În această săptămână a fost pusă în circulație noua generație de pașapoarte simple electronice și simple temporare

12 Jan 2019 19:12
În această săptămână a fost pusă în circulație noua generație de pașapoarte simple electronice și simple temporare
În această săptămână a fost pusă în circulație noua generație de pașapoarte simple electronice și simple temporare.
Noile pașapoarte au elemente de siguranță care le vor face aproape imposibil de falsificat și un design modern cu detalii inspirate din istoria și geografia țării noastre.
Fiecare pagină a noilor pașapoarte conține un desen stilizat al unui monument istoric sau al unui obiectiv turistic cunoscut din România, precum: Delta Dunării, Lacul Roșu, Sfinxul, Arcul de Triumf, Cetatea Sucevei, Mănăstirea Bârsana etc.
Cu această nouă generație de pașapoarte se face un pas în viitor prin complexitatea elementelor de protecție împotriva fraudării documentelor.
Elementele de securitate implementate au la bază noile tehnologii în materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare și elemente optic variabile, precum și unele realizate prin nanotehnologie.
O parte a elementelor menționate pot fi vizibile cu ochiul liber, în diferite spectre de lumină, inclusiv în infraroșu, dar sunt și elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale.
De asemenea, sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran și fir metalic, fir de coasere în trei culori (roșu, galben și albastru), una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care, în lumină UV, reacționează în trei culori (roșu, galben " verzui și albastru).
Astfel, pe lângă elementele de securitate pe care le oferă aceste imagini se realizează și o promovare a obiectivelor turistice și istorice ale țării noastre.
Datorită acestor noi elemente - de siguranță și de design - documentele de călătorie românești vor fi printre cele mai sigure pașapoarte de la nivel internațional, fiind extrem de greu de contrafăcut.
Noile modificări nu vor influența costul pașaportului plătit de cetățean. Mai trebuie precizat faptul că, documentele de călătorie din generațiile anterioare sunt și rămân valabile până la data menționată în acestea.
Astfel de modificări vin în continuarea eforturilor realizate de MAI de a oferi servicii de calitate pentru cetățeni și de a identifica cele mai bune soluții legislative și organizatorice în domeniul eliberării documentelor de călătorie.
Anul trecut au avut loc mai multe schimbări legislative cu impact pozitiv pentru cetățeni, precum dublarea termenului de valabilitate, respectiv la 10 ani, a pașaportului simplu electronic pentru persoanele de peste 18 ani.
În plus, au fost modificate condițiile în care poate fi eliberat pașaportul simplu temporar care este valabil 12 luni.
Astfel, acest tip de pașaport se eliberează într-un termen ce nu poate depăși 3 zile lucrătoare, doar în situații obiective, în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea pașaportului simplu electronic.
În lipsa documentelor care justifică necesitatea și urgența deplasării în străinătate, pașaportul simplu temporar se eliberează într-un termen ce nu poate depăși 10 zile lucrătoare.
Printre documentele care atestă motive de sănătate sunt acceptate, de exemplu, cele emise de autoritățile medicale, care consemnează necesitatea procurării unei medicații din străinătate sau necesitatea efectuării unui tratament, a unor investigații sau proceduri medicale în străinătate de către solicitantul pașaportului.
Pentru motive familiale, solicitanții pot să prezinte, de exemplu, documente din care rezultă că o persoană din familie, se află într-una din următoarele situații:
- necesitatea de a urma un tratament sau de a efectua investigații sau proceduri medicale în străinătate
- stare de arest, proces judecătoresc, accident, deces etc.
În ceea ce privește motivele profesionale pot fi prezentate, de exemplu, documente emise de entități din țară sau străinătate, din care rezultă necesitatea și urgența deplasării solicitantului în afara țării, în contextul exercitării atribuțiilor sale profesionale, participării la cursuri, conferințe sau seminarii.
Modificarea condițiilor de eliberare a pașaportului simplu temporar a încurajat cetățenii să opteze pentru pașaportul simplu electronic, fiind constatată reducerea cu aproape 42% a cererilor de documente de călătorie temporare în ultimele șase luni și creșterea cu aproape 37,05 % a solicitărilor pentru pașapoarte electronice, față de perioada similară a anului 2017.
În continuare, se depun eforturi ca pașapoartele simple electronice să poată fi eliberate, într-un interval mai scurt decât cel comunicat la depunerea cererii, respectiv 10 zile lucrătoare.
În acest sens, a fost dezvoltată o aplicație on-line, denumită ,,status pașaport" pentru ca cetățenii să poată urmări procesul de soluționare a cererii de eliberare a pașaportului simplu electronic și să poată veni să-l ridice de la ghișeu mai repede decât data comunicată la depunerea cererii în situația în care, în urma consultării aplicației, rezultă că pașaportul simplu electronic se află în ghișeu.
Link-ul către aplicație este disponibil pe platforma www.epasapoarte.ro, pe site-ul oficial al instituției, www.pasapoarte.mai.gov.ro și pe site-urile Instituțiilor Prefectului, în pagina dedicată serviciilor de pașapoarte.
Tot pentru a veni în sprijinul cetățenilor a fost dezvoltată platforma de programare online www.epasapoarte.ro care este disponibilă pentru toate serviciile de pașapoarte din țară. Cetățenii sunt încurajați să se programeze online, astfel timpul de așteptare la ghișeu fiind zero.
În continuare la nivelul MAI vor fi căutate soluții pentru eficientizarea activității de eliberare a pașapoartelor, reducerea aglomerației și creșterea gradului de acces al cetățenilor la serviciile furnizate de structurile de pașapoarte".

sursa comunicat de presa

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Va multumesc
Nu doar conductele trebuie schimbate în spital, personalul medical care habar nu are sa își facă treaba vor doar bani și atit, nu mai lucrează nimeni în interesul pacientului, exemplu am fost cu fetita pentru o radiografie la coloana fetita având scolioza și aveam un control la un medic care vine din București o data la câteva luni, pai am plătit consultația copilei și ce sa vedeți ca pe sidiul care ni sa dat de la radiografie era o adunare generala se vedeau toate la grămadă coaste cu coloana, nu am rezolvat nimic ca na fost bun sidiul am plătit banii degeaba și întreb cine ne da banii înapoi cine ne da banii pentru următorul control cine răspunde de acești angajați? Poate îmi răspunde cine sper
Moștenește pe tatăl lui.Inteligenta și educatie
Pe DN1 B , degaba sunt separatoare daca trecerile de pietonii nu sunt iluminate calumea .....de la Bucov pana la Chitorani o trecere nu e iluminata cum trebui!
Poate intrati cu acest sistem si in interiorul orașului Băicoi, pe Str.Republicii, sa vedeți cu ce viteza trec masinile de mare tonaj, peste limitatoarele de viteza, montate ca sa ne strice structura de rezistenta a caselor, nu pentru micsorarea vitezei. Poate, intr-o zi luați măsuri, până nu cad casele pe noi. Poate intr-o zi invatati sa preveniti si sa remediati anumite acțiuni.
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677