Centrul Județean de Cultură Prahova „Acad. Eugen Simion”, împreună cu Centrul Dramatic Mythos și Școala Populară de Arte Ploiești, organizează în perioada 21-31 martie 2025 ediția aniversară a Festivalului Artelor „Nichita la Echinocțiu”. Evenimentul, aflat sub patronajul spiritual al renumitului poet român Nichita Stănescu, împlinește anul acesta două decenii de existență și își propune să continue apropierea tinerei generații de valorile culturii și spiritualității românești.
Programul acestei ediții aniversare aduce în atenția publicului numeroase personalități din lumea artei și culturii românești, incluzând spectacole de teatru, expoziții de pictură și fotografie, ateliere creative și proiecții cinematografice, reunite sub semnul universalității și sensibilității poetice specifice lui Nichita Stănescu.
Deschiderea oficială a festivalului are loc pe 21 martie, cu vernisajul expoziției retrospective „Necuvintele”, semnată de artistul Mihai Vasile, urmată de proiecția filmului documentar „Dincolo de Zid”. Pe parcursul celor 11 zile, publicul va avea oportunitatea să participe la ateliere specializate, printre care cele de teatru, fotografie, jurnalism și scriere creativă. Printre evenimentele centrale se numără proiecția filmului artistic „Măreția Frigului”, realizat după piesa omonimă a poetului, premiera spectacolului de teatru „Intoleranță” după Dumitru Solomon și recitalul poetic „E o întâmplare a ființei...”, susținut de actorii Centrului Dramatic Mythos.
Festivalul se va încheia cu ceremonia oficială de decernare a diplomelor pentru participanții la atelierele din cadrul „Universității Libere Nichita Stănescu” și cu proiecția filmului „Antrenorul de Îngeri”, o adaptare scenică a operei poetului Nichita Stănescu, în regia aceluiași Mihai Vasile.
Prin diversitatea activităților propuse, „Nichita la Echinocțiu” se afirmă drept un spațiu privilegiat al dialogului cultural și al educației artistice, având drept obiectiv păstrarea vie a moștenirii spirituale și creative a unuia dintre cei mai importanți poeți ai literaturii române moderne.