Cred că noi, cei implicați în politică, trebuie să fim sinceri cu noi înșine și cu oamenii. De aceea, declarația mea politică parlamentară din această săptămână se intitulează "O campanie electorală aflată la ani-lumină de agenda României reale":
Declarația mea politică din această săptămână este mai mult un comentariu care ne privește pe toți cei implicați în fenomenul politic, indiferent de gruparea din care facem parte sau pe care o reprezentăm în Parlament. Ne aflăm, de facto, în campanie electorală pentru alegerile europarlamentare. Candidați, lideri și activiști bat străzile, orașele și satele în încercarea de a-i convinge pe oameni să semneze pentru partidul lor și să-l voteze în luna mai. Și eu, și cei mai mulți dintre colegii parlamentari suntem prinși în acest program. Și, stând de vorbă cu oamenii, constatăm un fenomen fără precedent: ca niciodată, în istoria postdecembristă, agenda partidelor, a politicului, este la ani-lumină de ceea ce îi interesează cu adevărat pe cetățenii României.
În mass-media care exprimă partizanate din ce în ce mai pronunțate, pe rețelele sociale online, în mediile reduse numeric de suporteri sau de adversari ai taberelor politice, găsim o Românie radicalizată, fanatizată, preocupată obsesiv de teme precum anticorupția ori serviciile secrete, euro-conformismul sau anti-europenismul. O Românie în care tensiunea politică și degradarea limbajului ori chiar a relațiilor interumane a atins cote îngrijorătoare. Vorbind cu oamenii României reale, indiferent de gradul lor de informare sau de educația lor, descoperim că nebunia care a cuprins așa-numita elită politică îi afectează foarte puțin, spre deloc. În discuțiile pe care le-am purtat, în aceste zile, pe străzile Ploieștiului, am putut constata că majoritatea covârșitoare a alegătorilor nu sunt străbătuți de febra radicalismului politic, că nu au dezvoltat obsesii nici față de anticorupție, și nici față de lupta cu statul paralel. Ei pleacă de la premisa rațională că politicul, "fiind cam toți la fel", nu trebuie să stârnească pasiuni prin discursuri isterice, ci să ofere soluții la probleme reale. Oamenii vor să dezbată despre economie, despre educație și sănătate, despre o administrație bună în orașele lor. Cât despre Uniunea Europeană, ei pun, invariabil, aceeași întrebare înțeleaptă: "Ce poate face un europarlamentar ca să ajute județul nostru, sau localitatea noastră?".
Cu alte cuvinte, în această campanie electorală ruptă de agenda populației, primim, așadar, în stradă, lecții de înțelepciune politică de la alegătorii noștri. Iar cine își va însuși mai bine aceste lecții va fi adevăratul câștigător al alegerilor europarlamentare. Și pe termen scurt, dar, cu siguranță, pe termen lung.
sursa comunicat de presa Catalina Bozianu