Numele doamnei doctor Simona Schnelbach este binecunoscut nu numai în zona medicală, ci la nivelul întreagii comunități locale.
Este născută la Ploiești, orașul în care a urmat cursurile uneia dintre cele mai prestigioase unități de învățământ – Colegiul Național Mihai Viteazul și unde profesori de elită și-au pus serios amprenta asupra educației sale.
Pasiunea pentru medicină a venit, parcă, într-un firesc al lucrurilor astfel încât, îndată după terminarea studiilor liceale, urmează cursurile Facultății de Medicină din Timișoara, oraș care i-a devenit, pentru o vreme, cea de a doua casă.
Revine, însă, la Ploiești, unde practică medicină de familie, o specializare care, așa cum îi place adesea să spună, implică o mare doză de altruism, de umanitate, de afectivitate. ”Relaţia unui medic de familie cu pacientul este specială. Noi chiar cunoaştem, în afară de ambient, problemele comunităţii, ajungem mai devreme sau mai târziu în casa fiecăruia, ajungem să cunoaştem întreaga familie şi problemele ei. Este și un schimb de energie, uneori pozitivă, alteori negativă, între medicul de familie şi pacient. Medicul ascultă problemele lor, oferă soluţii şi, undeva, faptul că el este mulţumit, că cel puţin câţiva dintre pacienţii dintr-o zi spun: „Vă mulţumesc, doamna doctor”, este o motivaţie mare să mergi mai departe. Este o mare responsabilitate pe care ţi-o asumi, deoarece acoperim un spectru larg de patologie. Dacă îţi faci serios meseria şi ţi-ai propus să rezolvi fiecare caz pe care îl ai în faţă, responsabilitatea este foarte mare”, mărturisea Domnia-Sa.
Seriozitatea, responsabilitatea și, în special, dorința de a-și ajuta semenii aflați în suferință au fost reperele care i-au caracterizat întregul parcurs profesional. Un parcurs presărat, nu de puține ori, cu obstacole pentru medicii de familie din România care, însă, nu au învins-o ci, dimpotrivă, au făcut-o mai puternică. Numele pe care îl poartă, Schnelbach, (care în traducere înseamnă „pârâu repede”), o caracterizează, o defineşte.
Fire activă și optimistă, a înțeles că rezolvarea problemelor nu vine de la sine, ci doar odată cu o implicare hotărâtă a sa. Astfel, din funcția de președinte al Colegiului Medicilor Prahova, funcție pe care o deține de peste 16 ani, a reușit, cu succes, să-și pună amprenta pe organizarea a numeroase manifestări științifice profesionale. Zilele Medicale Prahovene, o conferință de înaltă ținută în lumea medicală se află, deja, la cea de a 34-a ediție și reușita organizării i se datorează și Domniei-sale.
Cu diplomație și fermitate, totodată, fără să abdice de la principiile care au călăuzit-o întreaga viață, a reușit să întrețină o relație echilibrată, atât cu celelalte instituții de profil – Direcția de Sănătate Publică și Casa de Asigurări de Sănătate Prahova, cât și cu administrația publică locală, de al cărui sprijin s-a bucurat, necondiționat, mai ales acum, într-o perioadă foarte de dificilă, atât pentru medici cât și pentru populație.
O regăsim, astfel, pe doamna doctor Schnelbach, în linia întâi a celor care luptă, de mai bine de un an, cu pandemia cauzată de virusul SARS-CoV-2. A reușit să atragă importante sponsorizări și, cu profesionalismul care o caracterizează, împreună cu colegii săi au făcut front comun în lupta împotriva COVID-19. La sediul Colegiului Medicilor Prahova, la cabinetul de consultații sau alături de reprezentanții administrației locale și județene, doamna doctor Simona Schnelbach, prin energia și experiența dată de cei peste 35 de ani de activitate în domeniul medical, reprezintă un adevărat catalizator în acest război pe care, cu toții, îl purtăm împotriva noului coronavirus.
Nu se simte deloc copleșită și este optimistă, având certitudinea că această perioadă dificilă va fi depășită. Este încrezătoare că ploieștenii vor manifesta responsabilitate și spirit civic, așa cum au făcut-o, spre exemplu, prin participarea la Maratonul vaccinării, eveniment organizat de municipalitate, în care a fost direct implicată, alături de alți colegi medici voluntari prahoveni, și care s-a bucurat de un real succes.
Modestia care o caracterizează și care este, dealtfel, o trăsătură a spiritelor alese, nu ne împiedică, însă, să îi recunoaștem meritele și să îi înscriem numele în Galeria ploieștenilor cu care ne mândrim!