Acreditarea Erasmus+ - cursuri care aduc plusvaloare procesului instructiv educativ din Colegiul Național Nichita Stănescu din Ploiești

03 Apr 2024 18:04
Acreditarea Erasmus+ - cursuri care aduc plusvaloare procesului instructiv educativ din  Colegiul Național Nichita Stănescu din Ploiești
În perioada 25-29 martie 2024, la Colegiul Național Nichita Stănescu din Municipiul Ploiești, s-a desfășurat Programul Național „Săptămâna Verde”.
Activitățile‚ împărțite pe ateliere tematice: “Informare și conștientizare”, „Ateliere de reciclare creativă”, „Jocuri tematice”, „Școala mea ECO” sau „Sănătate și mișcare în aer liber”, au fost un prilej excelent pentru diseminarea și implementarea informațiilor pe care patru dintre cadrele didactice de la colegiul nostru le-au asimilat la cursul de formare profesională cu titlul „Environment Education: Learning and acting for a better future”, derulat în perioada 19-23 februarie 2024, la Dublin, în Irlanda.
Echipa, formată din dna director Carmen Argeșanu, dnele profesoare Constantin Ana – Maria, Pescaru Andra-Vera și Rusu Cristina, a beneficiat de o mobilitate individuală, un curs de formare pe tema protecției mediului înconjurător, în cadrul Proiectului de Acreditare Erasmus + pentru Educație școlară, 2023-1-RO01-KA121-SCH-000134443



Timp de o săptămână, doamnele profesoare au participat la activitățile cursului „Environment Education: Learning and acting for a better future” și au abordat tematici precum: „Dezvoltarea durabilă: cum folosim resursele într-un mod inteligent și durabil pentru a reduce emisiile globale ?”, „Climate justice: cum putem trăi într-o lume lume mai corectă reducând acțiunile oamenilor ce afectează dramatic eco-sistemul?”, „Fenomenul de „slow fashion” și impactul major al industriei fashion asupra mediului înconjurător”, „Impactul plasticului asupra mediului”, „Speciile în pericol de dispariție și modalitatea în care animalele încearcă să supraviețuiască și să iși crească puii într-un mediu care devine din ce în ce mai ostil și periculos”.
În plus, au descoperit aplicații și site-uri precum: Good on you https://goodonyou.eco/ pentru a descoperi mărcile etice și a „purta schimbarea pe care dorim să o vedem” , https://www.carbonfootprint.com/measure.html pentru a măsura amprenta de carbon sau https://www.eea.europa.eu/en/topics/in-depth/air-pollution pentru verificarea calității aerului din zona în care locuim.


Activitățile de învățare, teoretice și practice, au depășit sala de curs și au avut loc și în cadrul natural al Grădinii Botanice din Dublin, renumită pentru serele sale restaurate și pentru găzduirea a peste 300 de specii de plante pe cale de dispariție, sau în Valea celor Două Lacuri a Munților Wicklow, Glendalough, un așezământ monastic cu o vechime de peste 1000 de ani.
Experiența acumulată a fost exploatată în cadrul programului „Săptămâna Verde” când doamnele profesoare au realizat activități de diseminare și implementare. Vom enumera câteva dintre jocurile pe care acestea le-au organizat și care, cu siguranță, nu i-au lăsat indiferenți pe elevii colegiului nostru:
„Whale vs. Plastic” - un joc ce pune în evidență lupta pentru supraviețuire a vietăților marine, în încercarea de a-și procura hrana printre deșeurile de plastic care se găsesc în oceane.
„Cursa pentru mediu” - un joc dinamic, în care elevii împărțiți în două grupe concurează într-o cursă acerbă pentru salvarea mediului.
„Măsurarea înălțimii și vârstei copacilor”- o activitate care scoate elevii din sala de clasă pentru a interacționa în mod direct cu natura.
„JENGA” -un joc de îndemânare care simbolizează legatura strânsă între elementele esențiale vieții pe Pământ: aer, apă, sol, plante, animale.
„Firul roșu” este cel care leagă conceptele cheie ce stau la baza activităților din Săptămâna Verde. Conceptele sunt: energie, mâncare, risipă, schimbări climatice, economie, educație, migrare, despădurire, sănătate, sărăcie.

„How long until is gone?”– un joc de reflecție asupra deșeurilor care sufocă oceanele și care se descompun în timp îndelungat.
„Orașul verde” - un joc de imaginație care invită elevii împărțiți pe grupe să proiecteze un oraș sustenabil, în care toată lumea trăiește în armonie cu natura.
„Triere selectivă și compost” – un joc care este menit să educe obiceiurile de triere a deșeurilor.
Cursul „Environment Education: Learning and acting for a better future” a fost binevenit, punând la dispoziția profesorilor atât metode și tehnici didactice moderne cât și tradiționale de abordare a problemei mediului înconjurător.
Prof. dr. Argeșanu Carmen, prof. Constantin Ana–Maria, prof. Pescaru Andra–Vera, prof. Rusu Cristina

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677