Aceasta este casa de 1.000 de EURO

23 Feb 2015 20:12
Aceasta este casa de 1.000 de EURO
Obiceiul construirii caselor din paie datează încă din Paleolitic în zona Africii, scrie adevarul.ro. Baloții au început să fie folosiți ca material de construcție la scară largă începând cu anul 1850 în Nebraska (SUA) când s-a inventat presa de balotat. Există încă în picioare o casă construită în SUA acum 100 de ani.
În Europa metoda a fost preluată de norvegieni și nemți. În țările nordice sunt sute astfel de case. Arhitectul brașovean a fost mereu interesat de soluții ieftine și durabile pentru construirea unei case. A vrut să facă astfel de case la Cristian, dar proprietarii au ales până la urmă lemnul. Anul acesta va construi prima casă de 1000 de euro la Șoncuta Mare în Baia Mare. "Sunt interesat încă din perioada studiilor de proiectarea locuințelor verzi. Am avut onoarea de a fi invitat de Harald Medboe și Eirik Gram Frank doi prieteni norvegieni de la care am învățat cum se contruiește o astfel de casă din baloți de paie. Dacă pentru occident un astfel de proiect are mai mult conotații ecologice, la noi ar putea deveni un proiect social datorită costurilor extrem de scăzute. Anul acesta o voi contrui pe prima la Baia Mare și sper să am proiecte în curând și la Brașov", povestește Bogdan Mureșan.
Casele din baloți de paie nu sunt case din chirpici. Sunt case rezistente, solide și eficiente energetic. "Toată lumea când aude de case din paie se gândește automat la povestea celor trei purceluși. Lucrurile nu stau însă așa. Casele din paie rezistă mai bine de la un cutremur decât cele din beton, deoarece sunt elastice. Baloții reprezintă și o izolație perfectă, deci nu mai este nevoie și alte adaosuri. Singura problemă este apa în exces. Rezistă la o infiltrație de 19% apă în interiorul zidurilor. De asemenea acest case nu ard, deși toată lumea se gândește la pericolul de incendiu. Au fost făcute teste. Oamenii pot încerca să dea foc unui balot de paie legat și vor vedea că nu arde", mai spune arhitectul.
Mai mult pe adevarul.ro



COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Va multumesc
Nu doar conductele trebuie schimbate în spital, personalul medical care habar nu are sa își facă treaba vor doar bani și atit, nu mai lucrează nimeni în interesul pacientului, exemplu am fost cu fetita pentru o radiografie la coloana fetita având scolioza și aveam un control la un medic care vine din București o data la câteva luni, pai am plătit consultația copilei și ce sa vedeți ca pe sidiul care ni sa dat de la radiografie era o adunare generala se vedeau toate la grămadă coaste cu coloana, nu am rezolvat nimic ca na fost bun sidiul am plătit banii degeaba și întreb cine ne da banii înapoi cine ne da banii pentru următorul control cine răspunde de acești angajați? Poate îmi răspunde cine sper
Moștenește pe tatăl lui.Inteligenta și educatie
Pe DN1 B , degaba sunt separatoare daca trecerile de pietonii nu sunt iluminate calumea .....de la Bucov pana la Chitorani o trecere nu e iluminata cum trebui!
Poate intrati cu acest sistem si in interiorul orașului Băicoi, pe Str.Republicii, sa vedeți cu ce viteza trec masinile de mare tonaj, peste limitatoarele de viteza, montate ca sa ne strice structura de rezistenta a caselor, nu pentru micsorarea vitezei. Poate, intr-o zi luați măsuri, până nu cad casele pe noi. Poate intr-o zi invatati sa preveniti si sa remediati anumite acțiuni.
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677