Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a desfăşurat, în perioada 18.03.2024 - 22.03.2024, Campania Naţională pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care desfășoară activități în domeniile „Fabricarea altor produse din minerale nemetalice” – cod CAEN 23 și „Comerț cu ridicata al materialului lemnos și a materialelor de construcție și echipamentelor sanitare” – cod CAEN 4673.
Obiectivele campaniei au fost:
- identificarea și verificarea agenților economici care activează în domeniile menționate.
- eliminarea neconformităţilor constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităților şi aplicarea de sanţiuni contravenţionale corespunzătoare.
- creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă și securității și sănătății în muncă.
Inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Relaţii de muncă au verificat un număr de 36 agenţi economici şi au aplicat 1 amendă în valoare totală de 40.000 lei pentru depistarea a 2 persoane prestând muncă nedeclarată şi 2 avertismente pentru nerespectarea prevederilor privind timpul de muncă. Totodată, inspectorii de muncă au dispus 6 măsuri vederea remedierii deficienţelor constatate.
De asemenea, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Securitate și Sănătate în Muncă au verificat 38 de angajatori, au aplicat 3 avertismente și 7 amenzi în valoare totală de 31.500 de lei. În plus, au decis oprirea din funcţiune a două echipamente de muncă pentru că exista pericol de accidentare și au dispus 111 măsuri cu termene ferme de remediere a deficienţelor depistate:
- Defecțiuni/neetanșeități ale instalației cu degajare de pulberi;
- Echipamente de muncă cu pericol pentru securitate și sănătatea lucrătorilor;
- Lipsă instruire periodică;
- Semnalizare de securitate și sănătate insuficientă, căi de circulației blocate;
- Dispozitive de legare sarcini, deteriorate;
- Lipsă verificări ISCR;
- Neacordare echipamente individuale de protecție.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova va continua acţiunile de verificare şi îndrumare, va monitoriza atent situațiile de încălcare a prevederilor Codului Muncii referitoare la munca nedeclarată și la securitatea și sănătatea în muncă și va acţiona pentru intrarea în legalitate şi sancţionarea comportamentelor abuzive.