ISU Prahova a precizat, joi, că din evidenţele actuale, la nivelul judeţului Prahova funcţionează fără a deţine autorizaţie de securitate la incendiu un număr de 50 clădiri cu destinaţia de unități de învățământ, după specificul acestora fiind structurate astfel: 7 licee (internat, săli de sport, corpuri de clădiri și clădirea școlii), 27 școli primare și gimnaziale (săli de sport, corpuri de clădiri, dar și entitatea în ansamblu) și 16 grădinițe.
Până în prezent, din totalul de 833 de clădiri, 158 de clădiri cu destinația de unități de învățământ au obținut autorizația de securitate la incendiu, 50 funcţionează fără a deţine autorizaţie de securitate la incendiu, iar 625 nu fac obiectul avizării.
Anul acesta, mai menționează sursa citată, au fost gestionate 52 solicitări de emitere a avizului de securitate la incendiu și 8 solicitări de emitere a autorizației de securitate la incendiu. Dintre acestea au fost emise 36 avize și 6 autorizații de securitate la incendiu, alte 16 avize și 2 autorizații au fost respinse.
Potrivit ISU Prahova, deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu nu exclude riscul producerii unui incendiu, aşa cum nici lipsa acestui document administrativ nu maximizează riscul producerii. Acest aspect nu exclude necesitatea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, specialiștii fiind într-o continuă activitate de actualizare şi identificare a clădirilor care necesită autorizaţie de securitate la incendiu şi îndrumarea administratorilor acestora referitor la documentele ce trebuie întocmite pentru obținerea autorizației.
” Avizele/autorizaţiile de securitate la incendiu se eliberează pentru construcţii noi sau pentru dezvoltarea (extinderea), modernizarea ori pentru schimbarea destinaţiei celor existente (art. 30, alin. 1 din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările ulterioare). Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării/autorizării privind securitatea la incendiu se stabilesc în funcţie de categoria de importanţă, regimul de înălţime, destinaţie, suprafeţe construite desfăşurate, număr de utilizatori, etc. Precizăm că unitățile de învățământ nu intră sub incidența H.G. nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționarii ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, în sensul în care nu poate fi dispusă măsura complementară de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu” arată sursa citată.
foto ilustrativ https://www.observatordeilfov.ro/