Codul penal - explicat de polițiști copiilor și adolescenților, pe înțelesul lor, în cadrul unor sesiuni de informare derulate în unități de învățământ din județ

13 May 2022 16:18
În săptămâna 9 – 13 mai a.c., polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova au continuat seria activităților preventive destinate elevilor din învățământul preuniversitar.

În acest sens au fost susținute sesiuni interactive de informare în mai multe unități școlare atât din mediul urban, în municipiile Ploiești și Câmpina și în orașele Sinaia și Băicoi, cât și din mediul rural, în comunele Podenii Noi, Berceni, Gherghița și Brebu.

La aceste activități au participat peste 500 de elevi din învățământul primar și gimnazial, alături de cadrele didactice.

Experienţa poliţiei a confirmat faptul că adolescenții nu acordă întotdeauna atenţia cuvenită unor reguli elementare de comportament şi ajung cu prea multă uşurinţă în postura de autori sau victime ale unor infracţiuni.

Discuții pe această temă au fost purtate de polițiști cu elevii și cadrele didactice, exemplificând prin situații concrete din practica judiciară, în care comportamentul neadecvat, caracterizat prin neglijenţă, ignoranţă şi teribilism, „ajută” la comiterea de fapte antisociale, încă din adolescență.

Elevii au învățat că exersarea spiritului de vigilenţă reprezintă primul şi cel mai solid „scut” împotriva răufăcătorilor. Aceste deprinderi sunt de natură să prevină neglijenţa, naivitatea, credulitatea sau orice alte împrejurări de care profită infractorii ori de câte ori se iveşte prilejul.

Recomandările polițiștilor pentru siguranța elevilor în unitățile școlare:
● în cazul unor conflicte atrageţi atenţia colegilor asupra faptului că este indicat să se retragă pentru a nu degenera;
● nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;
● fiţi prudenţi privind propunerile din partea colegilor mai mari pentru a nu vă influenţa să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victimele acestora;
● amplificarea unor agresiuni verbale vor duce întotdeauna la violenţe şi vor avea urmări regretabile;
● în orice situaţie nu daţi frâu manifestărilor vulgare şi sentimentelor de ură, gelozie, invidie, laudă, etc.
● comunicaţi conducerii unităţilor de învăţământ sau profesorilor problemele cu care vă confruntaţi sau pe care le observaţi că le au colegii pentru a veni în întâmpinarea acestora şi a găsi o rezolvare legală.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Este corect sa fii controlat de bilet in statia de autobuz?Eu personal m-am simtit agresata de controlorul TCE.Oare nu este un abuz ?
Domnilor parlamentari,eu i-mi vreau țara înapoi! Vreau legi bune pentru poporul român! Dacă vă iubiți țara și sunteți responsabili pentru bunăstarea poporului ,nu vă fie frică și VOTAȚI Legea Suveranității.Poprul va fi recunoscător! Votați Legea!
Nu ar putea altetarii sa ne scuteasca?
Să dea Domnul să se realizeze toate puse în plan! Mult succes și țineți-vă de promisiuni că e păcat de acest monument al sării, mândria noastră a slanicenilor! Doamne-ajută!
Liftul când al mai puneți an funcționare
Curs valutar
EUR Euro 4.9457 -0.0015
USD Dolarul SUA 4.6170 -0.0152
GBP Lira sterlina 5.7676 -0.0578
CHF Francul elvetian 4.7889 -0.0026
XAU Gramul de aur 275.6983 -1.9541