Concert Viori francofone, susținut de violoniștii Elie Hackel și Laurențiu Stoian - la Ploiești

30 Mar 2023 16:48
Concert Viori francofone, susținut de violoniștii Elie Hackel și Laurențiu Stoian - la Ploiești

Violoniștii Elie Hackel și Laurențiu Stoian merg în Turneu în România: Cluj-Napoca, București, Brașov, Ploiești, Suceava. Concertul de la Ploiesti este programat pe 1 aprilie 2023, la ora 18.00, la Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiesti

“O limbă latină ca legătură, intelectuali și artiști în interacțiuni permanente, o istorie încrucișată, așa se unesc Franța și România printr-un destin comun în evoluție constantă. Violoniștii Elie Hackel și Laurențiu Stoian, legați în ultimii zece ani de o prietenie aproape fraternă, împărtășesc o pasiune comună pentru această dublă identitate pe care o prețuiesc atât de mult. Convinși că muzica transmite valori umaniste, cei doi muzicieni doresc să se înscrie în cadrul unei Europe unite și deschise. Programul concertului este incarnarea acesteia.
Un dialog între epoci și stiluri, arta duetelor de vioară își trage vocalitatea din liniile rafinate ale maeștrilor baroci francezi precum Jean-Marie Leclair. Tradiția germană a preluat-o prin Louis Spohr, care a îmbogățit și mai mult mijloacele expresive în piesa sa Duo Concertante. Un adevărat triumf al virtuozității și culorii, prima mișcare a Sonatei pentru două viori de Ysaÿe împinge limitele antrenamentului prin sintetizarea artei lui Paganini cu impresionismul francez din secolul al 19-lea. Etnomuzicolog de geniu, care a călătorit în satele din România și Ungaria pentru a colecționând muzică populară, Bartók, în ipostaza lui de compozitor avangardist genial, pecetluiește întâlnirea între muzica academică și cea populară în cele 44 de duete pentru două viori.

Program:
Jean-Marie Leclair - Sonata pentru două viori în e minor op. 3 no. 5
Louis Spohr - Duo Concertante
Pauză
Eugène Ysaÿe - Sonată pentru două viori solo op. postumă - prima mișcare
Béla Bartók - 44 duete pentru două viori Sz. 98 - extrase

Elie Hackel:
Un muzician pasionat și eclectic, Elie Hackel și-a început studiile muzicale în Alsacia la vârsta de 6 ani. În 2017, a fost admis la Conservatorul Național Superior de musique de Paris la clasa lui Jean-Marc Phillips și lucrează acum alături de Svetlin Roussev și Pierre Colombet.
De-a lungul carierei sale, Elie a participat la numeroase academii și masterclass-uri din Europa, unde a putut beneficia de sfaturile unor artiști de renume internațional precum Renaud Capuçon, Pavel Vernikov și Svetlana Makarova, Miguel da Silva, Cvartetul Modigliani, Guillaume Chilemme, Pierre Fouchenneret, Boris Garlitsky și Mihaela Martin.
Elie Hackel face parte din clasa Ceaikovski a Academiei muzicale Philippe Jaroussky 2021-2022, unde a putut interpreta ca solist sub îndrumarea lui Mathieu Herzog și a fost laureat al Fundației Société Générale „C’est vous l’avenir”, apoi al Fundației Safran pentru Muzică în 2022-2023. De asemenea, este laureat al Académie de l’Orchestre de chambre de Paris și al Orchestrei Filarmonice Radio France și este implicat în mod regulat în Orchestra Națională din Île-de-France. A fost selectat să participe la Academia Internațională Seiji Ozawa din Elveția și a fost invitat la Academia Festivalului Ravel din Saint-Jean-de-Luz.
Elie Hackel cântă pe o superbă vioară Gand Frères din 1859, împrumutată gratuit de Marie-Suzanne Weick-Voelckel din partea Fundației Talents et Violon’celles.
Profund curios și riguros în abordarea sa, Elie Hackel a fost pasionat încă din copilărie de muzica tradițională est-europeană și a avut ocazia să cânte cu mai mulți maeștrii ai muzicii populare din Ungaria, România și Moldova.Laurențiu Stoian:
Născut în Franța, violonistul Laurențiu Stoian provine dintr-o familie de muzicieni români. După ce a obținut premiul la Conservatorul din Strasbourg, și-a continuat studiile la Basel, în clasa Adelinei Oprean. Laurențiu Stoian a avut onoarea de a se perfecționa alături de muzicieni de renume internațional precum Leonidas Kavakos, Steven Isserlis, Péter Nagy, Miguel da Silva, Stefan Mendl, Chiara Banchini, Alexis Galpérine, Jean-Marc Phillips și mulți alții. Activitățile sale concertistice l-au dus în Franța, Germania, Elveția, Norvegia, Finlanda, România și în festivaluri precum „Kuhmo Chamber Music Festival” sau „Trondheim Chamber Music Festival» ” . Ca membru fondator al „Trio Basilea”, se dedică și carierei solo, câștigând mai multe premii la nivel internațional, cum ar fi premiul 1 și un premiu special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de George Enescu la concursul internațional „Modest Iftinchi” din București, și premiul 3 la concursul internațional „Arthur Grumiaux” din Belgia.
Laurențiu cântă la o vioară fabricată de lutierul francez Auguste Sébastien Philippe Bernardel în 1849”

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677