Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut, recent, o mers în teren în fondul forestier din județul Prahova, unde a vizitat sistemul de monitorizare video instalat de către Direcția Silvică Prahova - Regia Nationala a Padurilor - Romsilva. Mircea Fechet a apreciat utilitatea sistemului care monitorizează, în 60 de puncte, pădurile aflate în proprietatea statului din județul Prahova și a amintit despre proiectul MMAP de dezvoltare a unui sistem de monitorizare video la nivel național, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
”Protejarea, siguranța și integritatea fondului forestier național reprezintă linii de acțiune prioritare pentru Guvernul României. Mă bucur să văd că structurile Romsilva deja folosesc tehnologie avansată de monitorizare, care reduce la minim riscul tăierilor ilegale. Venim în sprijinul acestora printr-un proiect național, care tocmai ce a primit avizul tehnic de la Autoritatea pentru Digitalizarea României, achiziția echipamentelor intrând în linie dreaptă.
Această achiziţie, care presupune monitorizarea fondului forestier pe o suprafață de aproximativ 70.000 km pătrați, prin integrarea datelor cu sistemul SUMAL 2.0, ne permite să discutăm despre investiţii pentru combaterea tăierilor ilegale, despre monitorizarea prin satelit a ceea ce se întâmplă astăzi în pădurile României, despre reţeaua de 350 de puncte de monitorizare video care va fi asemănătoare celei care verifică rovinietele, despre un aparat de zbor care va scana fondul forestier și, nu în ultimul rând, despre deplasarea Gărzii Forestiere la faţa locului, despre amenzi și aplicarea măsurilor din noul Cod Silvic”, a precizat ministrul Mircea Fechet.
Achiziția va contribui astfel la reducerea numărului de transporturi de material lemnos fără documente de proveniență, la identificarea abaterilor de la traseele stabilite, a transporturilor multiple realizate în baza aceluiași aviz de însoțire, precum și a volumelor transportate în plus/minus față de cele înscrise în avizul de însoțire, precum și monitorizarea modului de gestionare a fondului forestier din punct de vedere al eficienței lucrărilor efectuate.
Obiectivul principal este dezvoltarea unui sistem naţional de monitorizare video, prin intermediul căruia să se genereze alerte în cazul unui transport ilegal de material lemnos, implementarea unui sistem de monitorizare prin imagini satelitare, achiziţia unui senzor LiDAR aeropurtat împreună cu echipamentele conexe necesare şi a unor senzori LiDAR mobili. Astfel, România va dezvolta un sistem integrat de monitorizare a pădurilor pentru a putea culege date suplimentare ce vor fi corelate cu cele din SUMAL și IFN – Inventarul Forestier Național în vederea adaptării managementului forestier la schimbările climatice, supravegherii stării de sănătate a pădurilor și întocmirii unor hărți de risc.
Proiectul de digitalizare a silviculturii are o alocare totală de 46 milioane de euro.