Consilierii judeţeni au aprobat, în şedinţa extraordinară, din data de 09 iunie, asocierea dintre judeţul Prahova şi comuna Ceraşu în vederea reparaţiei drumului de acces Slon-Tabla Buţii, locul unde în fiecare an, pe data de 06 august, sunt organizate acțiuni istorice și culturale, sub genericul „Columna pentru nemurire“.
Costurile lucrării sunt estimate la 100.000 de lei, fonduri care vor fi asigurate din bugetul propriu al CJ Prahova
”Locul pitoresc de la Tabla Buţii consemnează o pagină importantă din istoria primului Război Mondial, însă accesul este greoi atât prin prisma zonei, cât şi din cauza ploilor din ultimele luni care au afectat drumul pietruit.
Decizia autorităţilor judeţene de a finanţa această lucrare vine pe fondul resurselor insuficiente ale localității, cât și a necesităţii desfășurării în bune condiții a festivităților din 6 august, ceremonii dedicate omagierii soldaţilor căzuţi pe câmpul de luptă în primul Război Mondial”, a transmis CJ Prahova.
Trecătoarea Tabla Buții (1340m), cunoscută şi ca Pasul Tătarilor, care a făcut legătura dintre estul Munteniei cu Transilvania, a devenit teatrul de operaţiuni militare în prima conflagraţie mondială, începând cu luna august 1916.
Despre soldaţii căzuţi pe câmpul de luptă de la Tabla Buţii, cronicile acelor vremuri consemnează gestul preotului din Slon, Ion Vasilescu, care i-a adunat pe toţi, soldaţi români şi străini, şi i-a îngropat creştineşte. Cimitirul Eroilor de la Tabla Buţii, aşa cum este cunoscut astăzi, a fost amenajat în anul 1919, iar din 1922, la data de 6 august (zi în care creştinii sărbătoresc „Schimbarea la faţă a Domnului“), s-au organizat pelerinaje anuale ca un omagiu pentru ostaşii căzuţi pe front.
foto arhiva CJ Prahova