Controale pe șantierele din Prahova/ Inspectorii ITM au dat și amenzi

10 Apr 2024 18:27
Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova anunță ca a desfăşurat în perioada 01 - 06.04.2024, Campania Naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care desfășoară activități din domeniile : „construcții clădiri” – cod CAEN 41, „lucrări de geniu civil” – cod CAEN 42, „lucrări speciale de construcții” – cod CAEN 43.
Conform comunicatului de presă transmis, obiectivele campaniei au fost:
- identificarea şi verificarea agenților economici care activează în domeniile menționate mai sus;
- eliminarea neconformităţilor constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităților și aplicare sancțiunilor contravenționale corespunzătoare.
- creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă și securității în muncă.
Cu ocazia controalelor efectuate, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Relaţii de muncă au verificat 44 de angajatori, au depistat 7 persoane care prestau muncă nedeclarată şi au aplicat 3 amenzi în valoare totală de 140.000 lei. Totodată, inspectorii de muncă au constatat o serie de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă, au aplicat 7 avertismente și 1 amendă în valoare de 1500 de lei, și au dispus 9 măsuri în vederea remedierii acestora.
Neconformităţile constatate au fost următoarele:
- Neîncheierea constractului individual de muncă în formă scrisă;
- Angajatorul nu ținea evidența orelor lucrate la locul de muncă supus verificării;
- Angajatorul nu păstra o copie a contractului individual de muncă la sediul supus verificării;
- Regulamentul intern nu era actualizat;
- Contractele de muncă nu conțineau elementele obligatorii;
- Neacordarea în integralitate a sporului pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală;
Totodată, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă au verificat un număr de 37 agenţi economici, au aplicat 12 amenzi în valoare de 59.500 de lei şi au dispus 106 măsuri cu termene ferme de remediere a următoarelor deficienţe constatate:
- utilizarea unor echipamente de muncă neadecvate pentru lucru la înălţime (tronsoane schelă fără balustrade de protecţie montate, platformele de lucru neasigurate);
- neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie (încălţăminte de protecţie, centuri de siguranţă, cască de protecţie);
- nerespectarea instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă referitoare la amenajarea locului de muncă pentru combaterea riscurilor de cădere în gol de la înălţime.
Reprezentanții ITM PRAHOVA menționează faptul că Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova va continua acţiunile de verificare şi îndrumare a angajatorilor. De asemenea, reamintim că munca nedeclarată şi munca subdeclarată constituie practici nocive, prin consecinţele sociale şi economice grave pe care le produc, printre care amintim: lipsa protecţiei sociale, afectarea dreptului la pensie şi a siguranţei materiale a persoanelor care acceptă să lucreze în lipsa formelor legale sau care acceptă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit şi evidenţiat în statele de plată a salariilor.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677