Îmbunătățirea traseului pacientelor diagnosticate cu cancer de sân reprezintă o prioritate, având în vedere că este o patologie care poate apărea la femeile de orice vârstă, chiar dacă nu au niciun factor de risc. CNAS a lansat ghidul care trasează pașii pe care o pacientă trebuie să îi urmeze, începând cu momentul suspiciunii și continuând cu diagnosticul, tratamentul și monitorizarea post-terapeutică, la toate nivelurile de asistență medicală: medicină de familie, ambulatoriu de specialitate și unități spitalicești. Totodată, ghidul prezintă diferențele esențiale între pacientele simptomatice și cele asimptomatice, subliniind modul în care manifestările clinice și evoluția bolii influențează abordările terapeutice și procesul de monitorizare, conform ghidurile medicale.
Femeile simptomatice beneficiază de un parcurs medical bine structurat, la nivel de medicină de familie amb de spec si unit spital. În cazul unor semnale de alarmă precum formațiune tumorală palpabilă în sân sau axilă, ulcerație cutanată sau mamelonară, edem și eritem al sânului, secreție mamelonară în afara perioadei de lactație, mastodinie, retracție mamelonară, se impune intervenția imediată. Pacientele au acces la mamografie digitală și/sau ecografie mamară, biopsia formațiunii tumorale cu recoltare de material bioptic ce va fi trimis pentru examenul histo-patologic la laborator și puncție biopsie mamară ghidată ecografic.
Pentru un diagnostic complet și rapid al cancerului mamar, începând cu 1 iulie 2024, au fost introduse o serie de pachete standardizate de spitalizare de zi ce cuprind serviciile necesare pentru diagnostic, evaluarea extensiei cancerului mamar și evaluarea statusului clinico-biologic la pacienta cu cancer mamar în vederea stabilirii strategiei de tratament de către comisia multidisciplinară.
Pentru femeile asimptomatice la risc înalt, cu vârsta cuprinsă între 30 şi 49 de ani inclusiv, medicul de familie recomandă în cadrul consultațiilor preventive ecografie de sân şi mamografie 2D, anual, iar cele care nu au risc înalt, medicul de familie recomandă în cadrul consultațiilor preventive, începând cu vârsta de 50 de ani până la vârsta de 69 de ani inclusiv, mamografie 2D, o dată la 2 ani.
Femeile asimptomatice au acces, în funcție de rezultatul la senologia imagistică, de mamografie cu tomosinteză, puncție biopsie mamară ghidată ecografic, puncție biopsie mamară cu vacuum ghidată mamografic (stereotactic) sau ecografic, cu marcaj aplicat, cu examen histopatologic și examen imunohistochimic. Menționăm că, investigaţiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice (Monitor 2) se decontează la nivel realizat, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora, fără liste de așteptare.
Pacientele diagnosticate cu cancer de sân pot beneficia și de îngrijiri paliative la domiciliu, de medicină fizică și de reabilitare(de exemplu, masaj limfatic), de dispozitive medicale(manșon compresiv pentru limfedem, manșon compresiv ajustabil pentru limfedem , proteze externe de sân), dar și de servicii conexe de psihoterapie(pentru pacient și însoțitor).
Pentru mai multe detalii privind ghidul Traseul pacientei cu cancer de sân, vă invităm să accesați link-ul dedicat https://cas.cnas.ro/casph/articole/traseu-pacienta-cancer și pagina web a CNAS https://cnas.ro/programe-nationale-de-sanatate-curative/ .