În perioada 29.11.2023-05.01.2024, DSVSA Dâmovița a efectuat un număr de 141 controale oficiale tematice la nivelul unităților autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, în cadrul cărora s-a urmărit verificarea respectării normelor prevăzute de legislația sanitară veterinară în vigoare în unități de abatorizare ungulate domestice, păsări, unități procesare carne tocată, produse din carne, centru ambalare ouă, măcelării, carmangerii, supermarketuri, magazine alimentare, unități de alimentație publică (restaurant, catering, etc), laboratoare cofetărie-patiserie, depozite legume, fructe.
În urma controalelor efectuate, pentru neconformitățile și deficiențele constatate au fost aplicate un număr de 51 sancțiuni contravenționale, în conformitate cu HG 984/2005, cu modificări și completări ulterioare, în valoare de 666.000 lei , 7 avertismente conform OG 2/2001 și 3 ordonanțe de suspendare a activității. De asemenea, s-a retras de la comercializare cantitatea de 260 kg produse de origine animală/nonanimală.
Totodată, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița a efectuat 10 controale în trafic, împreuna cu reprezentanți din cadrul IPJ Dâmbovița, în timpul cărora au fost verificate mijloace de transport, iar pentru neconformitățile identificate au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, coform H.G. nr. 984/2005, în valoare totală de 60.800 lei.
Principalele neconformități identificate și sancționate în această perioadă au fost:
- neîntreținerea spațiilor, echipamentelor, ustensilor în condiții corespunzătoare de igienă;
- depozitarea produselor alimentare în condiții necorespunzătoare, care pot determina contaminarea acestora;
- etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare de origine animală și nonanimală, lipsa documentelor de proveniență, încălcarea normelor sanitare privind demostrarea trasabilității;
- comercializarea produselor alimentare fără respectarea condițiilor de igienă sau în spații neaprobate sanitar-veterinar;
- manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- valorificarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat;
- neasigurarea spațiilor suficiente și cu destinație specială în unitățile de alimentație publică, necesare desfășurării circuitelor funcționale într-un singur sens, fără încrucișări între fazele salubre și insalubre;
-vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate, fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară în vigoare;
- încălcarea normelor sanitare veterinare privind condițiile de distrugere sau de neutralizare a produselor confiscate, deșeuri de abator.
foto ilustrativ: https://www.zdp.ro/