Femeia în traficul de persoane/ Mărturiile uneia dintre tinerele traficate

10 Mar 2024 08:23
Femeia în traficul de persoane/ Mărturiile uneia dintre tinerele traficate
Comunicat de presa Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.: Ziua de 8 martie a însemnat un bun prilej de ne arăta, încă o data, prețuirea pentru femeile din viața noastră.
Una din femeile cărora Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) își arată recunoștința în aceste zile este Monica.
Monica este o tânără de 26 de ani, victimă a traficului de persoane, care împreună cu A.N.I.T.P. colaborează în această perioadă în campania națională de prevenire a traficului de persoane: Drumul spre libertate. Campania se bazează pe experiența reală a tinerei femei, care a fost vândută pentru sex în Spania, Elveția și Germania. Monica a ales să-și împărtășească propria experiență pentru a fi o mărturie vie pentru alte femei și pentru a inspira și alte victime să se alăture acestui demers: Acum câțiva ani, am fost prinsă în capcana unui lover-boy. Fusesem victima perfectă: vulnerabilă, cu stima de sine jos de tot, destabilizată emoțional și financiar.
Și așa am ajuns să practic prostituția, mai mult fără voia mea. Câțiva ani de disociere, încărcată de vină și de rușine - aceste două sentimente care nu fac decât să ne îngroape și să ne blocheze. Fizic, nu îmi mai aparțineam. Corpul meu nu era al meu. Și mulți ani nu mi-am aparținut.
Până când am reușit să pun stop. Voiam altfel de viață. Și am reușit.
Drumul spre libertate este greu uneori, cu multă durere. Dar în fiecare zi știu că am făcut alegerea corectă.
În anul 2023, 347 de femei au fost salvate din coșmarul traficului de persoane, statistica națională dezvăluind o pondere de 77% din victimele identificate, ca fiind de gen feminin.
Femeile continuă să rămână un segment de populație vulnerabil la traficul de persoane și acest lucru trebuie stopat!
Trăim cu toții într-o societate globalizată, iar mărfurile și banii circulă cu viteză dintr- o parte în alta a globului.
Cererea de produse este uriașă, iar fluxul comercial crește continuu. Comandăm mâncare sau mobilă cu un simpli click. Digitalizarea a mărit accesul tuturor la bunuri și indiferent de zona în care trăim, putem avea acces la orice. Acest lucru a dus și la creșterea cererii de servicii sexuale, inclusiv online, iar în ultima perioadă de timp, exploatarea sexuală a devenit, de departe cea mai întâlnită formă de exploatare a victimelor, cele mai multe dintre ele, fiind femei. Deși vorbim de o societate extrem de relaxată în ceea ce privește relațiile romantice, foarte mulți sunt cei care nu se mulțumesc cu un nu și vor să cumpere un da.
Traficanții de persoane s-au adaptat acestei cereri. Pentru banii (mulți) clienților au căutat și de multe ori au reușit să găsescă fete și femei după dorința cumpărătorilor. Uneori blonde, alteori roșcate, câteodată minione, altădată cu ochii verzi, cererea clienților e într-o continuă schimbare, iar traficanții se obosesc să le-o îndeplinească. Studiază conturile de socializare, devin foarte sociabili în cercul de cunoștințe, se prefac îndrăgostiți, cumpără flori, fac declarații, ajung chiar și să pună un inel pe degetul femeii pe care vor să o exploateze. Pentru că, în mintea lor, cei care sunt vulnerabili pot devin bunuri de consum, iar banii scuză orice.
Deși avem tendința să ne gândim că cei fără posibilități materiale sunt principalele victime, studiile ne arată că nu condiția economică este cea care dictează numărul de victime. Nu toți oamenii cu probleme financiare ajung victime ale traficului de persoane și nici măcar un procent semnificativ dintre aceștia. Legătura dintre traficanți și victimă o creează imaginea de sine. Cu cât te simți mai inferior, mai lipsit de valoare, mai puțin frumos, mai puțin priceput, cu atât îți cresc șansele de a intra in vizorul traficanților de persoane, ne-a spus Monica. De cele mai multe ori persoanele cu stima de sine scăzută nu au puterea de a reuși singure, de a se implica în schimbarea propriei vieți. Și atunci apare el. Sau ea.
Traficanții de persoane pozează în salvatori, prietene bune, oameni de bine, filantropi.
Pentru victime acest lucru este văzut ca o oportunitate uriașă. Pentru că, neavând o imagine de sine bună sau un sistem de valori bine conturat, supraapreciază atenția pe care o primesc și devin dependenți de ea. Cu alte cuvinte, chiar dacă colții realității încep să se arate și se întrevede posibilitatea exploatării, victimele continuă să meargă înainte, convinse fiind că e doar un episod trecător.
Cum apare însă stima de sine scăzută. Ne naștem cu ea ?
Răspunsul e nu. Nu ne naștem cu ea. Ea apare pe parcursul dezvoltării noastre și este indusă de mediul în care ne dezvoltăm. În ultima perioadă, studiile au demonstrat că scăderea stimei de sine este în strânsă legătură cu faptul că, de la vârste mici, sunt persoane care petrec mult timp în online, atent focusați pe ce fac sau au ceilalti.
De curând societatea noastră a conștientizat cât de nocivă este promovarea câștigurilor uriașe la jocurile de noroc în orice mediu. În special când vorbim de minori. Credem că este loc de mai mult.
Dacă unei fetițe i se repeată obsesiv că acea pereche de pantofi o face minunată și admirată, atunci toate eforturile tale se vor concentra pe obținerea acelui lucru. Pentru că e foarte important cine spune mesajul. Și de câte ori.
În lipsa unui mediu familial sigur și echilibrat, care să diminueze efectele acestor mesaje, nu e de mirare că multe fetițe nu vor dori să investească timp în propria educație sau dobândirea de abilități ci în creearea de outfit-uri. Iar când posibilitățile materiale lipsesc…
Ei bine, aici pot intra în joc traficanții…
În anul 2023, 347 de femei au pus capăt unui coșmar, însă e foarte posibil ca numărul celor care se află în exploatare să fie mult mai mare. Ce le ține încă acolo, pe multe dintre victime este FRICA. Frica de a fi respinse sau blamate, pentru că, în ochii multora, victimele sunt responsabile de ceea ce li s-a întâmplat.
Ceea ce este profund eronat.
Și atunci rămân lângă traficant. El le acceptă. Dacă fac mulți bani, chiar se poartă frumos.
Sistemul legislativ din România exonerează victima de răspundere penală în perioada exploatării, dar cu toate acestea, de multe ori, devine mai importantă legea nescrisă, a părerii celor din comunitate. Ține de noi, de întreaga societate să le facem pe acele femei învingătoare și încrezătoare în viitor. Ține de cum știm să le reprimim în comunitate, să le înțelegem, să le privim în ochi și să nu le amintim cu orice ocazie greșelile trecutului.
În vederea informării populației și prevenirii traficului de persoane, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane a desfășurat în anul 2023, 3.650 de activităţi de prevenire a traficului de persoane în rândul a peste 246.500 de beneficiari - elevi, tineri din centrele de plasament și altor categorii de persoane vulnerabile.
Totodată, A.N.I.T.P. a desfășurat o intensă campanie de promovare a mesajelor antitrafic în mediul online, pentru creșterea gradului de informare și conștientizare a publicului, prin rețelele de socializare Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok și YouTube.
Astfel, conturile ANITP de pe rețelele menționate au fost în permanență actualizate cu informații referitoare la activitățile de prevenire desfășurate la nivel național, sfaturi preventive adresate tinerilor, clipuri media realizate în colaborare cu influenceri cunoscuți, precum și alte evenimente de anvergură. Procesul de promovare a mesajelor antitrafic pe rețelele de socializare menționate, a condus la atingerea unui impact de aproximativ 7.000.000 de persoane în anul 2023.
Având o experiență îndelungată în lucrul cu persoanele vulnerabile, personalul A.N.I.T.P., care include pe lângă ofițeri de poliție, asistenți sociali si psihologi, realizează întâlniri interactive, bazate pe o relație reală de încredere și reușesc să scoată la iveală, uneori chiar situații pe care tinerele fete nu le ar fi bănuit a fi periculoase sau pe care nu îndrăzniseră să le raporteze din rușine sau frică. Și sunt multe astfel de cazuri.
În rândurile care urmează vă prezentăm câteva recomandări destinate protejării dumneavoastră sau a celor dragi :
-Nu vă încredeți orbește în promisiunile celorlalți privind câștiguri uriașe într-un timp scurt;
-Feriți-vă să acceptați întâlniri cu persoane cunoscute doar în mediul online, iar dacă totuși ați acceptat, alegeți un loc populat și spuneți cuiva de încredere unde și cu cine vă întâlniți.
-Fiți prudenți atunci când interacționați cu persoane necunoscute pe platforme de socializare sau aplicații de dating. Nu dați informații personale sau financiare persoanelor pe care le-ați întâlnit online.
-Verificați întotdeauna identitatea persoanelor cu care interacționați online și fiți sceptici în fața profilurilor fără fotografii sau fără informații verificabile.
-Fiți atenți la semnele de avertizare ale unei posibile înșelăciuni în dragoste, cum ar fi presiunea pentru bani sau cererile neobișnuite.
-Dacă ești într-o astfel de situație sau dacă știi pe cineva în pericol, anunță autoritățile!
-Păstrați legătura cu rudele, cu familia, indiferent de situație ;
-Stabiliți o parolă secretă cu cei de acasă pentru a semnala o situație de pericol;
-Faceți copii după actele de identitate și păstrați-le în locuri ascunse;
-Nu oferiți nimănui spre păstrare actele dumnevoastră de identitate;
-Nu oferiți parolele de socializare persoanelor din anturajul dumneavoastră;
Pentru informarea cetățenilor sau pentru sesizarea unui caz de trafic de persoane, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane pune la dispoziția cetățenilor un număr gratuit :0800 800 678.
Totodată, puteți semnala o situație periculoasă, din sfera traficului de persoane și pe adresa: anitp@mai.gov.ro

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677