Pornind pe firul Art Nouveau-ului în România, din 10 martie, Castelul Pelișor din Sinaia reprezintă prima oprire a unei expoziții itinerante excelent puse în valoare în mijlocul obiectelor ce au aparținut Reginei Maria, aflate în patrimoniul Muzeului Național Peleș. Sub titlul „Manifestări ale artei totale. Art Nouveau, Szecesszió, Sezession, Jugendstil”, expoziția va putea fi vizitată în perioada 10 martie - 19 iunie 2022, în intervalele orare 10:00-17.00 (în zilele de miercuri), respectiv 9:15-17.00 (joi - duminică). Ultima intrare se face la ora 16:15.
Castelul Pelișor reprezintă manifestarea artei totale novatoare, prin implicarea Reginei Maria, care și-a asumat stilul Art Nouveau în esența sa nonconformistă și spectaculoasă. Influențe considerabile asupra creației de mobilier gândite de Regina Maria s-au datorat Școlii de la Darmstadt. Tematica, modul de prezentare al expoziției și decizia de a o itinera au fost luate pentru ca publicul să poată să recunoască și să prețuiască moștenirea culturală Art Nouveau prezentă, în grade și versiuni diferite pe teritoriul țării noastre. Expoziția propusă de Institutul Național al Patrimoniului contribuie la înțelegerea istoriei, ideilor, caracterului, manifestărilor, specificului, valorii și importanței moștenirii Art Nouveau în România - esențiale pentru conservarea și promovarea acestui patrimoniu.
Art Nouveau este un stil şi o mişcare internațională de artă, arhitectură și artă aplicată cu o intensitate cuceritoare, manifestată preponderent la începutul secolului XX. De aceea se numeşte şi arta 1900.
„Arta totală poate fi văzută ca un efort colaborativ al multor artiști de a transforma viața de zi cu zi în artă. Astfel, aceasta s-a extins dincolo de limitele galeriilor, a fost adusă în sufrageriile oamenilor, în bucătării, pe scări și în grădini prin decorații, mobilier, vase, lămpi, textile și altele asemenea. Alegerea acetestei teme centrale pentru expoziție, a artei totale, este și o metaforă pentru apropierea publicului larg de acest stil eliberator, îndrăzneț, cunoscut sub numele de Art Nouveau. Ori acesta este principalul motiv pentru care am pus la cale acest itinerariu Art Nouveau, pe care sperăm să-l parcurgă cât mai mulți iubitori de frumos, istorie și patrimoniu" declară Irina Iamandescu, director adjunct INP - Direcția Momumente Istorice - și coordonatoarea proiectului.
sursa Muzeul Național Peleș