Polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova au continuat, în perioada 28.03 - 01.04.2022, seria activităților preventive destinate elevilor din învățământul preuniversitar:
“În acest context au fost susținute sesiuni interactive de informare în mai multe unități școlare din Azuga, Șotrile, Bărcănești și Berceni, la care au participat peste 150 de elevi din învățământul primar și gimnazial, alături de cadrele didactice.
Elevilor de gimnaziu le-au fost explicate noțiuni elementare de educație juridică și din Codul penal, adaptate vârstei lor, astfel încât să conștientizeze care sunt consecințele comportamentului deviant și riscurile la care se expun cei care încalcă legea.
Au fost purtate, de asemenea, discuții despre pericolele din mediul virtual și cum să navigheze în siguranță pe internet astfel încât să nu devină victimele persoanelor care comit infracțiuni informatice.
Micii școlari din ciclul primar au participat la sesiuni de informare în cadrul proiectului național Școlala Siguranței TEDY, sub sloganul ”Suntem în siguranță acasă și la școală”.
Au aflat astfel, importanța respectării regulilor pentru a fi în siguranță și au vizionat în proiecție video, materialul informativ realizat în cadrul campaniei, pe marginea căruia au fost purtate discuții interactive.
Polițiștii le-au explicat copiilor care sunt consecințele încălcării regulilor de comportament și a celor de circulație dar și ce să facă în situația în care se pierd de părinți, cum să interacționeze cu persoanele necunoscute, atât în viața reală cât și în mediul virtual.
La finalul activităților, Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au sărbătorit în continuare Ziua Poliției Române, oferindu-le celor mai mici dintre participanții la aceste sesiuni de informare, baloane.
Recomandările polițiștilor pentru elevi:
• Ai grijă cum îţi petreci timpul liber, evită împrejurările care te-ar putea aduce în situaţia de a comite un act antisocial.
• Nu lega prietenii cu persoane care au un comportament antisocial, care te îndeamnă la lucruri rele.
• Nu riposta la agresivitate verbală şi evită agresivitatea fizică.
• Atenţie la capcana drogurilor şi a alcoolului! Aceste substanţe sunt în strânsă legătură cu infracţionalitatea.
• Limitează-te la posibilităţile financiare de care dispui; dorinţa de a avea tot mai mulţi bani (uneori doar pentru că cei din anturajul tău au) a determinat pe mulţi tineri să comită infracţiuni.
• Ascultă sfatul părinţilor şi al profesorilor! Fii convins că ei îţi vor întotdeauna binele!
• Nu da niciunei persoane, cunoscută pe Internet, informaţii personale despre tine sau despre familia ta. Oamenii pot fi diferiţi de ceea ce pretind că sunt.
• Nu te întâlni cu persoane necunoscute pe Internet. Poate fi periculos!
• Nu accepta cunoştinţe întâmplătoare, nu urca în lift cu persoane necunoscute şi nu te deplasa cu maşini de ocazie.
• În caz de agresiune, strigă, alertează persoanele din jur; strigătul unei persoane care cere ajutor poate descuraja agresorii.
• Dacă ești în pericol, traversează strada, cere ajutor trecătorilor şi anunţă Poliţia la numărul „112” (apel unic de urgenţă netaxabil Poliţie, Pompieri, Salvare”, informează Poliția Prahova.