În contextul actual privind conflictul dintre Rusia și Ucraina, având drept consecință un val de persoane din Ucraina care intră în România, pentru clarificarea aspectelor legate de posibilitățile privind accesul acestora la asistență medicală pe teritoriul României, Casa de Asigurări de Sănătate Prahova aduce următoarele precizări:
➢ Potrivit Convenției între Republica Populară Română și Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, privind colaborarea în domeniul prevederilor sociale(1960), ratificată prin Decretul nr.165/1961, cetățenilor ucraineni care intră pe teritoriul României, în condiții legale, li se acordă asistență și îngrijire medicală în condițiile prevăzute pentru cetățenii români(art.8, pct.1), cheltuielile ocazionate de acordarea asistenței medicale fiind suportate de partea română, nedecontandu-se între cele două state. Dispozițiile Convenției se aplică și pentru cetățenii ucrainieni care au intrat în România anterior intrării în vigoare a O.U.G. nr.15/2022 și pentru care s-a deschis dreptul la servicii medicale anterior acestei date.
➢ Prin intrarea în vigoare a O.U.G. nr.15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, vă aducem la cunoștință :
cetățenii străini și apatrizi care intră pe teritorul României din Ucraina, pot solicita sau nu o formă de protecție potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, în funcție de opțiune :
⬥ în cazul în care nu solicită, pot beneficia de aceleaşi servicii medicale ca asiguraţii români, fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi serviciile cuprinse în programele naţionale de sănătate curative;
⬥ în cazul în care solicită, au dreptul de a primi gratuit asistență medicală primară și tratament corespunzător, asistență medicală spitalicească de urgență, asistență medicală și tratament gratuit în cazurile de boli acute sau cronice, dreptul de a fi incluși în programele naționale de sănătate publică cu scopul de a preveni, supraveghea și controla bolile transmisibile, în situațiile de risc epidemiologic. Solicitanții de azil cu nevoi speciale au dreptul de a primi asistență medicală adecvată.
dispozițiile O.U.G. nr.15/2022 sunt aplicabile și cetățenilor ucrainieni care au intrat în România anterior intrării în vigoare a O.U.G. nr.15/2022 și pentru care s-a deschis dreptul la servicii medicale ulterior acestei date.
Asistența medicală se acordă în baza documentului de trecere a frontierei de stat, valabil, acceptat de statul român.