Comarnic și Savigny-le-Temple, orașe partenere în procesul de ajutorare a refugiaților ucraineni

22 Mar 2022 10:08
Oaspeți din Savigny-le-Temple, localitate franceză înfrățită cu orașul nostru de aproape trei decenii, au vizitat Comarnicul în a doua jumătate a săptămânii trecute. După mai bine de trei ani în care locuitorii celor două comunități nu au mai efectuat vizite față în față - parte și ca urmare a pandemiei de coronavirus care a afectat Europa întreagă - și chiar înainte de Ziua Francofoniei, sărbătorită la nivel internațional pe 20 Martie, patru reprezentante de seamă ale administrației locale din țara parteneră și ale Asociației de Înfrățire Savigny-sans-Frontières au călătorit la Comarnic pentru a întări relația de prietenie care ne leagă și a fi martore la schimbările care au avut loc în localitatea de intrare pe Valea Prahovei în tot acest timp.
Bernadette Boulay, Tamara Costes, Sarah Bouseksou și Monique Lavergne au poposit pentru început la Biblioteca Orășenească „Paul Desphelipon” din Comarnic, instituție de cultură ce poartă numele unui fost edil al localității franceze, îndrăgostit de Comarnic încă de la primele sale vizite în orașul nostru, efectuate cu zeci de ani în urmă. Aici s-au întâlnit cu reprezentanții primăriei Comarnic pentru a discuta despre modurile în care cele două comunități se implică activ în ajutorarea refugiaților ucraineni fugiți din calea războiului pornit de Rusia în 24 februarie 2022. De altfel, la Comarnic au sosit, de la începutul lunii martie, nu mai puțin de 15 cetățeni ucranineni, care au fost găzduiți de localnici, în semn de solidaritate cu aceștia, în urma dramei căreia sunt nevoiți să îi facă față.
A urmat o vizită la Clubul Copiilor „Martha Bibescu”, cu care orașul francez Savigny-le-Temple are o relație de colaborare îndelungată și foarte prolifică. Apoi, primarul Sorin Popa a însoțit delegația de peste hotare către toate cartierele orașului, într-un tur de forță menit să le prezinte cele mai importante investiții și lucrări de modernizare din Comarnic, din ultimii ani.
Delegația, formată din reprezentante ale administrației publice locale din hexagon, a sosit în România pentru a participa la seminarul de lucru al Asociațiilor naționale din cele două țări, Franța și România, organizat la Institutul Francez din București, în contextul în care Franța deține anul acesta Președinția Uniunii Europene.
Simpozionul, organizat de Ambasada Franței la București, s-a desfășurat sub titulatura ”Colectivitățile teritoriale mobilizate în fața dramei ucrainene”, și a reunit reprezentanți ai Asociațiilor de orașe, municipii și comune din țara noastră și din țările partenere, gazdă de onoare fiind E.S. Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România. Au susținut alocuțiuni M. Akos Derzsi, Secretar de Stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Teban – președinte AOR, Constantin Toma – reședinte executiv al AMR, Fortune Pellicano – Președintele Grupului Franța-România al AFCCRE, prin Zoom, dar și primarul orașului Siret, Adrian Popoiu, sau cel al orașului Isaccea, Anastase Morar, edilii celor două localități direct afectate și implicate în preluarea și ajutorarea valului de refugiați sosiți din Ucraina.
Colectivitățile teritoriale europene s-au mobilizat în fața situației dramatice prin care trece țara noastră vecină, susținând, în mod concret, colegii din Ucraina și răspunzând astfel solicitărilor autorităților locale din țările aflate în prima linie, în special pentru primirea refugiaților: România, Moldova, Polonia.
La finalul seminarului de lucru de la București a fost semnată o declarație comună de către toate colectivitățile teritoriale cu privire la războiul din Ucraina prin care acestea și-au exprimat sprijinul și solidaritatea față de poporul ucrainean și au condamnat cu fermitate invadarea militară a țării noastre vecine. Totodată, a fost actualizat calendarul privind următorul Forum al cooperării descentralizate.
Vineri, 18 martie, cele patru distinse doamne din delegația franceză au revenit la Comarnic pentru a se întâlni cu cei mai tineri reprezentanți ai comunității noastre: elevii Liceului „Simion Stolnicu”, membrii cluburilor de fotbal din oraș, dar și cu cei ai Asociațiilor Culturale din localitate, care au pregătit pentru oaspeți momente artistice „de ținut minte”. Gazde pe parcursul celor 5 zile petrecute la Comarnic le-au fost membrii Asociației de Înfrățire Comarnic, cetățeni ai localității noastre implicați activ, nu de puține ori, în menținerea și dezvoltarea cu succes a acestei relații de fraternitate între localități.
Un material de Alina Bunghez

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677