Cum s-au integrat refugiații ucraineni rămași în Prahova/ Câți s-au angajat în județ și câți și-au înscris copiii la școlile de la noi

27 Jul 2022 20:44
Cum s-au integrat refugiații ucraineni rămași în Prahova/ Câți s-au angajat în județ și câți și-au înscris copiii la școlile de la noi
Mulți cetățeni ucraineni, fugiți din calea războiului, au ales să se stabilească în județul Prahova. Au crezut inițial că vor sta pentru puțin timp în România și că se vor întoarce în țara natală. Însă, cum conflictul din Ucraina nu s-a încheiat după atâtea luni, au fost nevoiți să îți facă un rost aici. Așa că după ce și-au găsit un spațiu în care să locuiască au trecut la pasul următor: căutarea unui loc de muncă pentru a-și întreține familiile. Astfel, au apelat la sprijinul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. De la începutul conflictului din Ucraina, în evidențele AJOFM Prahova au fost înregistrate 48 de persoane refugiate care au beneficiat de servicii specializate de informare și consiliere. Conform datelor furnizate de reprezentanții instituției respective, până în acest moment, 26 de persoane refugiate din Ucraina au fost încadrate în muncă în județul nostru. Zece persoane au fost angajate în domeniul fabricarea produselor din carne, nouă în domeniul fabricarea hârtiei și cartonului ondulat și a ambalajelor din hârtie și carton, patru în domeniul fabricarea altor articole de îmbrăcăminte, două în transport mărfuri și una în domeniul coafură și alte activități de înfrumusețare. Pe lângă acestea, mai sunt și persoane care fac diferite obiecte hand made pe care le vând în mediul online, pe rețelele de socializare. Totodată, la nivelul județului Prahova și-au arătat interesul în mod special să angajeze ucraineni doi angajatori, oferta acestora fiind în domeniul muncii necalificate. Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, cetățenii ucraineni pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare, pot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiția înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. ANOFM oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, formare profesională, servicii de asistență EURES.

Refugiații ucraineni au venit împreună cu copiii pe care i-au înscris în sistemul de învățământ românesc. La nivelul județului Prahova, până în prezent, 16 copii din Ucraina au fost înscriși la grădiniță, 41 de copii au fost înscriși la școală și alți 33 la liceu. În continuare, cetățenii ucraineni au posibilitatea de a-și înscrie copiii în unitățile de învățământ.


Sursa foto ilustrativ: https://www.usccb.org

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677