100 de ani de pelerinaj la Cimitirul Eroilor de la Tabla Buții

06 Aug 2022 20:39
100 de ani de pelerinaj la Cimitirul Eroilor de la Tabla Buții
„Nu plânge, maică Românie!/Că am să mor neîmpărtășit,/ Un glonț pornit spre pieptul tău/ Cu pipetul meu, eu l-am oprit...“ – versuri găsite în ranița unui soldat, căzut la Tabla Buții

În 1922, la patru ani după terminarea Războiului pentru reîntregirea neamului, primele 20 de persoane, săteni din Slon, în frunte cu preotul Ioan Ștefan Vasilescu, aveau să urce pe 6 august, când creștinii sărbătoresc „Schimbarea la față“, la Tabla Buții, la cimitirului eroilor căzuți în principalul punct de legătură între Transilvania și Muntenia.
Până în 1916, când România a intrat în primul Război Mondial, în Popasul Tabla sau Trecătoarea de la Tabla, cum era știută zona, se făcea negoț cu fel de fel de mărfuri, precum și cu băuturi, printre care și vin ținut în budane (butoaie). Se spune că unii comercianți nu plecau până nu vindeau tot vinul din buți. De aici, numele locului s-a transformat în Tabla Buții.
În Primul Război Mondial, aici s-au dat lupte grele. Cercetările istoricilor arată că locul este un adevărat „altar“. Au fost soldați care au căzut în bătaia gloanețelor, dar și mulți care au murit de molime și frig, pentru că parcă și natura s-a revoltat în acele timpuri. În luna octombrie, zăpada era în Munții Tătarului de aproape 60 cm, iar soldații erau îmbrăcați cu uniforme de vară...
După terminarea războiului, pentru a fi împiedicată răspândirea vreunei epidemii generată de trupurile în descompunere ale soldaților, preotului Vasilescu din Slon, ajutat de câțiva elevi mai mari, i-a revenit sarcina îngropării creștinește a celor căzuți la datorie. Au fost căutate date de identificare, însă mulți, români sau din tabere inamice, au fost înmormântați ca eroi necunoscuți
Pe 6 august 1922 avea să fie primul pelerinaj, iar de atunci, tot mai multe persoane au urcat an de an în acest loc, unde istoria s-a „scris“ cu sânge. După al Doilea Război Mondial și până în 1976, manifestările au fost oprite de către noul regim, fiind reluate, în mod oficial, prin strădania preotului Nicolae Burlan, tot din satul Slon.
Astăzi, sute de persoane s-au îndreptat din nou spre acest popas, unde au fost organizate ceremonii religioase și militare, unde s-a făcut, din nou, un arc peste timp, și au fost evocate actele eroilor români, dar și gestul de mare omenie al preotului Vasilescu. Parlamentari, oficialități locale și județene au depus coroane și jerbe de flori la monumentul din Cimitirul Eroilor.
În discursul său, vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, Dumitru Tudone, a făcut un nou apel către oamenii locului și toți cei care au ajuns în acest „altar“ românesc, să-și aducă aici și apropiații, dar mai ales, pe copiii lor.
„Cu toții avem datoria să ne cunoaștem istoria și geografia locurilor, dar și să ducem mai departe idealurile și îînsuflețirea celor care au căzut cu arma în mână, pe câmpul de luptă, pentru binele acestei țări.
Recunoștință veșnică eroilor neamului!“ – Dumitru Tudone.

„Nu plânge, maică Românie!/Pentru dreptate noi pierim;/ Copiii noștri, peste veacuri,/ Onoare ne vor da, o știm/ Nu plânge, maică Românie!/ Adună tot ce-i bun sub soare;/ Ne cheamă și pe noi la praznic,/ Când România va fi mare!“ - versuri găsite în ranița unui soldat, căzut la Tabla Buții (Comunicat de presa Consiliul Judetean Prahova)

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Primarul este un om extraordinar! Felicitari!
Cum pot obtine un cate un formular pentru cererea pentru extras de carte funciara la zi ,pentru informare si Etras de plan cadastral . Solicit aceste doua extrase pentru a depune la primarie cerere pt.Obtinerea unui certificat de urbanism
Ok, succes pe mai departe.
Felicitări, Raul Petrescu! Omul potrivit la locul potrivit! Avem nevoie de oameni ca tine, bine pregătiți și întreprinzători, în toate domeniile! Succes!
Pe site ANPC nu se poate depune reclamatii,am incercat 3 zile la rând,ar trebui desființat
Curs valutar
EUR Euro 4.8909 0.0000
USD Dolarul SUA 4.7450 0.0000
GBP Lira sterlina 5.7696 0.0000
CHF Francul elvetian 5.0380 0.0000
XAU Gramul de aur 272.6466 0.0000