38 de ani de existenţă a Şcolii de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti

15 Feb 2024 16:12
Astăzi, 15 februarie, se împlinesc 38 de ani de existenţă a Şcolii de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti. Momentul aniversar a debutat cu intonarea Imnului de stat al României, apoi comandantul şcolii a împărtăşit publicului impresii din anii petrecuţi în această instituţie, care de-a lungul timpului a format și pregătit mii de salvatori: „Ştiu că deşi instituţia noastră aniversează 38 de ani de existenţă, spiritul său este tânăr şi plin de vitalitate şi aşa va rămâne, deoarece cu fiecare generaţie care intră pe porţile sale, tineri plini de idealuri, speranţă şi încredere, ne dau forţă şi ne motivează în tot ceea ce facem”, a menţionat colonel Daniel-Ionuț ENESCU, comandantul școlii.
În continuarea festivității s-a dat citire Ordinului aniversar al Inspectorului General al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, General Dan-Paul IAMANDI, prin care ne-a felicitat pentru activitatea desfășurată în toți acești ani, pentru pregătirea forțelor de intervenție, marcând nu doar parcursul educațional, ci și formarea caracterelor puternice pentru salvarea vieții semenilor.
Elevilor le-a fost prezentat un scurt istoric al înființării școlii și al patronului spiritual Pavel Zăgănescu, dar și competențele profesionale pe care le vor dobândi.
În toamna anului 1932 s-a inaugurat prima școală de subofițeri de pompieri, care a funcționat după "programul analitic" și directivele Marelui Stat Major al oștirii, apoi, în 1938, s-a înființat o școală de ofițeri pompieri.
Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești a fost înființată la data de 15 februarie 1986, în baza Ordinului Ministrului de Interne și a avut denumirea de Școala Militară de Subofițeri de Pompieri Boldești-Scăeni.
Înființarea școlii a ajutat Corpul Pompierilor Militari să dețină o instituție proprie de învățământ care să pregătească cadre militare competente, capabile să îndeplinească misiuni complexe pentru serviciul comunității și, totodată, apărătoare a valorilor democrației și umanismului, a drepturilor și libertăților cetățeanului.
Alegerea orașului Boldești-Scăieni, ca loc de înființare a școlii, a fost bazată pe argumentul că din toamna anului 1973 aici funcționa un poligon de încercări și experimentări a tehnicii de luptă și de pregătire a pompierilor pentru prevenirea și stingerea incendiilor.
Școala are ca patron spiritual pe căpitanul PAVEL ZĂGĂNESCU, eroul bătăliei din 13 Septembrie 1848 din Dealul Spirii, un adevărat patriot care s-a afirmat în lupta pentru dreptate și unitate a națiunii române.
Ion Brătianu scria despre această bătălie în anul 1862: "O oră de eroism a pompierilor din Dealul Spirii, pe care urmașii noștri îl vor numi Dealul Pompierilor, au făcut mai mult pentru cauza română decât toate scrierile noastre".
Acordarea primei decorații românești, Pro Virtute Militari, veteranilor de la 1848, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a consacrat pentru totdeauna eroismul, spiritul de sacrificiu și curajul pompierilor români. Aceste repere fundamentale stau la baza procesului de formare profesională desfășurat în școală. Astfel, pentru tinerii elevi școala devine un loc al maturizării fizice și psihice, un loc al descoperirii, dezvoltării personale și al devenirii viitorilor profesioniști pregătiți pentru lupta împotriva imprevizibilului, a forțelor naturii și a greșelilor umane.
După anul 1990, Corpul Pompierilor Militari a trecut printr-un proces de reformă, care a necesitat o schimbare în privința statutului profesional și social al pompierului. Acest fapt a condus la abordarea activității de formare profesională într-o nouă concepție.
Începând cu anul 1992, școala pregătește absolvenți și în calificarea „maistru militar auto”, alături de calificarea „subofițer de pompier și protecție civilă”.
Astfel, s-a impus o reorganizare a planurilor de învățământ și a modului de proiectare, desfășurare, conducere și evaluare a întregului proces instructiv-educativ, pentru a se alinia cerințelor impuse de standardele ocupaționale specifice fiecărei calificări.
La data de 15 decembrie 2004, Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari, împreună cu unitățile sale, fuzionează cu structurile din compunerea Comandamentului Protecției Civile, rezultând Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, inspectoratele județene și cel al municipiului București. Totodată, în anul 2004, școlii i se atribuie actuala denumire și anume Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu" Boldești, prin Ordinul Ministrului Administrației și Internelor din data de 01 decembrie 2004.
În anul 2006, la nivelul școlii, s-a înființat Centrul de Formare și Pregătire în Descarcerare și Asistență Medicală de Urgență, care a fost acreditat în anul 2010, în cadrul căruia se desfășoară programe de pregătire pentru dobândirea competenței profesionale de paramedic. La aceste programe de pregătire participă atât elevii școlii, cât și alte categorii de personal din structurile M.A.I.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677