Apel către administratorii parcărilor: „Luați măsuri pentru respectarea interzicerii accesului mașinilor GPL în subteran, pentru a preveni accidentele!”

05 Sep 2023 10:13
Apel către administratorii parcărilor: „Luați măsuri pentru respectarea interzicerii accesului mașinilor GPL în subteran, pentru a preveni accidentele!”
În această perioadă, în care atât autoritățile, cât și deținătorii instalațiilor GPL au în vizor aceste echipamente, mai mult ca oricând, există un aspect periculos, care nu este controlat: parcarea subterană a mașinilor care folosesc acest combustibil. Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru face apel la administratorii acestor spații de parcare, fie ei agenți economici, instituții publice sau asociații de proprietari să ia măsuri pentru respectarea interzicerii acesului mașinilor GPL în subteran, pentru a preveni eventualele accidente.
„Este interzisă folosirea parcărilor subterane de vehiculele cu instalație GPL, dar deținătorii acestor spații merg pe încredere și consideră că doar prinzând această interdicție în Regulamentele de parcare, nu au nici o răspundere în cazul unui accident nefericit. E plin de mașini GPL în parcările subterane, desi accesul lor e interzis. Nu sunt controale. Sigur, poate unora li se va părea o muncă, o cheltuială sau o responsabilitate în plus, dar consider că ar fi un gest de normalitate să le amintească mai mult utilizatorilor parcării de această interdicție, prin anunțuri cât mai vizibile și chiar prin verificări aleatorii. Fac un apel către administratorii parcărilor: luați măsuri pentru respectarea interzicerii acesului mașinilor GPL în subteran, pentru a preveni eventualele accidente!”, a declarat Laurențiu Alexandru Păștinaru.
Președintele ANPM este de părere că niciun conducător auto nu caută regulamentul de parcare al unui mall, înainte de a merge la cumpărături, iar mulți dintre cei care dețin mașini cu GPL nu sunt conștienți de ce ar însemna o explozie în subteran.
„În cazul mașinilor echipate cu astfel de instalații, unul din cele mai importante pericole este degajarea accidentală de gaz din sistemul mașinii. Dacă în aer liber gazul s-ar dispersa mult mai ușor datorită curenților, în parcările subterane lucrurile nu stau la fel. Gazul petrolier lichefiat este mai greu decât aerul și, prin urmare, rămâne ca un nor invizibil și inflamabil, în garaj, în cazul unei scurgeri în sistemul de combustibil, spre deosebire de metan, de exemplu, care este mai ușor decât aerul, iar dacă iese din rezervor se ridică și este evacuat prin sistemul de ventilație. Nu are nimeni nimic cu mașinile GPL, sunt bune pentru mediu, dar trebuie să ne obișnuim ca atunci când regula interzice intrarea mașinilor care funcționează cu gaz, să respectăm acest lucru”, a mai spus Președintele ANPM, subliniind că mașinile GPL chiar sunt o solutie salvatoare pentru reducerea poluării și cheltuielilor pentru combustibil.
Mai multe studii realizate la nivel european au arătat că gazul petrolier lichefiat poluează mai puțin decât benzina și motorina, având un proces de ardere mult mai curat decât al altor carburanți din combustibili fosili. De asemenea, GPL nu conține substanțe periculoase precum benzen, sulf sau plumb și are o ardere completă, fiind considerat cea mai bună variantă de alimentare, cu 15% mai puțin poluantă decât benzina.
sursa: comunicat de presa APM
foto ilustrativ http://www.ziuadevest.ro/

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Va multumesc
Nu doar conductele trebuie schimbate în spital, personalul medical care habar nu are sa își facă treaba vor doar bani și atit, nu mai lucrează nimeni în interesul pacientului, exemplu am fost cu fetita pentru o radiografie la coloana fetita având scolioza și aveam un control la un medic care vine din București o data la câteva luni, pai am plătit consultația copilei și ce sa vedeți ca pe sidiul care ni sa dat de la radiografie era o adunare generala se vedeau toate la grămadă coaste cu coloana, nu am rezolvat nimic ca na fost bun sidiul am plătit banii degeaba și întreb cine ne da banii înapoi cine ne da banii pentru următorul control cine răspunde de acești angajați? Poate îmi răspunde cine sper
Moștenește pe tatăl lui.Inteligenta și educatie
Pe DN1 B , degaba sunt separatoare daca trecerile de pietonii nu sunt iluminate calumea .....de la Bucov pana la Chitorani o trecere nu e iluminata cum trebui!
Poate intrati cu acest sistem si in interiorul orașului Băicoi, pe Str.Republicii, sa vedeți cu ce viteza trec masinile de mare tonaj, peste limitatoarele de viteza, montate ca sa ne strice structura de rezistenta a caselor, nu pentru micsorarea vitezei. Poate, intr-o zi luați măsuri, până nu cad casele pe noi. Poate intr-o zi invatati sa preveniti si sa remediati anumite acțiuni.
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677