Istoria Castelului de la Posada, devenit muzeu. Directia Silvica Prahova și Primaria Comarnic vor amenaja in zona si o "Alee a Prințesei"

20 Oct 2020 17:48
Istoria Castelului de la Posada, devenit muzeu. Directia Silvica Prahova și Primaria Comarnic vor amenaja in zona si o "Alee a Prințesei"
"Muzeul Cinegetic al Carpatilor " Posada", aflat din anul 2004 in patrimoniul Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, functioneaza in cladirea ce a fost candva "Castelul de la Posada". Reprezentantii muzeului ne prezinta astazi o scurta istorie a acestui edificiu:
"Castelul de la Posada a fost ridicat din porunca domnitorului Gheorghe Bibescu in anii premergatori revolutiei de la 1848. A fost conceput ca un conac din piatra de rau in maniera traditionala a constructilor romanesti din zona de munte. Cincizeci de ani mai tarziu, George Valentin Bibescu, nepotul domnitorului Gheorghe Bibescu a extins vechiul conac transformandu-l in castel.
Tavalugul primului razboi mondial a trecut si peste castelul de la Posada. In noaptea de 24/25 septembrie 1915, cladirea principala a fost incendiata de trupele germane, pentru a distruge arhiva Legislatiei Britanice, depozitata aici de Lordul Thomson.
In decembrie 1916, trupele maghiare au devastat celelalte cladiri ale castelului si au distrus colectia de tablouri si picturi achizitionate de printul Bibescu.
Cine a fost familia Bibescu?
Printul George Valentin Bibescu s-a casatorit in anul 1905 cu Martha Lahovary, fiica lui Ioan N. Lahovary, fost ministru de externe al Romaniei. Martha a fost un vlastar vechi al familiilor nobiliare romanesti) fiind cunoscuta ca un mare om de cultura in istoria poporului roman.
Castelul de la Posada a fost locul ideal de odihna, de inspiratie si creatie artistica pentru Martha Bibescu. Intotdeauna dupa lungile sale calatorii, s-a retras aici, la castel, pentru rememorarea si sedimentarea gandurilor, impresiilor si pentru creatie.
In timpul primului razboi mondial, principesa Martha Bibescu a lucrat, printre altele si intr-un spital din Bucuresti, la ingrijirea ranitilor, de unde a fost arestata de trupele germane. S-a stins din viata in anul 1973. Nu a mai apucat sa-si revada niciodata fostul camin."

Castelul de la Posada si dependintele sale au intrat in posesia statului roman, dupa plecarea familiei Bibescu, avand diverse destinatii. In aceste conditii, in anul 1996, Castelului Posada i s-a dat utilizarea de muzeu al vanatorii, luand denumirea de , "Muzeul Cinegetic al Carpatilor " Posada", ca sectie al altui mare muzeu istoric romanesc: Muzeul National Peles. In aceasta postura a fost inaugurat la data de 20 noiembrie 1996. Dupa cativa ani de zile insa, in 2004, cu sprijinul financiar consistent al Regiei Nationale a Padurilor " ROMSILVA, muzeul a fost renovat si redecorat si si-a redeschis portile pe 25 aprilie 2004. Muzeul Cinegetic Posada a trecut prin Hotarare de Guvern in patrimoniul RNP Romsilva.

Muzeul Cinegetic al Carpatilor Posada este situat pe malul stang al raului Prahova, in cartierul Posada al orasului Comarnic, langa DN 1 si la circa 4 km de orasul Sinaia. Autoritatile au acum un proiect nou pentru dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic. Astfel, intre Direcția Silvică Prahova, Muzeul Cinegetic al Carpaților ,,Posada" R.A. și Primăria Comarnic există un accord de parteneriat legat de obiectivul "Aleea Prințesei", fiind vorba despre amenajarea unui traseu interactiv de promenada pentru vizitatori, ce duce in Poienita Narciselor.

"Pe traseu se pot admira exemplare deosebite de specii forestiere specifice zonei montane. Ne dorim ca pana la sfarsitul anului sa deschidem publicului larg acest obiectiv", a spus Mihai Lutia, directorul Directiei Silvice Prahova.

Cei care se vor plimba pe "Aleea Printesei" vor afla si informatii cu privire la rolul, funcțiile și beneficiile aduse de pădure, precum și importanța lemnului ca resursă ecologică, capacitatea și rolul acestuia de a sechestra dioxidul de carbon (gaz cu effect de seră), diminuând astfel în mod natural efectele schimbărilor climatice.

Muzeul Posada poate fi vizitat de marti pana duminica, in intervalul orar 09.00-17.00. Pretul unui bilet este de 25 de lei pentru adulti si 15 pentru elevi, studenti si pensionari.

Vom reveni cu detalii despre principalele obiective ale muzeului!

📸facebook Romsilva Muzeul Cinegetic Posada




 

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Va multumesc
Nu doar conductele trebuie schimbate în spital, personalul medical care habar nu are sa își facă treaba vor doar bani și atit, nu mai lucrează nimeni în interesul pacientului, exemplu am fost cu fetita pentru o radiografie la coloana fetita având scolioza și aveam un control la un medic care vine din București o data la câteva luni, pai am plătit consultația copilei și ce sa vedeți ca pe sidiul care ni sa dat de la radiografie era o adunare generala se vedeau toate la grămadă coaste cu coloana, nu am rezolvat nimic ca na fost bun sidiul am plătit banii degeaba și întreb cine ne da banii înapoi cine ne da banii pentru următorul control cine răspunde de acești angajați? Poate îmi răspunde cine sper
Moștenește pe tatăl lui.Inteligenta și educatie
Pe DN1 B , degaba sunt separatoare daca trecerile de pietonii nu sunt iluminate calumea .....de la Bucov pana la Chitorani o trecere nu e iluminata cum trebui!
Poate intrati cu acest sistem si in interiorul orașului Băicoi, pe Str.Republicii, sa vedeți cu ce viteza trec masinile de mare tonaj, peste limitatoarele de viteza, montate ca sa ne strice structura de rezistenta a caselor, nu pentru micsorarea vitezei. Poate, intr-o zi luați măsuri, până nu cad casele pe noi. Poate intr-o zi invatati sa preveniti si sa remediati anumite acțiuni.
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677