posada al orasului Comarnic, langa DN 1 si la circa 4 km de orasul Sinaia. Autoritatile au acum un proiect nou pentru dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic. Astfel, intre Direcția Silvică Prahova, Muzeul Cinegetic al Carpaților ,,Posada” R.A. și Primăria Comarnic există un accord de parteneriat legat de obiectivul “Aleea Prințesei”, fiind vorba despre amenajarea unui traseu interactiv de promenada pentru vizitatori, ce duce in Poienita Narciselor.

“Pe traseu se pot admira exemplare deosebite de specii forestiere specifice zonei montane. Ne dorim ca pana la sfarsitul anului sa deschidem publicului larg acest obiectiv”, a spus Mihai Lutia, directorul Directiei Silvice Prahova.

Cei care se vor plimba pe “Aleea Printesei” vor afla si informatii cu privire la rolul, funcțiile și beneficiile aduse de pădure, precum și importanța lemnului ca resursă ecologică, capacitatea și rolul acestuia de a sechestra dioxidul de carbon (gaz cu effect de seră), diminuând astfel în mod natural efectele schimbărilor climatice.

Muzeul Posada poate fi vizitat de marti pana duminica, in intervalul orar 09.00-17.00. Pretul unui bilet este de 25 de lei pentru adulti si 15 pentru elevi, studenti si pensionari.

Vom reveni cu detalii despre principalele obiective ale muzeului!

📸facebook Romsilva Muzeul Cinegetic Posada
 

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Gheorghe Tutuianu In carantina este greu de suportat ca toata populatia sa fie inchisa in casa . Exceptie sunt cei care au serviciu , inclusiv in alte localitati, patronii comerciantii, politistii etc care pot circula cu conditia sa scrie o declaratie personala. Dar carantina in aceste conditii este o solutie incompleta daca nu se iau si alte masuri.. Vreau sa spun ca dupa parerea mea in situatia unei localitati in carantina, adica izolata de restul lumii, ar trebui procedat imediat la testarea . cu teste rapide a intregii populatii a localitatii. Cei pozitivi ar trebui carantinati iar cei negativi ar trebui sa lucreze in conditii normale. In acest fel dupa iesirea din carantina visusul in acea localitate ar fi eradicat iar pe durata carantinei activitatea economica ar fi aproape normala . Adaug ca cei care nu vor sa fie testati, nu trebuie obligati sa faca testul ci ar trebui sa intre in carantina obligatorie. Deasemeni, cei care intra sau ies din localitate ar trebui sa nu fie admisi la intrare/iesire daca nu prezinta testul negativ. Asa-i?
Hai lasa ca aveti turisti in fiecare week ..dn 1 full pe week Se vaita patronii saracutii care dadeau salarii mizere si n ore munca ..sa lucrati voi cu neamurile voastre in horeca Si acuma la fel tot pe angajat trageti parleala ..fara bonuri le luati din salariu etc Si va mai mirati ca nu gasiti personal
Foarte frumos, un gest demn de urmat si de localitatile din Rep. Moldova. Bravo d-le Primar!
La Poiana observ o activitate intensa a Primariei,Scolii si Bisericii.Inseamna ca acolo sunt oameni sufletisti si ospitalieri.Am sa vin vara asta o fuga din Spania.
Nu am avut niciun dubiu... Felicitări unui OM printre oameni! Din toată inima, felicitări domnului Primar VLAD OPREA care a schimbat fața orașului Sinaia din temelii! Bravo celui mai cald, sufletist, sociabil, bun gospodar și iubitor al locuitorilor și al orașului Sinaia! Vă suntem aproape și vă susținem astfel încât, umăr lângă umăr, pas lângă pas, să transformați Sinaia în cel mai frumos și înfloritor oraș din România. Cu toată prețuirea, o locuitoare mândră de primarul și orașul în care trăiește!
Curs valutar
EUR Euro 4.8703 -0.0029
USD Dolarul SUA 4.0980 -0.0033
GBP Lira sterlina 5.4738 -0.0082
CHF Francul elvetian 4.4902 -0.0168
XAU Gramul de aur 239.0541 -7.0572